Ούτε ν+2, ούτε άλλες μαλακίες.

Η νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί ένα αντιεκπαιδευτικό και εκδικητικό μέτρο, που εντείνει περισσότερο την επίθεση που δεχόμαστε στα φοιτητικά μας δικαιώματα. Μετά την κατάργηση του Ασύλου εν μέσω καλοκαιριού, έρχονται οι εξαγγελίες της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως περί ν+2, μέτρο που αποσκοπεί στις μαζικές διαγραφές φοιτητών όσων έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών . Περίπου 12 χρόνια τώρα, μέσω τριών νόμων (Ν. Γιαννάκου 2007, Ν.Διαμαντοπούλου 2011, Ν. Κεραμέως 2019) προσπαθούν οι κυβερνώντες να φέρουν σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο. Προσπάθειες που πάντα πέφτουν πάνω σε μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις διαρκείας σε όλη την χώρα, διεκδικώντας το αυτονόητο – το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε δίχως να «απολογούμαστε» για το πότε θα πάρουμε πτυχίο.

Από τη μία, η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως, δήλωσε πως το μέτρο αυτό δεν είναι άλλο παρά ένα μέτρο πειθάρχησης για τους φοιτητές. Ας εξετάσουμε λίγο καλύτερα, ποιούς ακριβώς αφορά αυτό το μέτρο και τί επιφέρει αυτή η αναδιάρθρωση. Αφενός, χτυπάει τους φοιτητές που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό το ολοένα αυξανόμενο κόστος σπουδών, πετώντας λοιπόν εκτός σχολής ένα μεγάλο κομμάτι του φοιτητόκοσμου και υψώνοντας έτσι ταξικούς φραγμούς στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Αφετέρου, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πειθαρχημένου και υπάκουου φοιτητή, ο οποίος δε θα σηκώνει κεφάλι. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση που βιώνουμε στις σχολές μας, αυτό το μέτρο έρχεται να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά μας.

Από την άλλη, εμείς είμαστε ενάντια σε αυτό το φρικτό μέλλον που φτιάχνουν για εμάς και καλούμαστε να απαντήσουμε ανάλογα. Υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα φοιτητικά μας δικαιώματα και δεν έχουμε να αιτιολογήσουμε σε κανέναν εξουσιαστή ή στα «τσιράκια» αυτού για τα επιπλέον χρόνια φοίτησής μας, όταν ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων αυξάνεται, όταν καταργούν τις εμβόλιμες εξεταστικές, όταν στις περισσότερες σχολές υπάρχουν μαθήματα αλυσίδες ή προαπαιτούμενα, όταν έχουμε τεράστιο φόρτο εργασιών και projects, όταν η υποχρηματοδότηση γίνεται όχημα των επιχειρήσεων και των μεγαλοαφεντικών να παρουσιάζονται ως «αρωγοί» και να εκμεταλλεύονται τους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, την άμισθη έρευνα των φοιτητών και το εργατικό δυναμικό των πανεπιστημίων, όταν υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα μαζικών κοψιμάτων στις εξεταστικές, όταν δημιουργούν έναν ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό στην καθημερινότητά μας.

Ενάντια σε όλη αυτή τη δυστοπική εικόνα του σύγχρονου πανεπιστημίου, να συλλογικοποιηθούμε και να παλέψουμε ακηδεμόνευτα, συλλογικά και οριζόντια για τα δικαιώματά μας. Να αναμετρηθούμε με τον «ρεαλισμό» που θέλουν να προσαρμοστούμε. Με μοναδικά μας όπλα τις γενικές συνελεύσεις και τις συντονισμένες καταλήψεις, να υπερασπιστούμε τα φοιτητικά – ταξικά μας συμφέροντα.

 

ΟΥΤΕ ν+2, ΟΥΤΕ 2ν, ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ.

ΟΥΤΕ 2ν, ΟΥΤΕ ν+2, ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΟ.

Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License