Καμιά ανοχή στην ΝΔ – Την κυβέρνηση του εθνικισμού, του ακροδεξιού ρεβανσισμού που αθωώνει τους ναζί


Τον Ιανουάριο του 2020 κλείνουν 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία μια ανάσα μακριά από την άμεση πολεμική εμπλοκή. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που σηκώνεται ξανά ο εθνικιστικός ανταγωνισμός των δύο χωρών. Παράλληλα, έχουμε την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, μιας φασιστικής οργάνωσης που προσπάθησε να χτίσει μια αντικομμουνιστική, ρατσιστική και εθνικιστική τρομοκρατία στις γειτονιές.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής την περασμένη δεκαετία είχε μετατρέψει την επέτειο των Ιμίων σε ένα ακροδεξιό πανηγύρι που μαζί με τις θεσμικές εθνικές επετείους έστηνε έναν αντιδραστικό ακροδεξιό εθνικιστικό ιστό. Η κατάρρευση της, το κλείσιμο των γραφείων της Μεσογείων δεν μειώνουν την αξία αυτής της ημέρας. Αντίθετα, μάλιστα! Η προσπάθεια αθώωσής της από την κυβέρνηση καθιστά επίκαιρη την συγκρότηση διεθνιστικής απάντησης ενάντια στον ακροδεξιό ρεβανσισμό της ΝΔ.

Τα τελευταία χρόνια το ταξικό κίνημα προσπαθεί να κατοχυρώσει μια σπάνια κινηματική ημερομηνία. Μια ετήσια διεθνιστική κινητοποίηση που να προβάλλεται η ειρηνική συνύπαρξη των λαών κόντρα στα κανιβαλιστικά τύμπανα του πολέμου που σηκώνουν οι αστικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το 1996 οι πολεμικές φρεγάτες των δύο χωρών έπλεαν σε απόσταση αναπνοής και τα δάχτυλα των ναυτών ήταν πάνω στις οπλισμένες σκανδάλες των όπλων. Από τότε κύλησαν πολλά χρόνια που θα μπορούσαν να «θάψουν» αυτή την περίοδο σαν ένα μακρινό “ιστορικό” γεγονός. Όμως, η Ευρωπαϊκή προοπτική Ελλάδας και Τουρκίας δεν αρκούσε και δεν έγινε τελικά το μεγάλο χωνευτήρι των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών. Αντιθέτως, το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης έφερε ξανά στο προσκήνιο όλες τις στρατηγικές αντιπαραθέσεις των δύο καπιταλισμών σηκώνοντας τις σημαίες του εθνικισμού ακόμα πιο ψηλά.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, που εντείνεται η αντιπαράθεση των χωρών γύρω από τις ΑΟΖ είναι σημαντικό να εμφανιστεί μια ταξική θέση που να δοκιμάσει να προβάλλει έναν ανεξάρτητο, διεθνιστικό λόγο στην κοινωνία. Ο ελληνικός καπιταλισμός μέσα από την ένταξη του στην ΕΕ και στον άξονα Ελλάδας – Νότιας Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου προσπαθεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της εθνικής τάξης ακόμα και μέσα από την ανοιχτή αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων, όπως αυτής της Λιβύης.

Σε αυτό το κλίμα έχουν ήδη βγει πολλαπλά καλέσματα συσκέψεων για τη συγκεκριμένη μέρα. Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις μια αντικυβερνητική, διεθνιστική, αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 από την πλατεία Ρηγίλλης και το μνημείο των Ιμίων προς την Ελληνική Βουλή.

Αθήνα, 23/12/2019

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License