(Γιάννινα) "ΑΝΕΜΕΛΑ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ"

Στις 31 Μαρτίου μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα,πορτα-πορτα, σχεδόν σε ολες τις γειτονιές των Ιωαννίνων το παρακάτω κείμενο. Ενάντια στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλονται αποτελεί κινηματικό καθήκον το σπάσιμο της υγιεινιστικής αστυνόμευσης.

post image

ΑΝΕΜΕΛΑ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

«Όλα είναι αναίσθητα και ζουν με παραισθήσεις ανέμελα ποζάρουν σε εικόνες κατοχής έρχεται ένα μέλλον γεμάτο αναμνήσεις σιγοτραγουδώντας ρυθμούς υποταγής»

ΡυθμόςΥποταγής, Σκώμμα

Ζούμε μέρες απίστευτες που γράφει και ένας τοίχος στην πόλη μας. Μέρες, που αν προσπαθούσαμε να τις φανταστούμε μέχρι και ένα μήνα πριν, θα κάναμε λόγο για ένα υπέροχο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας ή για μια κατάσταση που θα λάμβανε χώρα κάπου πολύ μακριά από εμάς. Μα να κινδυνεύουμε από ιό; «Αυτά μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες», θα λέγαμε ότι συμβαίνουν. Εκεί που δεν τηρούν τη στοιχειώδη υγιεινή και δεν έχουν να φάνε… «Εδώ είμαστε άτρωτοι και ασφαλείς». Ο δυτικός πολιτισμός και η προηγμένη τεχνολογία δε χαμπαριάζει από πανδημίες, λοιμούς και καταποντισμούς…Έλα όμως που αυτά τα οποία πλέον βιώνουμε, με αφορμή την αναχαίτιση του κορωνοϊού, έρχονται να ξεπεράσουν κάθε σενάριο τρόμου και φέρνουν εικόνες από ένα δυστοπικό μέλλον στη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα. Μέσα στην οικουμενική παράκρουση, χαμένη μέσα σε αριθμούς, στατιστικές και διαγράμματα, γαντζωμένη στα δελτία ειδήσεων μια κοινωνία ολόκληρη έχει αρχίσει τον «αυτοεμβολιασμό» της με τη βοήθεια των αρμόδιων του φόβου, της πειθάρχησης και της επιτήρησης. Λέξη δεν αρθρώνεται από τους μάχιμους ρεπόρτερ και τους καταξιωμένους αναλυτές για αυτούς που υπονόμευσαν εδώ και τόσο χρόνια τη δημόσια υγεία. Οι δήμιοι αναγορεύονται με θράσος σε σωτήρες μας και διαχέουν μία πολεμική ρητορική.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι βαφτίζονται αρχιστράτηγοι της κρίσης, σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που προσιδεάζει όλο και περισσότερο με δικτατορία σύγχρονου τύπου.Για ήρωες πρώτης γραμμής κραυγάζουν από τα τηλεπαράθυρα και μας καλούν να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας! Ποιοι; Αυτοί που μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν επιδεικτικά για τις απλήρωτες υπερωρίες και τα εξαντλητικά ωράρια, που συνειδητά οδήγησαν στην υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και στην ανεπάρκεια σε εξοπλισμό και αναλώσιμα; Μας λένε να μείνουμε σπίτι και ότι τάχα μου τάχα μου δεν περισσεύει κανένας, οι ίδιοι που επέβαλλαν το πεντάευρο στην είσοδο των νοσοκομείων, πέταξαν έξω σημαντική μερίδα κόσμου από υπηρεσίες υγείας μέσω ασφαλιστικών και ρατσιστικών αποκλεισμών. Τα δάκρυα τους για την προστασία των άνω των εξήντα φαντάζουν κροκοδείλια, αν αναλογιστούμε ότι τους βρίσκουν αρκετά κοτσονάτους για να δουλεύουν μέχρι τα εβδομήντα και να αντέχουν τα χημικά και το βρωμόξυλο των μπάτσων μπροστά στο Σύνταγμα. Τους έπιασε ο πόνος να γίνουν κράτος πρόνοιας σε ένα βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί μας ξημέρωσε χούντα.Απαγόρευση κυκλοφορίας και «συναθροίσεων», πλήρης έλεγχος και επιτήρηση κάθε μας κίνησης, πλασάρονται ως η μόνη λύση από ένα σύστημα που με κάθε κόστος προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια των δομών υγείας. Επ’ αφορμή του ιού, σε πλανητικό επίπεδο, τεστάρονται οι αντοχές και οι αντιδράσεις ολόκληρων κοινωνιών.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής της αποξένωσης, της έλλειψης κοινωνικοποίησης, του προφίλ της ψηφιακής επαφής και των ηλεκτρονικών αγορών, διευκολύνει τα προσωρινά μέτρα του σήμερα, την κανονικότητα του αύριο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε την ελευθερία μας και τον στενό πυρήνα της προσωπικότητάς μας, λες και θα σωθούμε από τον οποιοδήποτε κορωνοϊό αν οι κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή με ποιους επικοινωνούμε, τι λέμε, τι καταναλώνουμε, πότε και πού ακριβώς.Από τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, φτάσαμε γρήγορα στους εχθρούς με σάρκα και οστά, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που στοχοποιούνται ως ανεύθυνοι και αντικοινωνικοί. Οι επιστημονικές αυθεντίες, όπως ο ψάλτης-λοιμωξιολόγος που τις τελευταίες μέρες έχει αναλάβει χρέη εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης, παρουσιάζουν νούμερα θανάτων και νοσούντων σαν την αμείλικτη μοίρα που επιφυλάσσεται στις πολιορκημένες κοινωνίες αν δεν νικήσει το τοπικό αρχηγείο πολέμου. Πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη υστερία, καθώς είναι αδύνατον να υπάρξουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς την καταγραφή όλων όσων προσβάλλονται από τον ιό (συμπτωματικών ή μη).

Οι φορείς που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης – με βάση το σχέδιο Άρτεμις - είναι το υπουργείο προστασίας του πολίτη, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία, παράδοξο αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για λοίμωξη. Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πως τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν περισσότερο χαρακτήρα πολιτικού ελέγχου παρά υγειονομικού; Καθόλου! Και ας πασχίζει καθημερινά η επιτροπή των 28 σοφών γιατρών να αλείψει με επιστημονικό βούτυρο το κατασταλτικό ψωμί του κράτους. Την ίδια στιγμή που κόβονται πρόστιμα σε όποιον τολμήσει να ξεμυτίσει από το σπίτι του, υπάρχουν κλάδοι που συνεχίζουν να εργάζονται υπερεντατικά και σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού για τις οποίες όχι απλώς δεν εκφράζεται καμιά ανησυχία, αλλά -ένεκα των ημερών- δόθηκε στους εργοδότες το ελεύθερο να καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να ελαστικοποιούν τα ωράρια και να επιδίδονται σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και ότι έχει να κάνει με την τροφοδοσία και τις μεταφορές καλύπτονται με τον προστατευτικό μανδύα του υπερκέρδους και δεν κολλάνε, ούτε διασπείρουν τον ιό. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, όπως και στις φυλακές, το κράτος δε βλέπει κανένα συνωστισμό και κανέναν υγειονομικό κίνδυνο, αφού δε γίνεται καμιά αναφορά σε αυτά και δε λαμβάνεται κανένα μέτρο αποσυμφόρησης ή αναβάθμισης των συνθηκών υγιεινής. Βλέπει όμως συνωστισμό στα πάρκα και τα άλση που ο κόσμος περπατάει και αθλείται στον καθαρό αέρα. Πώς να πιστέψει, λοιπόν, κανείς πως η βαρβαρότητα που επιβλήθηκε για το επόμενο διβδόμαδο (και βλέπουμε) πηγάζει από την ευαισθησία του Κούλη «να μη χάσουμε κανέναν» όταν δεκάδες χιλιάδες έγκλειστοι που περίσσευαν και συνεχίζουν να περισσεύουν, εξαιρούνται από το παραμυθάκι της εθνικής ομοψυχίας και οδηγούνται στη σφαγή;

Όλοι οι πόλεμοι έχουν «παράπλευρες απώλειες» -λένε οι ιθύνοντες- και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται όσοι έχουν τοποθετηθεί στο περιθώριο, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, οι αντικοινωνικοί. Άλλωστε, και πριν τον κορωνοϊό, οι πληθυσμοί αυτοί ενσάρκωναν, σύμφωνα με το κυρίαρχο φαντασιακό, την πηγή για όλα τα δεινά που πλήττανε τον τόπο και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Αν και η πραγματικότητα της άφιξης του ιού στη χώρα από τους πλούσιους τουρίστες και τους χριστιανούς προσκυνητές διαψεύδει τις ρατσιστικές-συντηρητικές λογικές, τα επιστημονικά επιτελεία που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό αργήσανε πολύ να παραδεχθούν ότι οι εκκλησίες αποτελούν κατεξοχήν χώρους διάδοσης και να πράξουν τα δέοντα. Ακόμα και μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν εδέησαν να κλείσουν τις εκκλησιές. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια συνθήκη όπου κράτος και εκκλησία έχουν τοποθετηθεί στο απυρόβλητο και η ατομική ευθύνη είναι στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου. Αποφασίστηκε και διατάχθηκε πως, από δω και στο εξής, κοινωνικό και υπεύθυνο είναι να φυλακιστείς στο σπίτι σου (αν έχεις, και αυτό μέχρι να στο πάρει η τράπεζα), για να σκέφτεσαι όλη μέρα μόνο το πόσο θα διαρκέσουν τα δέκα αντισηπτικά που αγόρασες πριν εξαντληθούν, να πιστεύεις και να υπακούς ό,τι σου λένε οι ειδήσεις και να νιώσεις ευγνώμων όταν δεις τον στρατό να σουλατσάρει στον δρόμο.

Δεν πειράζει που για κάθε έναν γιατρό του Ε.Σ.Υ. αντιστοιχούν 8,5 μπάτσοι. Δεν πειράζει που οι δομές υγείας έχουν εμφανή κενά, αυτά θα καλυφθούν από έμπειρους, καταρτισμένους και καταξιωμένους… εθελοντές! Δεν πειράζει που δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, έχουμε τα τανκς στο ρελαντί που θα διασφαλίσουν ότι όλοι θα είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι, δίχως καμία απορία ή ένσταση επί της κατάστασης. Άλλωστε, πια, δεν είμαστε άνθρωποι με σχέσεις, επιθυμίες και ανάγκες, αλλά πιθανά κρούσματα και εν δυνάμει φορείς, άρα κίνδυνος ο ένας για τον άλλον και για την κοινωνία ολάκερη.Ο παροξυσμός που επικρατεί ξυπνά θλιβερά κουσούρια του ανθρώπινου είδους. Απάθεια, φιλοτομαρισμός, μοντέρνος καννιβαλισμός, όργιο κατανάλωσης, καχυποψία και ρουφιάνεμα συνθέτουν την νέα κοινωνική ταυτότητα. Μιας και ο κορωνοϊός δεν επιλέγει να χτυπήσει την πατριαρχία, το #μένουμεσπίτι δεν παρέχει ασφάλεια σε όλες. Οι γυναίκες υπερφορτώνονται με τα του οίκου και την φροντίδα ευπαθών και μη, ενώ τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και παιδιών έχουν αρχίσει να αυξάνονται ήδη.Βαδίζουμε σε σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα για το πού θα μας βγάλει αυτή η ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, αν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας θα δούμε πως, σε όλες τις κρίσεις και σε όλους τους πολέμους, αυτοί που την πληρώνουν ως επί το πλείστον είναι οι φτωχοί, οι κοινωνικά αδύναμοι και περιθωριοποιημένοι. Ο φόβος ήρθε για να μείνει. Όσο η κοινωνία στρατιωτικοποιείται το κράτος δυναμώνει την ισχύ του, ενώ εμείς γινόμαστε πιο ευάλωτοι και πιο μόνοι. Οι νέες κανονικότητες που θα επιβληθούν όταν οι κυβερνώντες αποφασίσουν να σφυρίξουν τη λήξη της πολιορκίας καλό θα ήταν να μας βρουν γεμάτους και γεμάτες αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και διάθεση για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια. Μόνο έτσι θα την παλέψουμε.

«Ένα Κράτος, εξ ορισμού, δεν μπορεί να έχει καμία ηθική. Το περισσότερο που μπορεί να έχει ένα Κράτος είναι μια αστυνομία»

ΑλμπέρΚαμύ

αναρχικές/οι, αντιεξουσιαστες/στριες Ιωαννίνων

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License