Γιάννενα-Συγκέντρωση ενάντια στον σκοταδισμό Σάββατο 22/2 - Κάτω τα χέρια από τα σώματα μας

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 21/2 στις 21.00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα για να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ και να το δούμε ως αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το ζήτημα των αμβλώσεων. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.Οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στη διοργάνωση αυτής της σκοταδιστικής εκδήλωσης ενάντια στο δικαίωμα στις αμβλώσεις στα Γιάννενα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Ακαδημία. Καλούμε άτομα και συλλογικότητες, καλούμε όλη τη γιαννιώτικη κοινωνία να αντισταθούμε στο σκοταδισμό που φέρνει η κίνηση «Αφήστε με να ζήσω» με τη στήριξη της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Μητροπολίτη Μάξιμου. Συγκέντρωση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 5:30 μ.μ. στην Ακαδημία!

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ

Εδώ και κάποιο διάστημα βλέπουμε να αναδεύεται και στην Ελλάδα το ζήτημα των αμβλώσεων συνοδευόμενο από έναν ακραία συντηρητικό λόγο. Δυστυχώς είδαμε τη διοργάνωση αντίστοιχης εκδήλωσης ενάντια στις αμβλώσεις στα Γιάννενα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στις 22/2, η οποία καθιστά μια απάντηση αναγκαία. Φορέας της προπαγανδιστικής καμπάνιας ενάντια στις αμβλώσεις είναι κυρίως το «κίνημα υπέρ της ζωής», όπως κατ ευφημισμόν ονομάζεται, το οποίο απαρτίζεται από 19 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία και έχει τη στήριξη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ) ενώ ενώσεις στρατιωτικών αποτελούν συχνά συνδιοργανωτές στις εκδηλώσεις τους. Η εκκλησία ως κατεξοχήν οπισθοδρομική δύναμη και διαχρονικός σύμμαχος του κράτους διατηρεί ένα βασικό ρόλο στη διακίνηση σκοταδιστικού και μισογυνιστικού λόγου ενώ δεν μας κάνει εντύπωση πως συχνά, πέρα από την εναντίωση στις αμβλώσεις, τα ίδια σωματεία έχουν συχνά υιοθετήσει ρατσιστικές, αλυτρωτικές και εθνικιστικές θέσεις (παρουσία στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία) . Ο λόγος που διακινούν εκφράζει έναν ορθόδοξο «φονταμεταλισμό» και μισαλλοδοξία σε όλες τις αποχρώσεις ενώ ορισμένες φορές αγγίζουν τη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, επαναφέρει μια ακραία συντηρητική ατζέντα και ακροδεξιά ρητορική, η οποία στηρίζεται στο δόγμα του πατρίς θρησκεία οικογένεια και ελπίζει στη συντηρητικοποίηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας. Το Έθνος-Κράτος, από τη δημιουργία του αποτελεί ένα σύστημα που προσπαθεί να καθορίσει και να ελέγξει τη ζωή των υπηκόων του. Όσο πιο ολοκληρωτικό γίνεται ένα κράτος τόσο πιο παρεμβατικό στις ζωές και στα σώματα καθίσταται, τόσο πιο έντονα βλέπουμε να κατέχει το κράτος αποφασιστικό λόγο για τις ζωές των ανθρώπων. Έτσι, δημιουργείται «το ζήτημα της πολιτικής του ελέγχου των γεννήσεων» ενώ κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως ένας εν δυνάμει υπήκοος προς όφελος της «εθνικής κυριαρχίας. Ο βιολογίστικος λόγος για τον έλεγχο των γεννήσεων για «εθνικούς» λόγους που έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο και η υποτίμηση των γυναικείων σωμάτων στο δημόσιο λόγο παραπέμπουν σε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές.

Ας ξαναθυμηθούμε το δυναμικό αγώνα του 1983 για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ελλάδα, µε πρωτοβουλία της Αυτόνομης Κίνησης Γυναικών . Μια ομάδα 500 γυναικών υπέγραψαν ότι είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις, παρά την αντίθετη νομοθεσία. Από αυτές, 7 κλήθηκαν σε ανάκριση, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρία στα Προπύλαια, με συνθήματα όπως :“Έξω οι νόμοι από το κορμί µας” και “Όλες είμαστε παράνομες”. Έτσι, το 1986 υπερψηφίστηκε στην Ελλάδα σχετικό νομοσχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε μια κατάσταση στην οποία οι αμβλώσεις δεν θα είναι προσβάσιμες στην καθεμία. Το δικαίωμα στις αμβλώσεις είναι κοινωνικό κεκτημένο, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει λήξει, και το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ξανανοίξουμε για χάρη του πιο συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο πως την ευθύνη της απόφασης για το σώμα της, την έχει η κάθε γυναίκα, όχι το κράτος, ούτε η εκκλησία. Η πατριαρχική θεώρηση των γυναικών ως «μηχανών γονιμοποίησης» τίθεται ενάντια στην γυναικεία αυτονομία ως ανθρώπου. Οι καμπάνιες ενάντια στις αμβλώσεις καταφέρνουν μόνο να δημιουργούν ενοχές και να προωθούν τον στιγματισμό των γυναικών που επιλέγουν να τερματίσουν την κύηση τους. Το παραλήρημα ενάντια στις εκτρώσεις, προσπαθώντας να χτυπήσει στο συναίσθημα και να δημιουργήσει τύψεις στις γυναίκες, βασίζεται σε τεράστια επιστημονικά ψέματα, βασίζεται σε πράγματα δηλαδή που η επιστημονική κοινότητα έχει καταρρίψει εδώ και πολύ καιρόΣημαντικό είναι να πούμε πως οι καμπάνιες αυτές τίθενται συνολικά ενάντια στις αμβλώσεις ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού (ανήλικης ή ενήλικης), όταν έχει διαγνωσθεί ασθένειας του εμβρύου ή ακόμα και όταν κινδυνεύει ανεπίστρεπτα η ζωή της εγκυμονούσας. Είναι γνωστό ιστορικά και στατιστικά πως οι γυναίκες πάντα έκαναν αμβλώσεις είτε αυτές είναι νόμιμες είτε παράνομες . Ωστόσο, όταν είναι παράνομες, οι συνθήκες στις οποίες γίνονται οι επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία της γυναίκας. Άλλωστε, η ενημέρωση των εφήβων σχετικά με την αντισύλληψη έχει αποδειχτεί μεγαλύτερος παράγοντας μείωσης της συχνότητας των αμβλώσεων από το να καταστούν αυτές παράνομες. Εδώ βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως η Εκκλησία δεν τίθεται μόνο ενάντια στις αμβλώσεις αλλά και στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με αποκορύφωμα την αφαίρεση του σχετικού μαθήματος από τα σχολεία μετά από πιέσεις της.

Ας μην παραπλανούμαστε λοιπόν, οι καμπάνιες «υπερ του αγέννητου παιδιού» είναι στην πραγματικότητα συγκεκαλυμμένες καμπάνιες ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Το δικαίωμα στον έλεγχο του ίδιου μας του σώματος είναι θεμελιώδες και αυτονόητο για οποιονδήποτε άνθρωπο ενώ η αμφισβήτηση του οδηγεί σε τερατωδίες. Ωστόσο συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την σκοταδιστική υποτίμηση του γυναικείου σώματος, με παραδείγματα τις ποινές «χάδι» στους θύτες βιασμών και την πρακτικά αναγκαστική κυοφορία ενός εμβρύου μέσα στο γυναικείο σώμα στις περιπτώσεις νομικής αμφισβήτησης του δικαιώματος στην έκτρωση.

Με αφορμή τα παραπάνω σας καλούμε στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Reversing Roe», το οποίο είναι ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει από μια ιστορική σκοπιά την τεράστια πολιτική διαμάχη πάνω στο ζήτημα των εκτρώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 21/2 στις 21.00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα για να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ και να το δούμε ως αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το ζήτημα των αμβλώσεων. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.Οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στη διοργάνωση αυτής της σκοταδιστικής εκδήλωσης ενάντια στο δικαίωμα στις αμβλώσεις στα Γιάννενα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Ακαδημία. Καλούμε άτομα και συλλογικότητες, καλούμε όλη τη γιαννιώτικη κοινωνία να αντισταθούμε στο σκοταδισμό που φέρνει η κίνηση «Αφήστε με να ζήσω» με τη στήριξη της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Συγκέντρωση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 5:30 μ.μ. στην Ακαδημία!

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση Ανοιχτή συνέλευση κάθε Πέμπτη 7μ.μ. στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα (στοά Σκόρδου, Αραβαντινού 6)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License