«Ο ιός κυκλοφορεί.. το κράτος αλωνίζει»

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε στην επιφάνεια τα πολυπληθή προϋπάρχοντα προβλήματα που συσσωρεύονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς της δημόσιας υγείας, της κρατικής πρόνοιας αλλά και της ευρύτερης οικονομίας. Παράλληλα, η εμπλοκή της εκκλησίας στην τήρηση κανονισμών υγιεινής, δυσχεραίνει την συνολική προσπάθεια για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

post image

«Ο ιός κυκλοφορεί.. το κράτος αλωνίζει»

 Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε στην επιφάνεια τα πολυπληθή προϋπάρχοντα προβλήματα που συσσωρεύονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς της δημόσιας υγείας, της κρατικής πρόνοιας αλλά και της ευρύτερης οικονομίας. Παράλληλα, η εμπλοκή της εκκλησίας στην τήρηση κανονισμών υγιεινής, δυσχεραίνει την συνολική προσπάθεια για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

 Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι τόποι θρησκευτικής λατρείας (Βατικανό, Μέκκα, Ιερουσαλήμ) έχουν απαγορεύσει την είσοδο στους πιστούς, και οι θρησκευτικοί φορείς σεβόμενοι τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους άσκησης των θρησκευτικών πιστεύω του ποιμνίου τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία παραβλέπει τις συστάσεις της επιστήμης, συνεχίζοντας την εφαρμογή λειτουργιών σε κλειστούς χώρους και την επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες που συμμετέχουν, λειτουργία της θείας κοινωνίας. Από τα παραπάνω, προκύπτει η σύγκρουση του δικαιώματος της δημόσιας υγείας με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της λατρείας. Προφανώς, ο καθένας και η καθεμιά έχει το δικαίωμα να ασκεί την πίστη του/της, αρκεί να υιοθετεί παράλληλα πρακτικές ατομικής και συλλογικής υγιεινής. Είναι γεγονός, πως η εκκλησία ιστορικά ασκεί επιρροή στην ελληνική κοινωνία, αλλά διαφαίνεται ότι σε περιόδους κρίσης σαν την σημερινή, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, ενώ ταυτόχρονα δεν ελέγχει το λόγο που εκφέρεται από άτομα που την υπηρετούν και διαθέτουν δημόσιο βήμα. Αναλυτικότερα, ιερείς ακόμη και γιατροί ακόλουθοι της χριστιανικής πίστης, παροτρύνουν δημόσια τους πιστούς να αγνοήσουν τις ιατρικές συστάσεις στο όνομα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

 Μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό, έρχεται να προστεθεί και η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, απόρροια των πολιτικών που ακολουθούνται τόσα χρόνια. Κλείσιμο νοσοκομείων, ανεπαρκής αριθμός ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτών, λόγω απολύσεων και μη πρόσληψης νέων, απαρχαιωμένος και ελλιπής νοσοκομειακός εξοπλισμός, καθώς και προπαγάνδιση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και στον κατακερματισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης, είναι ότι ενώ πριν μερικούς μήνες γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούσαν προσλήψεις και την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, λαμβάνοντας ως απάντηση στα αιτήματά τους την κρατική καταστολή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα προσλήψεις μπάτσων και ειδικών φρουρών, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν 492 μπάτσους, 88 παππάδες και μόλις 68 γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους. Το αόρατο χέρι της αγοράς, έρχεται να μουτζώσει τους θιασώτες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόζονται επί δεκαετίες στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μιάς και τώρα γίνεται αντιληπτή η ανεπάρκεια των ιδιωτικών φορέων σε αντιπαραβολή με ένα σύστημα δημόσιας κοινωνικής πρόνοιας.

 Την ίδια στιγμή, ο κοινωνικός κανιβαλισμός βρίσκεται επίσης σε έξαρση. Χιλιάδες είναι τα άτομα, τα οποία ακολουθώντας τρομολαγνικές λογικές, τρέχουν και αδειάζουν σουπερμάρκετ και φαρμακεία, χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στερώντας από τους συνανθρώπους τους και τους πραγματικά νοσούντες, είδη πρώτης ανάγκης. Τα παραπάνω άτομα, που μέχρι χτες κατηγορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, που εγκαταλείπουν σπίτια και οικογένεια εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, πως είναι φυγόπονοι και δεν κάθονται να πολεμήσουν, είναι τα ίδια άτομα που σήμερα βρίσκουν αφορμή να ξεράσουν το φασιστικό τους δηλητήριο, αποκαλώντας τους μιάσματα και φορείς ασθενειών. Νεοφιλελέδες και φασίστες, όπως ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελληνικής αυγής στην Καλλιθέα, έρχονται να προπαγανδίσουν τις απόψεις αυτές, σε μια διαδικασία ανεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων, με σκοπό να αποκρύψουν κάτω από το χαλάκι, την πολιτική τους αποτυχία. Μία αποτυχία που αποτυπώνεται αφενός στην αδυναμία διαχείρισης και ένταξης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην ελληνική κοινωνία, σε δομές υγειονομικά ελεγχόμενες, που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αφετέρου, στην υπερκοστολόγιση των φαρμακευτικών ειδών και στο κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, χωρίς την οικονομική εξασφάλιση των εργαζομένων και εν δυνάμει ανέργων, με αφεντικά και κράτος να παίζουν πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλλημα είτε της άδειας άνευ αποδοχών, είτε της απόλυσης.

 Ο ιός ήρθε για να κλονίσει όχι μόνο την υγεία, αλλά και τις παράλογες πολιτικές του κράτους, οι οποίες βάζουν σε πρώτη μοίρα το κέρδος και τελευταία την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ιός όμως, κάποια στιγμή θα νικηθεί. Η νίκη όμως ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και την εξουσία, θα είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Καιρός να καταρρίψουμε το νεοφιλελεύθερο και φασιστικό αφήγημα, και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Ελευθεριακή Συλλογικότητα Καλλιθέας

Τρόπος επικοινωνίας: eokal@espiv.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License