Βερολίνο: Εμπρός για την Επαναστατική Πρωτομαγιά 2020;

Κείμενο προβληματισμού της Radikale Linke Berlin για τη φετινή 1η Μάη Τίτλος: Βερολίνο: Εμπρός για την Επαναστατική Πρωτομαγιά 2020;

post image

Η 1η Μάη πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο υπάρχουν ένα σωρό λόγοι να βγούμε στο δρόμο και να αμφισβητήσουμε την κατάσταση.

Όσον αφορά τη στέγαση, παρά τη λεγόμενη «οροφή στο ενοίκιο» που ψηφίστηκε, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Στο Βερολίνο δεν υπάρχουν καθόλου φθηνά ενοίκια. Κάθε χρόνο γίνονται στην πόλη 5000 περίπου εξώσεις, ενδέχεται ο αριθμός τους να είναι λίγο υψηλότερος. Πολλά από τα φιλικά προσκείμενα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα όπως η Syndikat, η Meuterei, η Potse, η Liebig34, κ.α. απειλούνται άμεσα με εκκενώσεις. Αλλά αυτή δεν είναι η πόλη των πλουσίων, είναι η δική μας πόλη!

Συμμορίες ναζί κυκλοφορούν δολοφονώντας μέσα στην πόλη. Επιθέσεις όπως στο Hanau και στη Halle είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν επιθέσεις σε άτομα που μοιάζουν με μετανάστες, απειλούνται αντιρατσιστικά εγχειρήματα και ακτιβιστές, κυκλοφορούν λίστες θανάτου στο διαδίκτυο.

Κοινοβουλευτική στήριξη σε όλα αυτά παρέχουν οι φασίστες της AFD και τα συναφή. Με συλλόγους όπως η »Uniter« αποκαλύπτεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα το βαθύ κράτος και δικαιώνονται οι επισημάνσεις των ομάδων Αντίφα που -αν και παραμένουν στην αφάνεια- στοιχειοθετούν μια υπαρκτή σύνδεση ατόμων και δομών της άκρας δεξιάς με το κράτος, είτε αυτό είναι η αστυνομία, είτε ο στρατός, είτε η διοίκηση. Ο Αντιφασισμός είναι επιταγή της εποχής μας - ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες.

Η Γερμανία εξακολουθεί να διεξάγει πολέμους σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή η γερμανική Bundeswehr συμμετέχει με επεμβάσεις σε 10 σημεία του πλανήτη. Περισσότεροι από 3000 γερμανοί στρατιώτες πολεμούν και σκοτώνουν για το καλό της γερμανικής οικονομίας. Το «πιστεύω» είναι όπως και πριν: «Υπερασπίζουμε τα γερμανικά συμφέροντα ακόμη και στο Hindukusch».Στη Συρία λαμβάνει χώρα με τη βοήθεια της Γερμανίας, ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ένας φρικτός πόλεμος του τουρκικού καθεστώτος ενάντια στη μοναδική προοδευτική δομή της περιοχής: την κουρδική αυτοδιοίκηση. Γερμανικά όπλα, γερμανικό χρήμα, συμμετοχή σε δολοφονίες σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, είναι αυτό που συχνά ονομάζεται αυξανόμενη περιβαλλοντική κρίση. Εάν κοιτάξουμε τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία, τη μεγάλη ξηρασία του περσινού καλοκαιριού, τη μεγάλη αύξηση των πλημμυρών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα δούμε το τι προμηνύει η κλιματική αλλαγή. Ήδη 27 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Έως το 2050 ο αριθμός τους θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια. Η κλιματική κρίση μετατρέπεται σε μια υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Αλλάξτε το σύστημα! Όχι κλιματική αλλαγή!

Ο καπιταλισμός, ο πόλεμος και η κλιματική κρίση έχουν οδηγήσει το 2019 παγκοσμίως περισσότερα από 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Η Ευρώπη-Φρούριο μετατρέπεται σε έναν μαζικό τάφο. Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. διαδραματίζονται απάνθρωπες σκηνές. Χιλιάδες πρόσφυγες μετατρέπονται σε μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν. Διαλύστε την Ευρώπη-Φρούριο! Αυτή η λίστα μπορεί να συνεχιστεί με άπειρα παραδείγματα.

Όλα αυτά δεν είναι συμπτωματικά, ούτε είναι «θέλημα θεού». Η κρίση, ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή έχουν μια κοινή αιτία, τον καπιταλισμό. Ένα σύστημα στο προσκήνιο του οποίου δεν είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του αλλά μόνο το κέρδος και ο ανταγωνισμό που οδηγούν αναγκαστικά σε ανισότητα και δυστυχία. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να ξεπεραστεί και μάλιστα σύντομα!

Βιώνουμε επίσης και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δε συμβιβάζονται με την καπιταλιστική κανονικότητα. Είτε στη Γαλλία, που χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στις »κοινωνικές μεταρρυθμίσεις« της κυβέρνησης, είτε στη Βόρεια Συρία όπου παρά τον πόλεμο και τις στερήσεις η κουρδική κοινότητα προσπαθεί να φτιάξει μια νέα κοινωνία και αποκτά ήδη μεγάλη διεθνή υποστήριξη. Στην Ινδία περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στην αρχή του έτους προχώρησαν σε απεργία ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με το περιβαλλοντικό κίνημα »Fridays for Future« πολιτικοποιήθηκα σε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι. Και στη Γερμανία ολοένα και περισσότεροι συνέρχονται ενάντια στους τοκογλύφους των ενοικίων, τους ναζί, τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή.

Αυτό μας δίνει ελπίδα και δείχνει ότι από εμάς εξαρτάται να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Ως »κανονικές« συνθήκες εμείς καταλαβαίνουμε ότι την 1η Μάη θα είμαστε όλοι στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο, την κρίση και το κεφάλαιο.

Αλλά και εμείς δε ζούμε πλέον υπό »κανονικές« συνθήκες. Η πανδημία του κορονοϊού δε σταματά στον ριζοσπαστικό χώρο. Πέρα από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που για μας δεν αποτελούν λόγο να ακυρώσουμε την πορεία θα πρέπει εμείς να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους μετάδοσης σε σχέση με την πορεία. Η πρωτοβουλία για την 1η Μάη βρίσκεται σε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της πορείας. Γι’ αυτό το θέμα δημοσιεύτηκε ένα κείμενο στη σελίδα της πρωτοβουλίας (1mai.blackblogs.org). Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες και άτομα σε συζήτηση με την πρωτοβουλία και σε συνδιαμόρφωση της πορείας της 1ης Μάη στο Βερολίνο. Η πρωτοβουλία θα δημοσιεύσει σύντομα τις εκτιμήσεις της και μετά από την συζήτηση που διεξάγεται θα παρουσιάσει το σχέδιό της για την 1η Μάη.

Η 1η Μάη είμαστε όλοι εμείς – Όλοι μαζί ενάντια στον καπιταλισμό!

Radikale Linke Berlin

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License