Δεκέμβρης στην Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου. (αφίσα)

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

post image

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου τον Δεκέβρη είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

- Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 20:30', η Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto θα προβάλει video ντοκουμέντα απο τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/ριών στο ελληνικό κράτος καθώς και απο τις αστυνομικές εισβολές και εκκενώσεις μεταναστευτικών καταλήψεων στέγης, απο το 2016 μέχρι και σήμερα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα : Ρατσισμός και σύγχρονο καθεστώς εξαίρεσης μεταναστών/ριών.

- Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις 20:00', η ελευθεριακή φεμινιστική συλλογικότητα Fuerza Femenina προβάλει την ταινία "The Breadwinner" (παραγωγή 2017, διάρκεια 96'). Σκηνοθεσία : Nora Twomey. Σενάριο : Anita Doron, Deborah Ellis.

Η 11χρονη Παρβανέ ζεί και μεγαλώνει στο Αφγανιστάν υπο την εξουσία των Ταλιμπάν. Όταν φυλακίζεται ο πατέρας της, αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να κυκλοφορεί και να δουλέψει, ωστε να συντηρεί την οικογένειά της. 

- Δευτέρα 16 Δεκέμβρη στις 20:00', προβολή της ταινίας "Food Inc." (παραγωγή 2008, διάρκεια 94'). Σκηνοθεσία : Robert Kenner. Σενάριο : Robert Kenner, Elise Pearlstein. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή διατροφολόγου.

Η ταινία ντοκουμέντο «Food Inc.» παρουσιάζει αναλυτικά, όλη την αλυσίδα μαζικής παραγωγής και βιομηχανικής επεξεργασίας των τροφίμων στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο. Απομυθοποιεί την ωραιοποιημένη αφήγηση του marketing τροφίμων που απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό και επικεντρώνεται με μια ρεαλιστική ματιά στο εσωτερικό της βιομηχανίας τροφίμων. 

- Δευτέρα 23 Δεκέμβρη στις 20:00', προβολή της αντιπολεμικής ταινίας "Joyeux Noel" (παραγωγή 2005, διάρκεια 116'). Σενάριο και σκηνοθεσία : Christian Carion. Ηθοποιοί : Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Natalie Dessay, Gary Lewis, Daniel Brühl κ.α.

Η ταινία περιγράφει την εκεχειρία που πραγματοποίησαν μόνοι τους το 1914, την μέρα των χριστουγέννων, κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου στο δυτικό μέτωπο, περίπου 100.000 στρατιώτες. Αρνήθηκαν να πολεμήσουν και να αλληλοσκοτωθούν. Οι γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τραγουδώντας απο τα χαρακώματά τους το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «silent night» (σιωπηλή νύχτα) και άλλα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι άγγλοι στρατιώτες από τα απέναντι χαρακώματα, συνενώθηκαν κι αυτοί τραγουδώντας. Τότε, σιγά-σιγά άρχισαν να βγαίνουν όλοι από τα χαρακώματά τους και συναντήθηκαν στη μέση, στη νεκρή ζώνη (no man's land), ανταλλάσοντας δώρα και σε κάποιες περιπτώσεις παίζοντας μεταξύ τους ποδόσφαιρο.

Αργότερα, οι αξιωματικοί των δύο στρατών, με κατασταλτικές παρεμβάσεις τους και με παραδειγματικές εκτελέσεις, προσπάθησαν να αποτρέψουν την δυνατότητα μελλοντικής εξέγερσης των στρατιωτών. Παρ' όλ' αυτά, μαζικές ανταρσίες ξέσπασαν στους δύο στρατούς το 1917 και το 1918, οι οποίες τελικά συνέβαλαν καθοριστικά στον τερματισμό του πολέμου.

Η Λέσχη θα παραμείνει κλειστή απο 24 Δεκέμβρη έως και 5 Γενάρη.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License