post image

Την Πέμπτη 09/01, δεχτήκαμε επίθεση στον χώρο μας, ένα αυτο-οργανωμένο, αυτο-διαχειριζόμενο lgbtqi+ στέκι στην Θεσσαλονίκη |Κοντροσόλ|. Παραβιάστηκε ο χώρος και στο μπαλκόνι γράφτηκαν συνθήματα αντι-φεμινιστικού περιεχομένου που στοχοποιούσανε (με ονοματεπώνυμο) σύντροφ@ που δεν ανήκει στην συνέλευση μας, αλλά κινείται στον χώρο και σε κοινούς κύκλους. Στη συνέχεια, σπάσανε την μπαλκονόπορτα για να μπούνε στο χώρο, σκίσανε μια αφίσα και ρίξανε κάτω πράγματα. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε πως η επίθεση δεν είχε ως κύριο στόχο τον ολικό βανδαλισμό του στεκιού, αλλά παραμένει μία πολιτική επίθεση η οποία εμπεριείχε και προσωπική στοχοποίηση συντροφ@. Κατα τη γνώμη μας, το πιθανότερο είναι ότι δεν ήταν μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη επίθεση, αλλά μια αυθόρμητη εκδήλωση πολιτικής βλακείας. Παρόλαυτα έγινε στόχος ένας πολιτικός αυτοοργανωμένος χώρος, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων φεμινιστικά και κουήρ χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, η αντιφεμινιστική συνθηματολογία που επιλέχθηκε, δηλώνει ξεκάθαρα τα ιδεολογικά περιεχόμενα της έστω, αυθόρμητης δράσης και επιτίθεται ευθέως στις ιδέες που στηρίζουμε θίγοντας την ύπαρξη μας.

Για να αναδειχθεί ακόμα παραπάνω η περιρρέουσα σύγχυση της δράσης, η συνθηματολογία συνοδευόταν από 3 διαφορετικές υπογραφές, εκ των οποίων οι δύο εμφανείς και η μία σβησμένη. Η οπαδική υπογραφή θεωρούμε ότι ήταν παραπλανητική καθώς, ας μη γελιόμαστε, τα χαρακτηριστικά μιας οπαδικής επίθεσης θα ήταν τελείως διαφορετικά. Η υπογραφή που μας έβαλε σε σκέψεις ήταν η ταγκιά των atados ακριβώς γιατί ήταν σβησμένη. Έτσι, επιλέξαμε να συναντήσουμε την ομάδα πριν τη δημοσιοποίηση ενός κειμένου. Οι ίδιοι αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή μελών του κρου στην επίθεση και υποστηρίζουν ότι άτομα που δεν είναι στην ομάδα χρησιμοποιούν την υπογραφή τους. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι μία υπογραφή στα πλαίσια πολιτικής επίθεσης πήγε να καλυφθεί, προκαλεί αμηχανία και αφήνει ερωτηματικά. Την προβληματική αυτή θέσαμε ανοιχτά στην ομάδα τους και με τη σειρά τους φέρουν την ευθύνη να διερευνήσουν το ζήτημα εσωτερικά και να διαχωρίσουν δημόσια τη θέση τους και από την επίθεση και από το πολιτικό της περιεχόμενο.

Το πιο προβληματικό κατά τη γνώμη μας ήταν το αλφάδι που συνόδευε όλα τα αντιφεμινιστικά συνθήματα. Αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα αυτά τα άτομα, με αυτές τις πρακτικές και συνθηματολογία, να πιστεύουν ότι ανήκουν στον Α/Α χώρο μάλλον κάτι δεν κατάλαβαν καλά. Έχουμε βέβαια επίγνωση ότι σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν άτομα που έχουν αντιφεμινιστικές ιδέες και σεξιστικές συμπεριφορές αλλά, δεν παύουμε να πιστεύουμε πως δεν έχουν καμία θέση σε αυτόν. Μέσα σε όλα αυτά,θέλουμε να σταθούμε λίγο στη χρήση της λέξης φεμιναζί που καθόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε. Η συγκεκριμένη λέξη ανήκει σε μια altright ψευτοσοφιστικέ δεξιά συνθηματολογία που κάνει χρήση κινηματικών εργαλείων για να ακυρώσει ολόκληρα κοινωνικά κινήματα ως δήθεν καταπιεστικά ή εξτρεμιστικά. Και για αυτό δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε ως πολιτικά επικίνδυνη τη σύνδεση των φεμινισμών με τους ναζί. Μέσα σε αυτόν το ζόφο που ζούμε - ακραία καταστολή, επιθέσεις σε καταλήψεις, δολοφονίες, νομοθετικό και κοινωνικό εκφασισμό- το να επικεντρώνονται κάποια άτομα σε τέτοιου είδους επιθέσεις, σε προσωπικούς εγωισμούς, και "κατούρημα" περιοχής, είναι πολιτικά ηλίθιο και επικίνδυνο. Το να γραφτουν αντι-φεμινιστικά συνθήματα και να θεωρούν μάλιστα ότι αποτελούν πολιτική πρωτοπορία, μας προβληματίζει για το τι σκατά έχουν στο κεφάλι τους.

Τέλος, δεν παραβλέπουμε ούτε υποτιμάμε την προσωπική στοχοποίηση τ@ συντρόφ@ μας. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε διαχωρίζουμε την επίθεση σε προσωπική και πολιτική και ότι τέτοιου είδους επίθεση σε ένα είναι επίθεση σε όλα. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυ@ στο άτομο που στοχοποιήθηκε, σβήσαμε τις βλακείες από τους τοίχους του στεκιού και συνεχίζουμε.

‘Κοντροσόλ’

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License