post image

Το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση 15 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Ομόνοια, Μοναστηράκι) όπου βάφτηκαν συνολικά 7 ψησταριές και τα κομμάτια των δολοφονημένων ζώων πάνω σε αυτές. Πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάχτηκαν συνθήματα και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο.

Στο όνομα της παράδοσης και του έθνους υπάρχουν έθιμα, όπως αυτό της τσικνοπέμπτης που λειτουργούν σαν άγραφοι νόμοι, οι οποίοι κανονικοποιούν τις σφαγές εκατομμυρίων ζώων, τον εξευτελισμό και το βασανισμό τους ως μία συνήθεια εθνικού χαρακτήρα.

Για τους περισσότερους αυτή η μέρα είναι μία ακόμα αφορμή για διασκέδαση, μία ευκαιρία για εορτασμό. Για μας αυτή η μέρα αποτελεί ακόμα μια αποτύπωση της επιβολής του κυρίαρχου στο εξουσιαζόμενο, της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας στα μη ανθρώπινα ζώα.

Η εικόνα χιλιάδων ανθρώπων να γλεντούν εκείνη την ημέρα πάνω από τα πτώματα άλλων ζώων συμβολίζει την πλήρη υποτίμηση της ζωής εκατομμυρίων ζώων που φυλακίζονται, βασανίζονται και πολλές φορές δολοφονούνται προς χάριν διάφορων πλαστών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Η τσικνοπέμπτη βέβαια δεν αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση. Αντίθετα εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο στο οποίο τα ζώα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. Από τις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα εργαστήρια πειραμάτων σε ζώα, τις μονάδες παραγωγής γούνας, τους ζωολογικούς κήπους, τα pet shop, τα τσίρκο, το κυνήγι έως ένα σωρό άλλες παρόμοιες δομές πραγματοποιείται η πλήρης καταπάτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των σωμάτων εκατομμυρίων ζώων πάνω στον πλανήτη από την ανθρώπινη επεκτατικότητα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ;

Και ενώ θα περιμέναμε εντός των διαφόρων ριζοσπαστικών χώρων να πραγματοποιείται η ανάδειξη της εξουσίας που ασκείται στα ζώα παρατηρείται η εσκεμμένη αποφυγή ενασχόλησης με το ζήτημα της απελευθέρωσης των ζώων.

Για εμάς, τα υπόλοιπα ζώα (με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το καθένα) όπως και ο άνθρωπος, συναισθάνονται τον πόνο και τον εγκλεισμό, συγκροτούν κοινωνικές λειτουργίες, αλληλεπιδρούν, ερωτεύονται και επιθυμούν την ελευθερία τους. Έτσι θεωρούμε πως τα ζώα που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές παραγωγής κρέατος, γάλακτος, αυγών, μελιού, γούνας και δέρματος, που αρπάζονται νεογέννητα από τις μητέρες τους για να δολοφονηθούν, εκείνα που πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο στις έρευνες της βιομηχανίας φαρμάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων αλλά και εκείνα που εξοντώνονται μανιωδώς από το κυνήγι και τον έλεγχο που επιχειρείται στους πληθυσμούς τους, αποτελούν μέρος των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου και ως τέτοια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους αγώνες μας.

Έτσι λοιπόν, κρατώντας τα παραπάνω ως δεδομένα θεωρούμε πως η συνολική απόρριψη των διακρίσεων που λειτουργούν ως μηχανισμοί επιβολής και καταπίεσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα. Δρούμε ενάντια στην εξουσία σαν έννοια και συνολικά, αναγνωρίζοντας πως στις διάφορες υπαρκτές διαφορές του ανθρώπου με τα υπόλοιπα ζώα δεν νοείται καμία στάση αιτιολόγησης οποιασδήποτε εξουσιαστικής πρακτικής του πρώτου ενάντια στα άλλα ζώα. Για εμάς καμία απελευθέρωση δεν μπορεί να έρθει αν δεν απορριφθεί κάθε είδους εξουσία, είτε αυτή ασκείται στους ανθρώπους είτε στα άλλα ζώα. Δρούμε για την απελευθέρωση των ζώων όχι από μία φιλοζωική ευαισθησία ή από ένα στείρο vegan τρόπο ζωής αλλά από την ασταμάτητη θέλησή μας να καταστρέψουμε κάθε βιομηχανία παραγωγής θανάτου, κάθε κελί- κλουβί, κάθε σύστημα και δομή που σκορπάει εκμετάλλευση και βασανισμό τόσο στους ανθρώπους όσο και στα άλλα ζώα.

Να μην συνηθίσουμε τις γιορτές θανάτου

Σκατά σε έθνος, παραδόσεις, κρεατοφαγία

Vegan κουζίνες, καμμένα μπατσικά, πολύμορφοι αγώνες για την λευτεριά

Αντισπισιστική συνέλευση

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License