Η ανάπτυξη συνεχίζει ακάθεκτη τη διασπορά της στην κοινότητα

Ανακοίνωση της Συνέλευσης για το Ελληνικό και τους δημόσιους χώρους για τα συνεχιζόμενα "αναπτυξιακά" έργα καταστροφής των πόλεων και της υπαίθρου εν μέσω πανδημίας. Αναδημοσίευση από τη σελίδα της στο fb https://www.facebook.com/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-105359574404061/

Η ανάπτυξη συνεχίζει ακάθεκτη τη διασπορά της στην κοινότητα

Business as usual. Ανεμογεννήτριες φορτώνονται στο λιμάνι του Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. 23/03/2020

Εν μέσω της πλήρης εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού κι ενώ ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από τη ρητορική των κρατικών θεσμών και των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης περί ατομικής ευθύνης, τα αναπτυξιακά κλιμάκια της κυβέρνησης και των διάφορων επενδυτικών ομίλων συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους παρά τις καθολικές απαγορεύσεις. Γίνεται εύκολα λοιπόν εμφανές ότι τα περιοριστικά μέτρα, την αναγκαιότητα τήρησης των οποίων μας υπενθυμίζουν επανειλημμένα μέσω των διαγγελμάτων τους τα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για όλες και όλους μας. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο στην επιβολή τους, μιας και οι εταιρείες που υλοποιούν αναπτυξιακά έργα βιομηχανικής κλίμακας όχι μόνο δεν επηρεάζονται από αυτά, αλλά φαίνεται να απολαμβάνουν κι ένα ειδικό καθεστώς περαιτέρω διευκόλυνσης του έργου τους, παρά τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων τους και των τοπικών κοινωνιών.

Πέραν αυτού του σημείου, οφείλει να μας απασχολήσει και το δημοκρατικό ζήτημα της νομιμοποίησης, θεσμοθέτησης και υλοποίησης έργων εν μέσω υγειονομικής κρίσης κι ενώ όλοι οι δημόσιοι φορείς κι η κοινωνία εν γένει έχει μπει στο «ψυγείο». Φαίνεται σε αυτό το σημείο πως ο κορονοϊός δρα ως ο πλέον κατάλληλος αντιπερισπασμός για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να ψηφίσει νομοσχέδια και τροπολογίες με διαδικασίες “fast track” στο τομέα του περιβάλλοντος και όχι μόνο, που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν κριτική και αντίσταση από φορείς, συλλογικότητες (συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων, περιβαλλοντικές οργανώσεις) και ανθρώπους που αναγκάζονται να «μένουνε σπίτι» όσο αυτοί δρουν ανενόχλητοι. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκευαστικές εταιρείες των οποίων τα έργα αντιμετώπιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αποτρεπτική αντίσταση από τοπικές κοινότητες ανά την Ελλάδα (βλ. ΒΑΠΕ σε Άγραφα, Ρέθυμνο, Εύβοια, Σκύρο και εξορύξεις στην Ήπειρο).

«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ή αλλιώς Natura 2000

Ενώ τα βλέμματα όλων λοιπόν είναι στραμμένα στις εξελίξεις του κορονοϊού, με ταχείες διαδικασίες δρομολογείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ένα νομοσχέδιο που λύνει τα χέρια των επενδυτών, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία έκδοσης της ΑΕΠΟ σε μεγάλο βαθμό. Υποβαθμίζεται, έτσι ο ήδη ελλιπής περιβαλλοντολογικός έλεγχος, σε σημείο που κινδυνεύει να αφήσει τις περιοχές Natura 2000 εντελώς απροστάτευτες (ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση 5.514 ανεμογεννητριών εντός των περιοχών αυτών). Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο δίνει στο φορέα του έργου τη δυνατότητα να προσλάβει ο ίδιος αξιολογητή για την περιβαλλοντική επιθεώρηση του, ενώ καταργεί τα στάδια της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης των έργων.

Με λίγα λόγια το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ (ΒΑΠΕ). Στο βωμό λοιπόν, της "πράσινης ανάπτυξης" θα θυσιαστούν τοπία εξαιρετικής ομορφιάς και σπάνια οικοσυστήματα προς όφελος των επενδυτικών εταιρειών, κυρίως ξένων συμφερόντων, ενώ η ενέργεια που θα παράγουν ούτε "πράσινη" είναι, με την οικολογική καταστροφή που προκαλούν στη βιοποικιλότητα, αλλά ούτε και απαραίτητη, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στα στάδια της αδειοδότησης εκτός των Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί 2 με 3 φορές ο εθνικός στόχος για το 2030.

https://www.efsyn.gr/node/236744 https://www.kathimerini.gr/1070315/article/epikairothta/perivallon/ntimpeit-gia-aiolika-kai-natura

Βιομηχανική και τουριστική «ανάπλαση» του παραλιακού μετώπου

Ξεκινά το έργο επέκτασης της νότιας προβλήτας κρουαζιέρας έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Πειραϊκής, στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά από την εταιρία Cosco. Η εταιρεία προχώρησε στη σήμανση του περιγράμματος του έργου με ποντισμένους σημαντήρες (σημαδούρες) ορίζοντας έτσι τη διαμόρφωση του θαλάσσιου εργοταξιακού χώρου παρά το ότι δεν έχει εγκριθεί η προαπαιτούμενη από την ελληνική νομοθεσία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η οποία θέτει σοβαρά ζητήματα ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το μέγεθος, τις χρήσεις. Η απόφαση αυτή, ψηφισμένη από όλες της δημοτικές παρατάξεις, μετά από διαβούλευση με τα επαγγελματικά επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους του Πειραιά, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής https://www.efsyn.gr/node/237834.

«…ξεκινούν οι εργασίες στο Ελληνικό» σύμφωνα με δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Κι ενώ «απομένει η απόφαση του ΣτΕ για την Hard Rock» ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων δε διστάζει να προγραμματίσει με προφητική βεβαιότητα ότι «τη Δευτέρα του Θωμά και μετά θα αρχίσουν οι εργασίες". https://www.capital.gr/epikairotita/3443075/ad-georgiadis-meta-ti-deutera-tou-thoma-tha-arxisoun-oi-ergasies-sto-elliniko

 

Για τον καπιταλισμό κάθε εποχή και κάθε κρίση είναι "business as usual" Παραθέτουμε ορισμένα δημοσιεύματα που καταδεικνύουν το γεγονός. - Ανταπόκριση από το λιμάνι του Λαυρίου στις 23/3/2020: http://www.androsportal.gr/oi-nisiotes-menoumespiti-alla-oi-anemogennitries-etoimazontai-gia-apovasi-apo-to-layrio/ - Ανταπόκριση από το λιμάνι της Κύμης στις 29/3/2020 για τη νότια Εύβοια https://www.aliveripress.gr/2020/03/kymh-katoikos-kataggelei-anemogennitries.html 29/3/2020 https://www.facebook.com/savegreekmountains/photos/a.2242076079445421/2620383134948045/?type=3&theater και από τις 3/4/2020 https://www.facebook.com/savegreekmountains/photos/a.2242076079445421/2623572591295766/?type=3&theater - Τελευταία αφήνουμε την επιστολή του λόμπι της βιομηχανίας Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 21/3/2020 https://anevenontas.gr/menoume-spiti-nai-alla-oxi-oloi-oi-sothrew-mas-doulevoyn-aokna/ http://eletaen.gr/wp-content/uploads/2020/03/2020-3-21-epistoli-eletaen-pros-ypen-covid19.pdf

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να συνεχίσει απρόσκοπτα η κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων αιολικής ενέργειας ζητώντας ρυθμίσεις παράκαμψης των περιορισμών στις μετακινήσεις. Κανένα ενδιαφέρον και πρόβλεψη για τους εργαζόμενους τους και για τους κατοίκους των περιοχών που τους φιλοξενούν. Όπως και κανένα ενδιαφέρον ή κίνηση συμπαράστασης (έστω για τα μάτια του κόσμου) σε όσους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως το ρεύμα. Το μόνο ενδιαφέρον η προστασία της ρευστότητας και των εσόδων τους από την διαφαινόμενη οικονομική δυσπραγία. Φαίνεται ότι για τις εταιρείες ποτέ δεν είναι κακή εποχή για να καταστραφεί το περιβάλλον και να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Αντί επιλόγου

Από όλα τα παραπάνω αναδεικνύονται και κάποια γενικότερα πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Ενώ διάγουμε μία περίοδο πρωτοφανούς περιστολής συνταγματικών προβλέψεων όπως το δικαίωμα στη συνάθροιση και στη μετακίνηση, οι εταιρείες και το κράτος επιλέγουν να εντατικοποιήσουν την επίθεση τους στο περιβάλλον. Η εκμετάλλευση από μέρους τους αυτής ακριβώς της αδυναμίας όσων αντιδρούμε, για φυσική παρουσία και παρέμβαση ακόμα και στην όποια συζήτηση στη βουλή ή πραγματοποίηση δράσεων διαμαρτυρίας θέτει ευθέως ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας, ακόμα και στα πλαίσια του υπαρκτού αστικού κοινοβουλευτισμού.

Παράλληλα, μία τέτοιου μεγέθους υγειονομική κρίση θέτει από μόνη της ερωτήματα σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος, με το μοντέλο οικονομικής παραγωγής και διανομής που ακολουθούμε παγκοσμίως, με τα δημόσια και προσβάσιμα σε όλους αγαθά και υποδομές. Η εκτεταμένη καταστροφή βιοτόπων και κατά συνέπεια της βιοποικιλότητας που επιφέρει η βιομηχανοποιημένη «πράσινη» ανάπτυξη, καθώς και η αναπαραγωγή του ιδεολογήματος για αέναη αύξηση της κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας είναι κομμάτια της ευρύτερης καταστροφής που βιώνουμε σε κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας.

Είναι καιρός να σταματήσουμε τις παραπάνω εξελίξεις άμεσα και να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τις προτεραιότητες μας και τις τεχνικές λύσεις που βρίσκουμε για αυτές. Να μην αφήσουμε την παρούσα υγειονομική κρίση να γίνει ένα ακόμα πεδίο επιβολής του κράτους και των καπιταλιστών επάνω στις ζωές μας. Ας κολλήσουμε όλες/οι/α τον ιό της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

Συνέλευση για το Ελληνικό και τους δημόσιους χώρους

5/4/2020

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License