[Ιωάννινα] Καταγγελία σεξιστικών συμπεριφορών στη ΘΕΣΠΙ

Ως πρώην μέλη της θεατρικής συντροφιάς πανεπιστημίου Ιωαννίνων γράψαμε αυτό το κείμενο για να καταγγείλουμε περιστατικά σεξιστικών συμπεριφορών, καθώς και η ανοχή και την αποφυγή διαχείρισης του θέματος από την ομάδα

Ως πρώην μέλη της θεατρικής συντροφιάς πανεπιστημίου Ιωαννίνων γράψαμε αυτό το κείμενο για να καταγγείλουμε περιστατικά σεξιστικών συμπεριφορών, καθώς και η ανοχή και την αποφυγή διαχείρισης του θέματος από την ομάδα.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2019 ένα από τα μέλη της ομάδας (το οποίο δεν θα ονομάσουμε γιατί σημασία για εμάς έχει η στάση της ομάδας και όχι το ίδιο το άτομο) είπε σε ένα από εμάς «Έπρεπε να αφήσω τους φίλους μου να σε γαμήσουν για να δεις πόσο ευγενική θα ήσουν μετά». Το μέλος που έλαβε αυτό το σχόλιο αποφάσισε να δώσει χώρο και χρόνο στο μέλος αυτό σε περίπτωση που αντιλήφθηκε το λάθος του και προσπάθησε να συμμορφωθεί και να καταλάβει τα όρια μας, αφού βλέπουμε τις θεατρικές ομάδες σαν ένα μέρος που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους πάνω σε κοινωνικά θέματα.

Το άτομο που έκανε το σχόλιο αυτό από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου του 2019 συνέχισε να κάνει σεξιστικά σχόλια όπως «έχω φέρει μαζί μου χάπια βιασμού». Στην συνέλευση το μέλος ζήτησε συγνώμη λέγοντας «(..)χρησιμοποιώ αστεία για βιασμό ώστε να συζητήσουμε μετά πάνω στο θέμα…έτσι επικοινωνώ γενικά στη ζωή μου» την οποία δεν θεωρήσαμε συγνώμη.

Η συνέλευση αντί να μας στηρίξει μας είπε ότι δεν πρέπει να διώχνουμε άτομα και ότι θα μπορούσαμε να τα βρούμε μεταξύ μας ενώ είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν νοιώθαμε άνετα με την παρουσία αυτού του ατόμου. Επίσης αρκετά μέλη μας υπενθύμισαν ότι το άτομο που έκανε αυτά τα σχόλια είναι καλό παιδί και έχει διάθεση να αλλάξει (ενώ δεν είχε δείξει κάποια πρόοδο στο διάστημα που περιμέναμε, κατά το οποίο πολλά από την συνέλευση μας είπαν ότι είχαν συζητήσεις μαζί τους και έδειχνε να καταλαβαίνει). Ρώτησαν επίσης γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτό το θέμα αφού τον κάναμε να νοιώθει άβολα και να μην ξαναέρθει. Μας αποκάλεσαν επίσης «υπερβολικές» και ρώτησαν τι του είπαμε πιο πριν για να μας απαντήσει έτσι.

Αυτές οι συνελεύσεις ήταν πολύ κουραστικές ψυχολογικά για εμάς που δεχτήκαμε μια τέτοια συμπεριφορά και μετά έπρεπε να μπούμε στο μικροσκόπιο όλων των ατόμων που ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν για τα βιώματα μας, μίκραιναν την σημασία τους και μας έβγαζαν σκληρά χωρίς λόγο. Δεν αποφασίστηκε τίποτα με το τι θα συμβεί και έκλεισαν με την άποψη «μεγάλα παιδιά είναι, να τα βρούνε μεταξύ τους».

Η ΘΕΣΠΙ στις ανοιχτές τις πρόβες δήλωσε, και δηλώνει ακόμα, ότι είναι μια ομάδα κατά των διακρίσεων, που αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και κατακρίνει κάθε μορφή σεξισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Η συμπεριφορά της ΘΕΣΠΙ στα γεγονότα αυτά και η απόφαση την να μην πάρει θέση δείχνει πόσο πρόθυμη είναι να υποστηρίξει τα λεγόμενα της.

Η ΘΕΣΠΙ έχει ένα προνόμιο να είναι ανεκτική σε τέτοιες συμπεριφορές και έτσι αποφάσισε να πάρει τον δικό μας χώρο και να τον δώσε σε κάποιο που αναπαράγει απόψεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να ακούγονται σε safe spaces. Θέλουμε να θυμίσουμε στη ΘΕΣΠΙ ότι σιωπή σημαίνει συνενοχή, και αρνούμαστε να ερχόμαστε σε άβολη θέση, που δεν σέβονται εμάς και την ταυτότητας μας, για να μπορεί ένας ακόμα καταπιεστής να μάθει από τα λάθη του σε βάρος μας. Η κουλτούρα του βιασμού έχει πραγματικό αντίκτυπο σε όλα μας.

 

Πρώην μέλη ΘΕΣΠΙ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License