Σκατά στο “δημογραφικό πρόβλημα” της πατριαρχίας.
 Λευτεριά στις Μήτρες

Κείμενο κατά του δημογραφικού προβλήματος της πατριαρχίας που μοιράστηκε στις σχολές του κέντρου της Αθήνας με αφορμή εθνομισογυνίστικη εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μιλούν για τη δημογραφική γήρανση, τα νέα δεδομένα αλλά και τις προκλήσεις της μακρόχρονης μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδος. Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγούν στη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού η οποία και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στον «δυτικό κόσμο» και ειδικότερα στην Ελλάδα. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ δίνουν ραντεβού την τελευταία Τετάρτη του Φεβρουαρίου για μια συζήτηση σχετικά με τη δημογραφική γήρανση και την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας.

Διαφήμιση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ποντίκι, 17.02.2020

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τις πολλαπλές όψεις του δημογραφικού μαρασμού της Χώρας μας και να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων υποστήριξης των νέων και ενδυνάμωσης του θεσμού της οικογένειας”

Συνέντευξη του Υφαντόπουλου στο cnn.gr, 08.10.2018

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος νοιάζεται για τα “χαμηλά ποσοστά των γεννήσεων” από τα άτομα που μπορούν να κυοφορήσουν και για τη “μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας”. Ακριβώς όπως ανησυχούν οι παπάδες και οι ναζί για τον κίνδυνο αφανισμού του ελληνικού έθνους. Ακριβώς όπως ανησυχεί και ο κρατικοδίαιτος καλεσμένος του, ο Υφαντόπουλος.

Όλα αυτά τα καθάρματα ποτέ δεν μας ρώτησαν, ως θηλυκότητες, τι θέλουμε, αν επιθυμούμε να κάνουμε παιδί ή όχι, ποιές είναι οι ανάγκες μας και ποιές οι επιθυμίες μας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα καλυφθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για εργατικά χέρια και οι ανάγκες του κρατικού στρατού για αναλώσιμους. Πρώτα πάνε οι ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του και ύστερα έρχονται οι θηλυκότητες ως απλά αντικείμενα, ως απλές αναπαραγωγικές μηχανές στην υπηρεσία του έθνους.

Η συντονισμένη τους επίθεση πάνω στα σώματά μας και την αυτοδιάθεσή περιλαμβάνει ποικίλους τρόπους. Από την ηθική κατακραυγή από γυναικολόγους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ενάντια σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση, μέχρι τις καμπάνιες που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τις εκτρώσεις ως φόνο, οδηγώντας στον στιγματισμό και την ενοχοποίηση μας. Από τη συντονισμένη εκστρατεία της κρατικής εκκλησίας στο όνομα “του αγέννητου παιδιού”, μέχρι τις ποταπές αφίσες στο μετρό και τα εξώφυλλά των αθλητικών εφημερίδων -την ίδια στιγμή που δεκάδες παιδιά δολοφονούνται στο Αιγαίο και τα κρατικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ άλλα “μένουν στα αζήτητα” λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών τεκνοθεσίας και αυστηρών κριτηρίων ετεροκανονικότητας. Από τις εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τους φιλελεύθερους καλεσμένους του μέχρι την καθημερινή διοχέτευση στον Τύπο του πατριαρχικού δηλητηρίου περί “δημογραφικού προβλήματος” και “υπογεννητικότητας”.

Όλες μας έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε πως η πατριαρχία μας καταστέλλει, μας φιμώνει, μας βιάζει και πολλές φορές φτάνει στο βαθμό να δολοφονήσει κάποιες από εμάς. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη είναι που το κράτος και η κουλτούρα της πατριαρχίας επιλέγουν να εντείνουν το επίπεδο της βίας τους με νέες μορφές και με προμετωπίδα το “δημογραφικό πρόβλημα” να βάλουν στο στόχαστρο άλλη μια φορά την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας.

Αντιλαμβανόμαστε μια τέτοια εκδήλωσή σαν άλλη μία επίθεση στις ζωές μας, όπου η κουλτούρα της κυριαρχίας με όπλο μια επιφαινόμενη επιστημονική ουδετερότητα -που δεν υπήρξε ποτέ-, προσπαθεί να διαχύσει το σεξιστικό και εθνικιστικό της δηλητήριο, έτσι ώστε να διατηρήσει τις υπάρχουσες σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Σε όλη αυτή τη συνθήκη, στεκόμαστε αλληλέγγυες η μία στην άλλη, οργανωνόμαστε συλλογικά, δεν σιωπούμε και πρότασσουμε την πολύμορφη αντίσταση.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ, ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΣΕΞΙΣΤΕΣ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΞΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License