post image

Την Πέμπτη 13/02 πραγματοποιήσαμε αφισοκόλληση σε κεντρικά σημεία του Περάματος για το έμφυλο ζήτημα. Σε πείσμα των ημερών όπου τις αμέσως προηγούμενες μέρες οι μπάτσοι πραγματοποίησαν προσαγωγές συντρόφων/ισσών από Ελευσίνα και Μαρούσι καθώς επίσης και στο Βύρωνα, επιλέξαμε να μην πτοηθούμε και βγήκαμε στις γειτονιές μας όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ακολουθεί το κείμενο της αφίσας:

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ, ΟΧΙ ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ

Η βία κατά των γυναικών είναι καθημερινά παντού μπροστά μας. Τη ζούμε σε πολλές μορφές στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στις προσωπικές μας σχέσεις, στο δρόμο. Τη ζούμε σε μικρές κοινωνίες και σε αχανή αστικά κέντρα. Απ' το Πέραμα και τα Γρεβενά, μέχρι την Αθήνα και τη Ν. Υόρκη γυναίκε΄ς δέχονται επιθέσεις από τις οποίες σπάνια καταφέρνουν να βγουν αλώβητες, καθώς δεν έχουν πάντα τη σωματική/ψυχική δύναμη και ετοιμότητα να προστατέψουν την εαυτή τους. Ψυχολογική βία, απειλές, οικονομική αποστέρηση, σεξουαλικές επιθέσεις, παραβίαση του σώματος και των προσωπικών ορίων, stalking, βιασμοί, ξυλοδαρμοί είναι οι μορφές της έμφυλης βίας που υφίστανται καθημερινά αμέτρητες γυναίκες. Από το 2016 έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα 56 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες*. 56 γυναίκες αφού είχαν κακοποιηθεί για καιρό με αρκετούς από τους παραπάνω τρόπους έχασαν τη ζωή τους γιατί κάποιος αισθάνθηκε ότι δικαιούται να ορίσει το σώμα και τη ζωή τους και να αποφασίσει το θάνατό τους. Για όλες τις γυναικοκτονίες που δημοσιοποιήθηκαν από τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν έλειψαν χαρακτηρισμοί όπως "άτυχη νέα/γυναίκα", "οικογενειακή τραγωδία", "ζούσε ένα δράμα όμως δεν είχε ζητήσει βοήθεια", "τον τύφλωσε το πάθος", "η αγάπη όπλισε το χέρι του" αλλά και δήλώσει από την έκπληκτη γειτονιά για το πόσο "φιλήσυχος" και "τίμιος" έως τότε που "έχασε τον έλεγχο". Οι περιγραφές αυτές αποδίδουν το γεγονός σε μια "κακια στιγμή", εκλογικεύουν το θάνατο και εμμέσως αποδίδουν μερίδιο ευθύνης στο θύμα παραβλέποντας την ισχύουσα πραγματικότητα: Ότι η βία ενάντια των γυναικών δεν είναι εξαίρεση αλλά κοινωνική κανονικότητα, ότι οι κοινή αντίληψη θέλει τις γυναίκες να ετεροκαθορίζονται από τον εκάστοτε άντρα-προστάτη και μόνο εμέσως αποκτούν σεβασμό ως οι αδερφές, οι κόρες, οι μητέρες, οι σύζυγοι κάποιου γι' αυτό και το εκάστοτε αρσενικό αποκτά το προνόμιο να εξουσιάζει και να ελέγχει τη ζωή, το σώμα και τη δράση της. Ενάντια στη σεξιστική βία υψώνουμε τις φωνές μας. Γιατί τα ρούχα, το αλκοόλ, το "όχι" που δεν ακούστηκε αρκετά δυνατά δεν είναι ποτέ η αιτία αλλά η δικαιολογία. Γιατί το να κυκλοφορούμε και να επιστρέφουμε σπίτι ζωντανές είναι αυτονόητο δικαίωμα και όχι κάποια πολυτέλεια για την οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Γιατί οι βιαστές δεν είναι μόνο άγνωστοι σε σκοτεινά δρομάκια, αλλά και άντρες που τους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Γιατί ο σεξισμός δεν αναγνωρίζει φυλή, θρησκεία, ηλικία, κοινωνική θέση ούτε και η μάχη εναντίον του. Μέχρι να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες να μην προκαλούν αλλά να λέμε στους άντρες ότι οι γυναίκες δεν τους ανήκουν. Μέχρι να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες να ξέρουν αυτοάμυνα αλλά να λέμε στους άντρες να μην απλώνουν τα χέρια τους χωρίς συναίνεση. Μέχρι να διαλύσουμε την πατριαρχία.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΕΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

  • Το 2019 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 15 γυναικοκτονίες και 56 από το 2016.
  • Η πρώτη αιτιολογία θανάτου ή αναπηρίας για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15-44 ετών είναι η ενδοοικογενειακή βία αφήνοντας πίσω τον καρκίνο και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
  • Κάθε βδομάδα στην ΕΕ δολοφονούνται 50 γυναίκες από τον πρώην ή νυν σύντροφό τους.

*Ως γυναικοκτονία ορίζουμε την ανθρωποκτονία από πρόθεση με κίνητρο ότι το θύμα είναι γυναίκα.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

anarchy_perama@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License