ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το ελευθεριακό σχήμα, αποτελεί μια συλλογικότητα φοιτητών και φοιτητριών, η οποία παρεμβαίνει και δραστηριοποιείται στον χώρο των σχολών του ΔΠΘ, στην πόλη της Κομοτηνής. Τα μέλη της δομής, αντιλαμβανόμενοι/ες την επίθεση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, της εισβολής του κεφαλαίου στον χώρο του πανεπιστημίου και της κρατικής καταστολής και βίας, τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ατομικισμού απάθειας και ανταγωνισμού.Η πρόταση μας έναντι αυτής της δυστοπικής πραγματικότητας, είναι η μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών,δηλαδή των γενικών συνελεύσεων και πρωτοβουλιών αγώνα, ενάντια στην ανάθεση,τον παραταξιακό έλεγχο και την αδρανοποίηση των φοιτητικών συλλόγων. Γνωρίζοντας την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και αντιλαμβανόμενοι την αναγκαίοτητα οργάνωσης,συγκροτήσαμε ένα συνδικαλιστικό σχήμα που εμπνέεται από ελευθεριακές αντιλήψεις και αρχές.

Για αυτό το λόγο, οργανωνόμαστε:

1) Συνδικαλιστικά: Εφόσον το πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και το καπιταλιστικό σύστημα,καθώς και λοιπές μορφές εξουσίας που το ίδιο συντηρεί και ισχυροποιεί θεωρούμε αναγκαία την οργάνωση μας στην βάση του αγώνα για τα συμφέροντα της τάξης μας, μέσα και έξω απ’ το πανεπιστήμιο.Η γνώση που προωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα αυτή του πανεπιστημίου, ούτε αμερόληπτη είναι ούτε άσχετη από το σημερινό οικονομικό σύστημα.Καθώς ως στόχο έχει την αναπαραγωγή της κυρίαρχης κουλτουρας και ιδεολογίας,την πειθάρχηση, και την δημιουργία εξειδίκευμένου εργατικού δυναμικού. Ως αυριανοί/ες εργαζόμενοι/ες,παλεύουμε για την μαχητική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος,ενός κινήματος ταξικού και ανατρεπτικού , συμμετέχοντας στις συλλογικές διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων, μακριά από λογικές πολιτικής υπεραξίας και σεχταρισμού.Ενάντια στην μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα και την επιβολή ταξικών φραγμών, μαζικοποιούμε τις Γενικες Συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα.

2)Ελευθεριακά: Διότι συμμετέχουμε στους αγώνες που δίνονται,ενάντια σε αναθετικές λογικές (όπως π.χ τα διοικητικά συμβούλια) προωθώντας της αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.Υπερασπιζόμαστε την διακίνηση ιδεών στους χώρους του πανεπιστημίου,ενάντια σε λογικές αποστείρωσης και φίμωσης της συλλογικής έκφρασης που προωθούνται από το κράτος και τον εκάστοτε διαχειριστή του,δηλαδή κάθε κυβέρνηση.Προφανώς, εχθρευόμαστε λογικές διαχωρισμού ανάμεσα στους/ις καταπιεσμένους/ες και θεωρούμε σκόπιμο να αναδείξουμε το ζήτημα της εναντίωσης στον φυλετικό ρατσισμό,τον σεξισμό και το μίσος ενάντια σε άτομα με αποκλίνουσα σεξουαλικότητα από αυτή που θεωρείται ως "φυσιολογική".

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:1)Η συνέλευση του σχήματος,αποτελεί το όργανο λήψης των αποφάσεων του.2)Η λήψη των αποφάσεων πραγματοποιείται σε πλαίσια αλληλεγγύης,αλληλοσεβασμού και συντροφικότητα μεταξύ των μελών.Τα μέλη,δεσμεύονται για την υλοποίηση των αποφάσεων του σχήματος.3)Η λειτουργία της συνέλευσης του σχήματος χαρακτηρίζεται από τους αξιακούς όρους(συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμός) και τα μέσα αγώνα(γενικές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα) που αναγράφονται στο πλαίσιο του κειμένου ταυτότητας του.4)Στην συνέλευση του σχήματος,οι αποφάσεις λαμβάνονται οριζόντια.Όλα τα μέλη είναι ισότιμα μεταξύ τους,ενώ ευπρόσδεκτος/η στην συνέλευση είναι όποιος/α συμφωνεί με τις αρχές λειτουργίας του σχηματισμού.5)Κατα την διάρκεια της συνέλευσης,τον ρόλο της/ου συντονιστριας/η αναλαμβάνει κάποιο μέλος του σχήματος.Αυτός ο ρόλος,αλλάζει κυκλικά ανά συνέλευση.6)Όλα τα μέλη δεσμεύονται την συμμετοχή τους στις τακτικές συνελεύσεις του σχήματος,αλλά και τις έκτακτες οι οποίες καλούνται και πραγματοποιούνται με πλειοψηφία μελών.7)Το σχήμα διέπεται από οικονομική ανεξαρτησία και αποκτά τους πόρους του-με τους οποίους διασφαλίζει την λειτουργία του-έχοντας συγκροτήσει ταμείο.Τον ρόλο του ταμία αναλαμβάνει μέλος του σχήματος,και ο ρόλος αλλάζει κυκλικά ανά μήνα.8)Η αποπομπή ατόμου από την συνέλευση,αποφασίζεται από την συνέλευση παρουσία του ατόμου,εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ,Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Όπως και η κοινωνία, έτσι και το φοιτητικό σώμα-στην ταξικά διαμορφωμένη κοινωνία στην οποία ζούμε- χαρακτηρίζεται από μία διαταξικότητα.Συνεπώς,το κεφάλαιο δημιουργεί ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς για τους/τις φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες προέρχονται από την εργατική τάξη.Πολλές φορές οι φοιτητές/τριες αναγκάζονται να καταφύγουν στην εύρεση εργασίας ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα της βαρβαρότητας του κεφαλαίου.Με όπλο την πειθάρχηση και την διάχυση της αδιαφορίας, καθώς και τον ατομικισμό ως κυρίαρχη ιδεολογία, οι φοιτητές/τριες καλούνται να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες αγώνα,αλλά να υπομένουν τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου μέχρι την αποφοίτηση.Η πειθάρχηση αυτή φυσικά,προετοιμάζει το έδαφος για μία λογική υποταγής και κατά την εργασιακή τους καθημερινότητα στο μέλλον,προκρίνοντας τον ατομικό δρόμο κοινωνικής ανέλιξης έναντι των συλλογικών αντιστάσεων.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

Δεδομένων όλων αυτών, η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που ετοιμάζεται είναι μέρος μίας ευρύτερης επίθεσης του κεφαλαίου στην κοινωνία η οποία δεν εξαιρεί τα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος σπουδών ολοένα και μετακυλύεται στις πλάτες των φοιτητών/τριων,έχοντας ολοφάνερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Ο αριθμός των εστιών αναλογικά με τους/τις φοιτητές/τριες είναι εξαιρετικά χαμηλός καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα «στενά» οικονομικά όρια για τους/τις δικαιούχους.Ακόμη, η κακή ποιότητα φαγητού σε συνδυασμό με τον μή επαρκή αριθμό αστικών,την υγρασία και την έλλειψη ζεστού και πόσιμου νερού στα δωμάτια των εστιών,δείχνει ότι πρέπει να αντισταθούμε στην μονιμοποίηση του καθεστώτος ιδιωτικοποίησης που επιχειρείται.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις το πανεπιστήμιο μέσω του τρόπου λειτουργίας του παρακινεί την ενδυνάμωση της παραπαιδείας, αφού αναγκάζει τους/τις σπουδαστές σε λύσεις όπως τα κέντρα ξένων γλωσσών για την εκμάθηση μίας γλώσσας,ή τα ιδιαίτερα μαθήματα για το πέρασμα μαθημάτων. Επιπρόσθετα, η καταβολή υψηλών διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά τείνει να γίνει κανονικότητα σε πολλές σχολές ανά την επικράτεια. Όλη αυτή η κατάσταση αναπαράγει όλο και περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς εντός του πανεπιστημίου. Η συνθήκη αυτή δείχνει τα σχέδια της κυβέρνησης για μια άνευ προηγουμένου εισβολή των επιχειρήσεων στις ζωές μας και τις σχολές μας. Ακόμη, ένα σύμπλεγμα ζητημάτων που αφορά όλο τον κόσμο του φοιτητικού κινήματος (είτε επηρεάζεται από αυτό άμεσα είτε όχι) και συμπεριλαμβάνεται στο όλο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που ετοιμάζει η ΝΔ είναι αυτό της κατάργησης του ασύλου, της διαγραφής φοιτητών που ξεπερνούν τα ν+2 έτη φοίτησης και η εισαγωγή βάσης του 10.

Το άσυλο αποτελεί κεκτημένο και κατοχυρωμένο δικαίωμα των φοιτητών/τριων το οποίο έχει αποκτηθεί μέσα από αγώνες,σε βάθος χρόνων. Μέσα σε αυτό διακινούνται ιδέες και αξίες οι οποίες ξεφεύγουν από τα στενά όρια της καθιερωμένης αστικής λογικής και πραγματοποιούνται συνεχείς διαδικασίες πολιτικής ζύμωσης. Επομένως είναι τουλάχιστον υποκριτικό από τη μεριά της κυβέρνησης και τα τσιράκια της εντός των σχολών, να μιλάνε για «πάταξη της ανομίας και καταπολέμηση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια» ενώ στην πραγματικότητα εκεί που αποσκοπούνε είναι το να πνίξουν τις αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος που δεν συμβιβάζεται,αλλα βαδίζει στον δρόμο του αγώνα,ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το κράτος στο όνομα της “νομιμότητας”.

H επαναφορά του ορίου φοίτησης σε ν+2 έτη, αποσκοπεί στη μείωση των φοιτητών/ριών ενώ παράλληλα εντατικοποιεί τα μαθήματα και τις εξετάσεις τους. Οι φοιτητές/ριες που έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών, είναι συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας που μπορεί ταυτόχρονα με τη σχολή τους να δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην, να εξοφλήσουν λογαριασμούς, να πληρώσουν νοίκια (λόγω έλλειψης εστιών) ή ακόμα χειρότερα ίσως είναι άτομα με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Όλα αυτά είναι δεδομένα τα οποία κάνουν την παρακολούθηση των μαθημάτων δύσκολη έως αδύνατη.Ας μην ξεχνάμε πως οι φοιτητές/τριες που ξεπερνούν τα ν+2 έτη φοίτησης δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος καθώς χάνουν τα “προνόμια” τους, όπως η μείωση κομίστρου στα ΜΜΜ, η σίτιση κλπ. Το μόνο που χρεώνεται, είναι μία κόλλα χαρτί για κάθε μάθημα σε κάθε εξεταστική!

Η λαίλαπα της αναδιάρθρωσης,επαναφέρει τη βάση του δέκα για εισαγωγή σε ΑΕΙ.Μέτρο το οποίο θεσπίστηκε πρώτη φορά το 2006,ενώ καταργήθηκε το 2009 από την τότε υπουργό Διαμαντοπούλου ως ένα αποτυχημένο μέτρο. Όπως είναι φανερό αποσκοπεί στον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας υποψήφιων φοιτητών/ριών από το δικαίωμα στις σπουδές τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να γράψουν καλύτερα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι επομένως αντιληπτό ότι τέτοια μέτρα αποσκοπούν στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των καταπιεσμένων στον χώρο των σχολών,με σκοπό την διαιώνιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου,της καθηγητικής αυθαιρεσίας,της εισβολής των επιχειρήσεων και της υποτίμησης όχι μόνο της ίδιας της γνώσης,αλλά και των αναγκών μας ,δημιουργόντας εξειδικευμένους εργαζόμενους/ες διαφορετικών ταχυτήτων.Αντί να αλληλοφαγωθούμε, πρέπει να παλέψουμε για την ενότητα της τάξης μας,μέσα και έξω από τις σχολές!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεδομένου ότι αποτελούμε αυριανοί/ες εργαζόμενοι/ες όπως προαναφέραμε,αντιλαμβανόμαστε ότι η ενότητα της τάξης μας είναι αυτή που θα νικήσει.Με ανθρώπους που εργάζονταιστην σίτιση,την στέγαση και την καθαριότητα,αλλά και ως διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί θεωρούμε πως βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά,εφόσον δεν έχουν διευθυντικά δικαιώματα και δεν εκμεταλεύονται εργασία άλλων.Για αυτό το λόγο,εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες της εργατικής τάξης μέσα και έξω από τους χώρους του πανεπιστημίου,μέσω διάφορων ενεργειών που αποφασίζονται από την συνέλευση.Από την έκδοση κειμένου και την δημιουργία πανό,μέχρι την κατάθεση πλαισίων και ψηφισμάτων στις Γ.Σ των τμημάτων,η δράση μας αποσκοπεί στην έμπρακτη υποστήριξη των εργατικών αιτημάτων και συμφερόντων.

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-

Επικοινωνία μέσω mail:elefkom@gmail.comΕπικοινωνία μέσω facebook:Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Κομοτηνής

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License