Παρέμβαση αφισοκόλλησης στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου

Παρέμβαση αφισοκόλλησης στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου

post image

Η ΜΟΝΗ «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη,

γιατί αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές,

οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.

Με το άλλοθι της «ατομικής ευθύνης» να διαρρηγνύει κάθε στοιχειώδη ανθρώπινη σχέση στα δυο μέτρα απόσταση, διαγράφεται η δυστοπία του άμεσου παρόντος. Το νέο δόγμα της βιοπολιτικής και θανατοπολιτικής διαχείρισης χαράσσει με τα πιο σκοτεινά χρώματα τον ορίζοντα της φυσικής επαφής των ανθρώπων καθώς και των όρων κάθε κοινωνικής και πολιτικής τους συνάθροισης-συνύπαρξης, ακόμη και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ογκούμενης αποξένωσης, καχυποψίας και κοινωνικού κανιβαλισμού, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση αλληλεγγύης κι απείθαρχης «διατάραξης» στις γειτονιές, κάθε μορφή οργάνωσης κι αντίστασης στους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων), κάθε μικρή πράξη αλληλοβοήθειας στην καθημερινότητά μας αλλά και κάθε αυθόρμητη πράξη «βίαιης αντίστασης κατά της αρχής», μπορούν να συντάξουν μιαν ακολουθία συμβάντων, τα οποία ανθίζοντας αλληλοεμπλεκόμενα, απρόβλεπτα και διάχυτα -έστω κι ασυνάρτητα φαινομενικά στην αρχή-, είναι ικανά να προκαλέσουν μεγαλύτερες ρωγμές κι εκρήξεις απέναντι στον σύγχρονο κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό που βιώνουμε κι ο οποίος πρόκειται να βαθύνει κι άλλο στο άμεσο μέλλον με την έλευση της νέας οικονομικής ύφεσης.

  • Καθώς ο πληθυσμός ποσοτικοποιείται ακόμη περισσότερο σε μαθηματικούς αλγορίθμους εν μέσω καραντίνας κι οι πόλεις στρατιωτικοποιούνται ολοένα και πιο πολύ, κράτος κι επενδυτές συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι: τα επενδυτικά πλάνα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού συνεχίζουν κανονικά να περιχαρακώνουν τη σύγχρονη μητρόπολη, παράλληλα με την απόλυτη αποσύνδεση της κοινωνίας από τους δημόσιους χώρους μέσω της απαγόρευσης ελεύθερης κυκλοφορίας και συνάθροισης, ενώ συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και γενικευμένου κοινωνικού ελέγχου έρχονται για να μείνουν στο όνομα της προστασίας από τη «διασπορά του κορονοϊού», ως ολοκληρωτικού τύπου παρακαταθήκη για κάθε επόμενη περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης».
  • Εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μιας κι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δικαιολογεί συν τοις άλλοις κάθε λογής τεχνάσματα για περαιτέρω ελαστικοποίηση των υπαρχουσών συνθηκών κι όρων εργασίας: 40.000 έχουν ήδη χάσει την εργασία τους σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων μέσα στον Μάρτιο κι ακόμη περισσότεροι/ες είναι εκείνοι/ες που θα αναγκαστούν να τεθούν στο εξής είτε σε αναστολή από την εργασία τους με επίδομα αντίστοιχο της ανεργίας, είτε σε εκ περιτροπής εργασία από το σπίτι τους -όποτε αυτό τους ζητηθεί. Τηλεδιασκέψεις και τηλεργασία είναι ένας ακόμη τρόπος για να προσδιοριστούν οι νέοι όροι εκμετάλλευσης κι υποτίμησης της εργασίας, πέραν των χιλιάδων φυσικά εργαζομένων που συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες κατέργων (βλ. Teleperformance και λοιπέςεταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών -courier,delivery κλπ.)
  • Ανθρώπινες ζωές φυλακισμένες από το κράτος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών και σε φυλακές, σε αστυνομικά κρατητήρια και σε ψυχιατρικά άσυλα, βιώνουν τους διαχωρισμούς και στη «διαχείριση» της πανδημίας, ερχόμενες αντιμέτωπες με την απειλή της μαζικής θανατικής ποινής, ενώ άστεγοι/ες και τοξικοεξαρτημένοι/ες που ζουν στο δρόμο ως «απορριφθείσες» κατηγορίες, καλούνται να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας στη βεβαίωση μετακίνησης.

Ο πόλεμος είναι υπαρκτός, αλλά ο εχθρός όσο κι αν μεταμφιέζεται, δεν καταφέρνει να κρυφτεί: εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο.

Αρνηθείτε να πεθάνετε «ησύχως» στο σπίτι σας -αν έχετε (ακόμη).

Να κολλήσουμε όλοι/ες/@ τον ιό της αλληλεγγύης, έξω από διαχωρισμούς φυλής, φύλου κι εθνικότητας.

Ν’ αποφύγουμε τον ιό της καχυποψίας και της αστυνομοκρατίας, του χαφιεδισμού και της πατριαρχίας.

Καθολική απαγόρευση στην κερδοφορία και την εκμετάλλευση.

Ατομική και συλλογική μας ευθύνη είναι ν’ αντισταθούμε στην καπιταλιστική πειθάρχηση και κυριαρχία. Αυτή τη φορά, ας κερδίσουμε εμείς.

Η πανδημία θα φύγει. Η καταιγίδα έρχεται.

σύντροφοι-συντρόφισσες από τα νότια

σημ.: το πρώτο σκέλος τους κειμένου της αφίσας που κολλήθηκε στις γειτονιές μας είναι εμπνευσμένο από φυλλάδιο ισπανών συντρόφων.

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License