Αντισυγκέντρωση κατά της εκδήλωσης του κινήματος υπέρ της ζωής - Ιωάννινα

‘‘Κίνημα υπέρ της ζωής’’ ή αλλιώς ‘‘Κίνημα αφήστε με να ζήσω’’, ή ακόμη πιο σωστά θα το λέγαμε ‘‘κίνημα ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος’’. Μια ένωση που αποτελείται από 19 χριστιανικά σωματεία και από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι ένας συρφετός παπάδων, φασιστών και συντηρητικών κύκλων που προσπαθούν μετά μανίας, να ανοίξει έντονα ένας διάλογος πάνω στο ζήτημα των εκτρώσεων, με απώτερο στόχο φυσικά την ποινικοποίηση τους. Οι αφίσες στο Μετρό και σε άλλες πόλεις καθώς και οι εκδηλώσεις τους για το δικαίωμα της ζωής του αγέννητου παιδιού, που όλο και πληθαίνουν με τον καιρό, το αποδεικνύουν.

post image

ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

‘‘Κίνημα υπέρ της ζωής’’ ή αλλιώς ‘‘Κίνημα αφήστε με να ζήσω’’, ή ακόμη πιο σωστά θα το λέγαμε ‘‘κίνημα ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος’’. Μια ένωση που αποτελείται από 19 χριστιανικά σωματεία και από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι ένας συρφετός παπάδων, φασιστών και συντηρητικών κύκλων που προσπαθούν μετά μανίας, να ανοίξει έντονα ένας διάλογος πάνω στο ζήτημα των εκτρώσεων, με απώτερο στόχο φυσικά την ποινικοποίηση τους. Οι αφίσες στο Μετρό και σε άλλες πόλεις καθώς και οι εκδηλώσεις τους για το δικαίωμα της ζωής του αγέννητου παιδιού, που όλο και πληθαίνουν με τον καιρό, το αποδεικνύουν.

Φυσικά, δεν θα έβρισκαν εύφορο έδαφος, αν δεν τους στήριζαν και κυβερνητικοί κύκλοι. Ενδεικτικό παράδειγμα, η προτροπή της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σε Λύκεια της Αττικής να παρακολουθήσουν ημερίδα ‘‘Σύγχρονη παιδεία και ελληνορθόδοξη παράδοση’’, ημερίδα που οργάνωνε η χριστιανική αγωγή, ένωση που ‘τυγχάνει’ να συμμετέχει στο κίνημα ‘αφήστε με να ζήσω’. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι εκτρώσεις γεννούν θέματα επιβίωσης του έθνους μας. Μη ξεχνάμε ότι στο διάλογο που ανοίγει έτρεξε να πάρει θέση και η ιερά σύνοδος και να μας υπενθυμίσει με δήλωση της ότι η εκούσια έκτρωση προφανώς και αποτελεί φόνο. Αντίστοιχα, γνωστή αθλητική εφημερίδα, η sport time, γιορτάζει την υποτιθέμενη μέρα για τη ζωή του αγέννητου παιδιού με ένα εξώφυλλο κατά των εκτρώσεων. Ταυτόχρονα, τίθεται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στη χώρα.

Τι θέση λοιπόν παίρνουμε εμείς ως γυναίκες στο διάλογο αυτόν που πάει ν’ ανοίξει;

Από τη μεριά μας δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε σε καμία κουβέντα για το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα μας, να παίρνουμε εμείς τις επιλογές μας για τα σώματα μας και τις ζωές μας. Για εμάς, κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει, αν θα κάνει παιδί ή όχι και πότε. Φυσικά, όταν μιλάμε για επιλογή, δεν παραβλέπουμε το ότι ακόμη και σήμερα, που οι εκτρώσεις είναι νόμιμες και ελεύθερες (όχι πάντως και δωρεάν….), οι γυναίκες δέχονται τεράστιες πιέσεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο να μην προβούν σε έκτρωση, με αποτέλεσμα να γεννάνε ένα παιδί που επί της ουσίας δεν θέλουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, ο κλοιός επομένως όλο και στενεύει γύρω από τις αποφάσεις μας και πόσο εν τέλει είμαστε όντως ελεύθερες, να αποφασίζουμε για τις εαυτές μας. Αρκετές φορές δεν μπορούν ακόμη λόγω οικονομικών δυσκολιών να μεγαλώσουν ένα παιδί. Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα της εργατικής τάξης να μεγαλώσει ένα παιδί, αφού είναι δύσκολο να συντηρήσει ακόμη και την ίδια, με την εργοδοτική εκμετάλλευση και τον φόβο της απόλυσης να την ακολουθεί. Δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις όπου μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης στο αφεντικό της, να έρχεται πακέτο και η απόλυσή της. Τέλος, όσον αφορά τις πιέσεις που δεχόμαστε στην επιλογή μας να κάνουμε μια έκτρωση, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, όταν κάποια μας θα απευθυνθεί σε γυναικολόγο, εκείνος την αποθαρρύνει και είτε θα αρνηθεί ή θα της πει να το ξανασκεφτεί.

Στην Ελλάδα, μετά από αγώνες χρόνων του φεμινιστικού κινήματος, οι εκτρώσεις νομιμοποιούνται το 1986. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο που και τότε στη Βουλή η Ν.Δ ήτανε μεταξύ αυτών που είχαν καταψηφίσει την αλλαγή του νόμου, με το ότι ανοίγει το ζήτημα τόσο επιτακτικά αυτή τη χρονική περίοδο, που στη διαχείριση της κρατικής εξουσίας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, το διάστημα πριν τη νομιμοποίηση προφανώς και γίνονταν πολλές εκτρώσεις, απλά παράνομα, με τους γυναικολόγους να κάνουν χρυσές δουλειές. Επιπλέον, όταν οι αμβλώσεις πραγματοποιούνται παράνομα, αυξάνονται και τα ποσοστά επιπλοκών, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι μη ασφαλείς για τη γυναίκα.

Το ζήτημα κατά των εκτρώσεων για μας δεν αποτελεί ηθικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Από μικρές έχουμε μάθει ότι θα μεγαλώσουμε για να εκπληρώσουμε ένα στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε οικογένεια και να γίνουμε καλές μητέρες και σύζυγοι. Αυτό μας το έχουν προδιαγράψει από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Μας θεωρούν δοχεία για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του έθνους. Μας προορίζουν λοιπόν να γεννάμε τους μελλοντικούς εργάτες για τις ανάγκες των αφεντικών. Φυσικά, το κίνημα υπέρ της ζωής δεν νοιάζεται για τις ζωές των παιδιών των μεταναστών που πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο. Εξάλλου, μέσα στη ρητορεία για την επιβίωση του ελληνικού έθνους, υπάρχει πάντα το ότι κινδυνεύει να αλλοιωθεί από το πλήθος μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας. Αντίστοιχα, το εν λόγω κίνημα δεν έχει τίποτε να πει για τις ζωές των εκατοντάδων γυναικών που δολοφονούνται από τους άντρες συζύγους, συγγενείς ή γείτονες. Τα αντανακλαστικά τους θα κινητοποιηθούν μόνο, αν η δολοφονία ή ο βιασμός διαπραχθεί από κάποιον μετανάστη, αλλόθρησκο, όπου εκεί προφανώς και περνούν το γεγονός της δολοφονίας και βγάζουν όλο το ρατσιστικό τους μένος.

Τυχαίο φυσικά δεν είναι ότι η εκκλησία είναι που κινεί περισσότερο τα νήματα σε αυτά τα ζητήματα. Για τη θρησκεία το γυναικείο σώμα είναι ακάθαρτο και το μόνο που έχει να προσφέρει είναι η μήτρα του. Η γυναίκα πρέπει να είναι υπάκουη, υποταγμένη στον άντρα της και σωστή μητέρα. Για την εκκλησία, η έκτρωση είναι δολοφονία, αφού θεωρούν το έμβρυο από τη στιγμή της σύλληψης αυτοτελή οργανισμό, οπότε δεν έχουν καν ντροπή να αποκαλέσουν μέχρι και δολοφόνους τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις.

Η εκδήλωση αυτή ήρθε και στην πόλη των Ιωαννίνων και προφανώς να μας βρίσκει απέναντι της έχοντας την υποχρέωση να την εμποδίσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε στην πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε να ακούγονται τέτοιες φωνές και θα είμαστε πάντα εκεί για να δώσουμε τις απαντήσεις μας. Οι αγώνες για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, δόθηκαν για να αφήσουν μια παρακαταθήκη και όχι να χρειαστεί να ανοίξει το ζήτημα αυτό στο σήμερα.

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ

Η ΕΚΤΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ , ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Αντισυγκέντρωση κατά της εκδήλωσης του κινήματος υπέρ της ζωής στα Γιάννινα,

το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 17:30 στην Ακαδημία.

Corpus Rebellis|συλλογικότητα ενάντια στην πατριαρχία

corpusrebellis@gmail.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License