Εκπομπή για την ιστορία των Αντιρρησιών Συνείδησης στον ελλαδικό χώρο

ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 1431ΑΜ ραδιόφωνο: 1431 AM, 97,3 FM internet: www.1431am.org

Τα τελευταία χρόνια στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή βιώνουμε για ακόμη μια φορά τους διπλωματικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς πολέμους που ταλανίζουν την περιοχή εδώ και αιώνες. Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης προώθησης και αντιπαράθεσης συμφερόντων του κεφαλαίου, υπάρχουν άτομα που αρνούνται να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας όπου είναι πολίτες, λόγω της συνείδησής τους με βάση τις θρησκευτικές, ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις τους. Στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, έχουν υπάρξει αντιρρησίες συνείδησης για διάφορους λόγους, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τέταρτο του 20ού αιώνα. Αρχικά, επρόκειτο για μαζικά κύματα λιποταξιών λόγω εξάντλησης από τις πολυάριθμες πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910. Για τον μισό και πλέον αιώνα που ακολούθησε, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν σταθερά να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική υπηρεσία -στάση συνείδησης η οποία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Τη δεκαετία του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται ιδεολογικοί ή κοινωνικοπολιτικοί αρνητές στράτευσης. Κατά τη διάρκεια του ενός αιώνα δηλωμένης συνειδησιακής αντίρρησης ως προς τον πόλεμο και τη στρατιωτική θητεία, η νομοθεσία είτε υπήρξε τιμωρητική, συχνά υπό το βάρος εσωτερικών πιέσεων, είτε σύρθηκε από τη διεθνή κοινότητα ώστε να βελτιώσει την κατάσταση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

antistasi@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License