Μεταναστευτικό: Η εισβολή της κρατικής προπαγάνδας, των fake news και της ακροδεξιάς βίας στον δημόσιο λόγο

Αν μπορούσαμε κάπως να συνοψίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα των ημερών μας, αρκούν οι παραπάνω πέντε φράσεις. Τις ακούσαμε στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, τις διαβάσαμε στα sites, τις είδαμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

post image

Ο κορονοϊός έχει «εισβάλει» στη ζωή μας και έχει κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο. Η ταχύτητα όμως που χαρακτηρίζει τα πολύ σημαντικά γεγονότα γύρω από τον ιό δεν σημαίνει πως έστω και καθυστερημένα δεν θα έπρεπε να σχολιάσουμε όσα συνέβησαν το ακριβώς προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, κυρίως γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ τα κάλυψαν. Το ότι η επικαιρότητα «επιβάλλει» να μιλάμε για τον κορωνοϊό δεν σημαίνει πως όσα έγιναν ή γίνονται θα χάνονται στη λήθη.

Εξάλλου, η «μάσκα προστασίας» από τα fake news και την στοχευμένη πληροφορία που σκοπό έχει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και διοχετεύεται μέσα από τα ΜΜΕ είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η συνομωσιολογια γύρω από ένα ζήτημα Υγείας που έχει κοστίσει και θα κοστίσει χιλιάδες ζωές καλά κρατεί.. το ίδιο και η κρατική προσπάθεια βιοπολιτικού χειρισμού της πανδημίας εκ μέρους του κράτους/κρατών.

Τι ακούσαμε

- «Δεν υπάρχει κανένας Σύριος, είναι όλοι Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρακινοί»

- «Είναι προφανές πως μιλάμε για μια προσπάθεια εισβολής στη χώρα μας»

- «Είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι να γίνονται πιόνια του Ερντογάν»

- «Οι αμαρτωλές ΜΚΟ πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθούν για το ρόλο τους»

- «Φοράνε περούκες για να μοιάζουν με γυναίκες και να περάσουν τα σύνορα»

Αν μπορούσαμε κάπως να συνοψίσουμε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα των ημερών μας, αρκούν οι παραπάνω πέντε φράσεις. Τις ακούσαμε στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, τις διαβάσαμε στα sites, τις είδαμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κάποτε οι μετανάστες ήταν «λαθραίοι» και «παράνομοι», τώρα έγιναν «εισβολείς» και «πιόνια». Κάποτε η εθνικότητα έπαιζε ρόλο καλωσορίσματος (μιας και στη Συρία είχε πόλεμο και έπρεπε να πουλάμε ευαισθησία), τώρα παίζει ρόλο για να σε διαολοστείλουν. Κάποτε οι ΜΚΟ έγιναν η αφορμή για να απορροφηθεί ένα άνεργο και ενεργό εργατικό δυναμικό και να μπουν ζεστά λεφτά στα ταμεία του κράτους, τώρα οι ΜΚΟ έγιναν «αμαρτωλές». Κάποτε θα ρωτούσαμε «πού είναι οι εικόνες με τους μετανάστες να φοράνε περούκες;», τώρα απλώς δεχόμαστε σαν είδηση ένα fake news… μιας εικόνας με περούκες στο έδαφος.

Καλό θα ήταν λοιπόν να επιχειρήσουμε μια μικρή εξήγηση αυτής της επικοινωνιακής στάσης από πλευράς των περισσοτέρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ: https://katalipsiesiea.blogspot.com/2020/03/fake-news_23.html

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License