Η μάχη του Βύρωνα το 2005 - Οι μάχες του σήμερα το 2020 (ή Χαρδαλιάς reloaded)

Για κάποιους παλιότερους, η επιλογή του Χαρδαλιά σε επιτελάρχη του καθεστώτος γενικευμένης επιτήρησης και υγιεινιστικής αστυνόμευσης στο πλαίσιο της καραντίνας ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού προκάλεσε μεν απέχθεια αλλά όχι έκπληξη.

Για κάποιους παλιότερους, η επιλογή του Χαρδαλιά σε επιτελάρχη του καθεστώτος γενικευμένης επιτήρησης και υγιεινιστικής αστυνόμευσης στο πλαίσιο της καραντίνας ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού προκάλεσε μεν απέχθεια αλλά όχι έκπληξη.

Η καριέρα του, στο απόγειο της οποίας φτάνει τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, με την προαγωγή του σε εθνικό αρχικαραντινιέρη, ξεκίνησε χρόνια πριν, το 2005, όταν ως δήμαρχος Βύρωνα, πάντα πρωτοπόρος, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβάλει ένα σύστημα δημοτικής ρουφιανιάς, στα πρότυπα προγραμμάτων Neighbourhood Watch που εγκαινιάζονταν τότε στο εξωτερικό.

Πώς τα’ φερε η ζωή, και ο οννεδίτης πρώην δήμαρχος βρίσκεται αναβαθμισμένος 15 χρόνια μετά σε υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων… Φυσικά, αναβαθμισμένες είναι και οι λειτουργίες του καθώς και το εύρος των αρμοδιοτήτων του: τότε εμφανιζόταν ως βλαχοδήμαρχος καμουφλάροντας αποτυχημένα ένα πρόγραμμα εθελοντικής ρουφιανιάς σε «κοινωνική πολιτική», τώρα εμφανίζεται ως η περσόνα που επιβάλει την κρατική «προστασία της δημόσιας υγείας» με στρατιωτικούς όρους.

Πολύ περισσότερο λοιπόν από μια αναφορά στη σταδιοδρομία ενός κρατικού αξιωματούχου, το παρόν σημείωμα θέλει να υπενθυμίσει ότι τόσο οι αναλυτικές όσο και οργανωτικές προσπάθειες προλεταριακών συλλογικοτήτων σήμερα απαιτούν ανάλογη αναβάθμιση.

(Το έναυσμα μας το έδωσε το post των συντρόφων από την Πρωτοβουλία αναρχικών-αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού

https://athens.indymedia.org/post/1604146/)

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το τελευταίο κεφάλαιο του κειμένου Το μπουντρούμι και το μάτι του κεφαλαίου (μέρος 2ο, Η επιτήρηση ως βασική τεχνική επιβολής και αναπαραγωγής της καπιταλιστικής κοινωνικής σχέσης), από το τεύχος 11 του περιοδικού Τα Παιδιά της Γαλαρίας. Επισυνάπτεται επίσης το τετρασέλιδο που κυκλοφορήσαμε σε συνεργασία με κάποιους συντρόφους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Βύρωνα το πρώτο τετράμηνο του 2005, τις οποίες ως επί το πλείστον διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Βύρωνα και γύρω περιοχών ενάντια στον κοινωνικό χαφιεδισμό.

«Το πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης στο δήμο Βύρωνα παρουσιάστηκε από το δήμαρχο στις 28/2/2005 παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης που άλλωστε έχει και την εποπτεία του. Ποτέ δεν κρύφτηκε ότι έχουμε να κάνουμε με εισαγωγή του προγράμματος Neighbourhood Watch που, όπως γράφεται στην ιστοσελίδα του δήμου, «έχει εφαρμοσθεί σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω[!] από εξαιρετικά». Επίσης τονίστηκε η σχέση του με τον «εθελοντισμό» και την «κοινωνική προσφορά». Στόχος ήταν η προσέλκυση 120 ρουφιάνων/εθελοντών- τιμωρών που θα έπαιζαν το παιγνίδι της σύγχρονης «κοινωνικής πολιτικής»…

Aμέσως υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, ενώ μετά από κάποιο διάστημα μπήκαν στον αγώνα δυναμικά και συλλογικότητες του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου. Λόγω των κινητοποιήσεων η έναρξη του προγράμματος αναβλήθηκε για μετά το Πάσχα και ο δήμαρχος δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στα τέλη Μαΐου ξεκαθάρισε στις δημοτικές παρατάξεις ότι θα ανακοινώσει την αναβολή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31 Μαΐου. Προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις και πορείες για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ. Στις 31/5/2005 ο δήμος ανακοινώνει τη ματαίωση του προγράμματος αλλά και της προγραμματισμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση και πορεία της Πρωτοβουλίας Βύρωνα και γύρω περιοχών ενάντια στον κοινωνικό χαφιεδισμό προς το δημαρχείο, η οποία συγκεντρώνει αρκετά επιδοκιμαστικά σχόλια στο πέρασμά της, ο δήμαρχος Βύρωνα οργανώνει συνέντευξη τύπου. Σ’ αυτήν ανακοινώνει τη ματαίωση του προγράμματος. Παραδέχεται ότι αυτή οφείλεται στις αντιδράσεις που, όπως λέει ο ίδιος, «χώριζαν τους πολίτες του Βύρωνα σε δημοκράτες και ρουφιάνους».

http://www.tapaidiatisgalarias.org/wp-content/uploads/2009/11/11.pdf

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License