post image

Το μεσημέρι της Πέμπτης 28/11 πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση που αφορούσε την απειλή εκκένωσης κατεδάφισης των καστρόπληκτων σπιτιών στην άνω πόλη θεσσαλονίκης. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από 100 συντρόφισσες και συντρόφους που πέρασε από τη διεύθυνση αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικών μελετών του δήμου θεσσαλονίκης στην οδό αγγελάκη όπου και γράφτηκε ένα σύνθημα στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Στηρίζουμε τις πορείες γειτονιάς Τρίτη 3/12 18:00 Πάρκο Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης(πάνω από την Ρωμαϊκή αγορά)

Πέμπτη 5/12 18:00 Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Αγ. Βαρβάρα)

Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν στην μικροφωνική.

 

Απειλούνται τα καστρόπληκτα ξανά στην Άνω Πόλη;

Το τελευταίο χρόνο ο Δήμος και ιδιωτικές εταιρείες κάνουν έργα για να αναδείξουν την περιοχή (πεζοδρομήσεις). Το καλοκαίρι, συγκεκριμένα, γκρεμίστηκε καστρόπληκτο σπίτι στην οδό Ακρίτα. Ακόμη, υπάλληλοι της πολεοδομίας εμφανίστηκαν στη γειτονιά θέλοντας να φωτογραφήσουν και να κάνουν μετρήσεις σε άλλα καστρόπληκτα σπίτια στοχεύοντας να κινηθούν οι διαδικασίες για μελλοντικές κατεδαφίσεις. Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στο πλάνο ανάπλασης με τη δημιουργία ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα καστρόπληκτα σπίτια δεν έχουν αφεθεί να ρημάζουν αλλά κατοικούνται από άτομα που, συντηρώντας τα, καλύπτουν τη βασική ανάγκη της στέγασης. Πέρα από την ανάγκη αυτή, αναπτύσσονται σχέσεις αντίθετες στο κυρίαρχο μοντέλο ιδιώτευσης και αποξένωσης.

Η δημιουργία ζώνης πρασίνου αλλά και η γενικότερη τουριστική ανάπλαση της περιοχής της Άνω Πόλης φαίνεται αρχικά ότι εξυπηρετεί και ευνοεί το σύνολο των κατοίκων της αλλά μακροπρόθεσμα με την αύξηση των ενοικίων και των δημοτικών τελών, τα Airbnb οι οικονομικά ασθενέστεροι κάτοικοι εκτοπίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γειτονιά να αποκτά τον χαρακτήρα τουριστικού θέρετρου. Τελικά, αυτοί που θα κερδίσουν δεν είναι οι κάτοικοι οι οποίοι λόγω της ανάπλασης θα δουν το κόστος ζωής τους να ανεβαίνει και θα φύγουν εκτός γειτονιάς αλλά οι κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρίες καθώς και όσοι θα έχουν κέρδη από την τουριστικοποίηση.

Για τους λόγους αυτούς, ως κάτοικοι αυτών των σπιτιών επιλέγουμε να αντισταθούμε στο γκρέμισμα τους και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μακριά από θεσμούς και κόμματα. Πιστεύουμε ότι ως κάτοικοι της γειτονιάς, όλοι μαζί, μπορούμε να εμποδίσουμε την αλλαγή του χαρακτήρα της γειτονιάς, διατηρώντας την ζωντανή.

Πρωτοβουλία Υπεράσπισης Καστρόπληκτων Σπιτιών

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License