Καταγγελία για επιδειξιομανή σε περιοχή της Πάτρας

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου εθεάθη στην περιοχή του Φάρου και του Νότιου Πάρκου επιδειξιομανής. Πρόκειται για άντρα αδύνατο, μετρίου ύψους με μελαχρινά μαλλιά και μαύρα ρούχα. Φοράει μαύρο λαιμό ώστε να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του από την μύτη και κάτω. Και τις δύο φορές που εντοπίστηκε στην περιοχή (γύρω στις 8 με 9 το βράδυ) κυκλοφορούσε με ένα κόκκινο ποδήλατο. Κοιτάζει επίμονα κοπέλες, τις ακολουθεί και όποτε βρει καλή ευκαιρία στα σκοτάδια των πάρκινγκ στέκεται με ανοιγμένο το φερμουάρ του παντελονιού του, προφανώς ικανοποιημένος από τα σοκαρισμένα και τρομαγμένα βλέμματα που επιθυμεί να αντικρύσει με αυτήν του την κίνηση.

Η επιδειξιομανία θεωρείται από πολλούς ως μία "ακίνδυνη" διαστροφή, καθώς διαιωνίζεται η πεποίθεση ότι ο θύτης ουσιαστικά δεν κακοποιεί (σωματικά τουλάχιστον) το θύμα. Οι αστυνομικές αρχές συνήθως δεν λαμβάνουν καμία δράση για την σύλληψη του θύτη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αντιδρούν με γέλια, έλλειψη σοβαρότητας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων απαντούν με μία προστατευτική και πατρική συμβουλή τύπου: " Να προσέχεις!".

Η νομοθεσία που καλύπτει τις περιπτώσεις επιδειξιομανίας αποτελεί το άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα το οποίο παρατίθεται παρακάτω:

"Άρθρο 353 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Προσβολή γενετήσιας ευπρέπειας

1. Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα τη γενετήσια ευπρέπεια άλλου με πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Για την ποινική δίωξη της πράξης της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται έγκληση."

Η ποινική διάταξη αντιμετωπίζει το αδίκημα ξεκάθαρα με ελαφρότητα, όμως το τραύμα που βιώνει το θύμα και τα συναισθήματα της αηδίας, του τρόμου και της αναίτιας ντροπής σίγουρα δεν είναι τόσο "ελαφρά" ζητήματα. Ο δημόσιος αυνανισμός και η επιδειξιομανία συνεχίζουν να μην λαμβάνονται υπόψιν ως σοβαρά αδικήματα, καθώς δεν εμπεριέχουν σωματική επαφή και άσκηση σωματικής βίας για να εμπεριέλθουν στην σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης. Από την στιγμή όμως που δεν υπάρχει συναίνεση είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και έτσι θα έπρεπε να θεωρείται και από το κράτος.

Όπως και με άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, η πλήρης αδιαφορία της αστυνομίας και του νομικού συστήματος σε συνδυασμό με την ντροπή που συχνά βιώνουν τα θύματα, έχει οδηγήσει στο να καταγγέλονται σπάνια τα περιστατικά επιδειξιομανίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να γίνεται καταγγελία, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης του δράστη ή έστω ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης. Να σημειωθεί ότι επειδή δεν έτυχε ο δράστης να προχωρήσει σε σωματική επίθεση μία φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιδειξιομανείς δεν είναι επικίνδυνοι ή ότι μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς καμία συνέπεια. Η διαστροφή αυτή δεν αρκεί να δικαιολογείται μόνο από ψυχονευροβιολογικούς παράγοντες, ούτε από ανικανοποίητες "ορμές" του θύτη. Η αιτία για την επιδειξιομανία και τον δημόσιο αυνανισμό από άντρες (όπως και για άλλα παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης όπως τα σεξιστικά σχόλια στον δρόμο, οι συναισθηματικοί και σεξουαλικοί εκβιασμοί στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι απειλές, η άσκηση σωματικής βίας, οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες) βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζούμε. Η επιβολή της εξουσίας του αρσενικού γένους επάνω στο θηλυκό είναι ο κεντρικός στόχος σε όλες τις σεξιστικές συμπεριφορές που αναφέρθηκαν παραπάνω και από αυτήν ακριβώς την επιβολή εξουσίας και ανάδειξη ισχύος είναι που λαμβάνουν ικανοποίηση οι θύτες, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Επομένως, όσο συνεχίζουν να κανονικοποιούνται: η κουλτούρα του βιασμού,τα στερεότυπα της ματσίλας και της αρρενωπότητας, η προβολή των ευθυνών, που υποτίθεται έχει το θύμα (να μη ντύνεται "προκλητικά", να μαθαίνει να αυτοπροστατεύεται, να μην κυκλοφορεί σε "επικίνδυνες" περιοχές ακατάλληλες ώρες κλπ) και η παρουσίαση κάθε σεξιστικής συμπεριφοράς ως μία κλινικά επιβεβαιωμένη ψυχολογική ανωμαλία ή, ως ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, τόσο θα βιώνουμε όλες/οι τις πτυχές τις πατριαρχίας και της ανισότητας των δύο φύλων.

Σ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ-ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License