ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΦΙΧΤΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Τα γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στα νησιά και στον Έβρο, είναι αποτέλεσμα διεργασιών που γινόντουσαν για χρόνια στην κοινωνία. Είναι κρατικές επιταγές και σχεδιασμοί σε συνάρτηση με τις επιδιώξεις των αφεντικών για μεγαλύτερη εκμετάλλευση, κέρδη και αποδόμησης του λόγου και των πράξεων της εργατικής τάξης και των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Από την δεκαετία του 90, την δεκαετία της ευδαιμονίας, των δανείων, του σκυλάδικου, της καριέρας, της κατανάλωσης και του lifestyle χρειάστηκε η σκληρή εκμετάλλευση και διαχείριση των μεταναστών εργατών για να στηθεί το ιδεολόγημα της ανάπτυξης και των ολυμπιακών αγώνων. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90 το πρώτο μεγάλο κύμα των Αλβανών μεταναστών εργατών άλλαξε την κοινωνία. Άνοιξε νέες δουλειές και μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά. Επαναπροσδιόρισε τους όρους εργασίας και ατσάλωσε τον ρόλο του μικροαστού σαν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της εξουσίας. Όλα τα παραπάνω εδραιώθηκαν με την βία. Θάνατοι στα βουνά της Πίνδου, εκβιασμοί με τα χαρτιά, εξευτελιστικά μεροκάματα, μαζικές συλλήψεις – σκούπες, επαναπροωθήσεις, μυθεύματα περί εισβολής και ύπαρξης μουσουλμανικού τόξου στα βαλκάνια, ιδεολογημάτων που μιλούσαν για ελληνική Βόρεια Ήπειρο και ρατσιστικών συνθημάτων όπως το ‘δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ’.

Τα επόμενα χρόνια τα μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μεγάλωναν, αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής των δυτικών κρατών και των μηχανισμών τους (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) προς αυτές τις κοινωνίες και που αποσκοπούν στην υποταγή και την αρπαγή του πλούτου αυτών των περιοχών. Σπέρνουν τον θάνατο μέσω των πολυάριθμων πολέμων (είτε ανοιχτών, είτε δια αντιπροσώπων) που διεξαγάγουν και αυτή την στιγμή σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Οι ανταγωνισμοί που υπάρχουν είναι σκληροί στον καπιταλιστικό αγγελικό κόσμο που ζούμε. Το περισσότερο κέρδος προκαλεί και περισσότερες κρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Και εδώ στα μέρη μας έσκασε η φούσκα της ανάπτυξης και ήρθε η επονομαζόμενη δημοσιονομική κρίση. Με απλά λόγια όταν ζορίζονται τα πράγματα για τα αφεντικά το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μεγαλύτερη πίεση στην εργατική τάξη. Θα πιεστεί όμως και η μικροαστική κουλτούρα και για αυτό θα γίνει επικίνδυνη.

Μετά την ληστεία στους μισθούς αλλά και στα ταμεία των εργαζομένων μέσω των μνημονίων, έπεσαν πολλά όπλα στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού από το κράτος και τα αφεντικά. Ακροδεξιά ρητορική για την ασφάλεια. Η καταστολή, φίμωση και αποδόμηση ριζοσπαστικών αγώνων και δικαιωμάτων, πριμοδότηση της ναζιστικής γκρούπας της Χ.Α. και των ‘επιτροπών κατοίκων’ από μπάτσους για τον εκφοβισμό της κοινωνίας.

Το 2015 και μετά την διάλυση της Συρίας τα μεταναστευτικά ρεύματα χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς σκοπούς από τα δυτικά κράτη, σε μια Ευρώπη που γίνονταν όλο και πιο συντηρητική. Το κράτος που διαχειριζόταν εκείνα τα χρόνια, η ‘αριστερή’ βαλβίδα εκτόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με μπόλικο ευρωπαϊκό χρήμα έχτισε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε πέντε νησιά αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της ενδοχώρας καθώς διατήρησε και τον φράχτη στον Έβρο. Διασφάλισε τα σύνορα της Ευρώπης όπως μας είπαν.

Και φτάνουμε στο σήμερα.

Το κράτος αυτές τις μέρες μετά το φιάσκο της επιθετικής πρακτικής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήρθε να πάρει την ρεβάνς, μίλησε αναφερόμενο στο νέο μεταναστευτικό ρεύμα, για ασύμμετρη απειλή και για εισβολή στην χώρα. Ζητάει περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη και τα παίρνει (700εκ.), σπέρνει το εθνικιστικό δηλητήριο και παίρνει την κοινωνική συναίνεση, ανοίγοντας την πόρτα σε παρακρατικές πρακτικές εκθειάζοντας τους μικροαστούς πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους βοηθώντας της μονάδες καταστολής του στρατού και της αστυνομίας.

Μην έχουμε αυταπάτες.

Ας κοιτάξουμε εδώ στο νησί της Κω, στον τέταρτο τουριστικό προορισμό όπως πανηγυρίζουν. Οι εισβολείς μετανάστες δουλεύουν σε όλες τις σκατοδουλειές με το μικρότερο μεροκάματο που έχει υπάρξει στα χρόνια μας. Ας κοιτάξουμε εδώ, που αυτές τις μέρες γνωστό αφεντικό της Κω αρνήθηκε να πληρώσει δυο μετανάστες εργάτες και τους επιτέθηκε και χτύπησε με το αυτοκίνητο του. Ως δια μαγείας αυτή η είδηση δεν βρήκε χώρο στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Ας κοιτάξουμε εδώ, στις οικοδομές, στα ξενοδοχεία, στα χωράφια, στα συνεργεία, στα βενζινάδικα, στα πλυντήρια αυτοκινήτων ‘καθάρισμα 5 ευρώ μέσα έξω’.

Μην έχουμε αυταπάτες.

Τα τελευταία γεγονότα είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης ενός κομματιού της εργατικής τάξης. Είναι τα παζάρια του κράτους για περισσότερο ευρωπαϊκό χρήμα και ελέγχου σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Είναι οι επιδιώξεις των αφεντικών για περισσότερα κέρδη. Είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων των μικροαστών, στα χρόνια της κρίσης, με οποιοδήποτε κόστος. Και όλα αυτά θα γίνουν με την άγρια εκμετάλλευση και την βία.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, όταν μιλάνε για μετανάστες εισβολείς, εννοούν εργάτες. Και όλοι οι παραπάνω θα είναι αμείλικτοι στην επίθεση τους.

Μένει να δημιουργήσουμε απαντήσεις και πράξεις – αναχώματα με την δημιουργία αυτόνομων κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστών για την αξιοπρέπεια της τάξης μας. Για την αξιοπρέπεια της εργατικής τάξης. Για την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά στην κοινωνία.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License