Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της METKA EGN σε ένδειξη αλληλεγγύης στην εξέγερση στην Χιλή

Εμείς από την πλευρά μας με αυτήν την μικρή κίνηση και στα πλαίσια του Πανελλαδικού Καλέσματος στους εξεγερμένους στην Χιλή – 30/10 έως 1/11 επιλέγουμε να στείλουμε ένα μικρό σινιάλο αλληλεγγύης στον εξεγερμένο πληθυσμό της Χιλής και να δείξουμε πως η αλληλεγγύη δε γνωρίζει ούτε σύνορα και ούτε δυνατόν να περιοριστεί στα στενά όρια μιας εθνικής περιφέρειας.

post image

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ EGN ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Από τις 19 Οκτωβρίου το κράτος της Χιλής πολιορκείται από χιλιάδες εξεγερμένους που έχουν καταλάβει τους δρόμους και της πλατείες της χώρας. Οι μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετατράπηκαν σε μια γενικευμένη εξέγερση που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της.

Οι πρώτες πράξεις κοινωνικής ανυπακοής με καλέσματα για μαζική λαθρεπιβίβαση και σαμποτάζ στα ΜΜΜ, με χιλιάδες μαθητές και φοιτητές να σπάνε τις προστατευτικές μπάρες και να εισέρχονται μαζικά στους συρμούς γρήγορα συνάντησαν την κρατική καταστολή.

Ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούγεται στους δρόμους της Χιλής είναι ότι “η εξέγερση στη Χιλή δε γίνεται για τα 30 πέσος, αλλά για τα 30 χρόνια”. Θέλοντας να καταδείξει ότι μπορεί η αφορμή της εξέγερσης να ήταν η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά οι αιτίες και οι λόγοι βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα τα βαθύτερα χαρακτηριστικά του οποίου δεν έχουν αλλάξει μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Η Χιλή τα χρόνια της δικτατορίας ήταν - πέρα από ένα από τα καταπιεστικότερα κράτη του πλανήτη όσον αφορά τις αστικές "ελευθερίες" - ένα κράτος-πειραματόζωο πάνω στο οποίο εφαρμόστηκαν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ιδιωτικοποιήθηκαν τα πάντα (με αποκορύφωμα το ασφαλιστικό), εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας στα πρότυπα του ΔΝΤ με αποτέλεσμα την βίαια ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσίων και ισχυρών τάξεων, την ένταση των ταξικών αντιθέσεων, την περικοπή των δημόσιων δαπανών, την εκτίναξη της ανεργίας κλπ.

Κατά την διάρκεια της εξέγερσης δεκάδες αστικά λεωφορεία και συρμοί του μετρό έχουν παραδοθεί στις φλόγες, τα εμπορεύματα απαλλοτριώνονται από τις βιτρίνες και τα ράφια των πολυκαταστημάτων. Πολυεθνικές εταιρίες και οι εγκαταστάσεις τους καίγονται, ανάμεσα τους και εταιρίες που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας όπως το εμβληματικό για το Σαντιάγο κτίριο “Πύργος της Ενέργειας” της ιταλικών συμφερόντων Enel Green Energy.

Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι τελείως τυχαίες,. Όπως τα ΜΜΜ υπάγονται σε ιδιώτες οι οποίοι ανεβάζοντας κατά το δοκούν τις τιμές των εισιτηρίων συμβάλλουν στην γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, έτσι και το ενεργειακό στη Χιλή αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του μια τεράστια επενδυτική πίτα τόσο για εγχώριες εταιρίες όσο και για μεγάλες πολυεθνικές που αναλαμβάνουν μεγάλα επενδυτικά έργα στο τομέα της ενέργειας παγκοσμίως. Μία από αυτές είναι και η ελληνικών συμφερόντων METKA EGN η οποία δραστηροποιείται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής ήδη από το 2016.

Η METKA EGN ανακοινώνει τον Αύγουστο που μας πέρασε πως υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 Πρόκειται για το τρίτο έργο της METKA EGN για λογαριασμό της Sonnedix, μετά την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Oriana 57MW στην Ισαμπέλα του Πουέρτο Ρίκο και ενός ηλιακού πάρκου Lavansol M8 ισχύος 5 MW, στο Saint Etienne Des Sorts, στη Γαλλία.

Η ΜΕΤΚΑ σαν εταιρία ιδρύθηκε στο Βόλο το 1962 δραστηροποιούμενη αρχικά στο χώρο των μεταλλικών κατασκευών. Το 1999 θα εξαγοραστεί μερικώς από τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ και θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τις επενδύσεις στον ενεργειακό τόμεα σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο. Ταυτόχρονα η ΜΕΤΚΑ ξεκινά τη συνεργασία της με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού – αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας έργα όπως τμήματα αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, αρμάτων μάχης Leopard 2-Hel και υποβρυχίων τελευταίας γενιάς – για να φτάσει σήμερα να θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο αξιόπιστους και έμπειρους εταίρους στον τομέα αυτόν.

Όσον αφορά την Ελλάδα η ΜΕΤΚΑ συνέβαλλε ανάμεσα σε άλλα δημόσια έργα και στην ανέγερση της μεγάλης γέφυρας Ρίου- Αντιρρίο. Το 2003 θα αναλάβει να φέρει εις πέρας έργο για λογαριασμό του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Λαύριο, μια υπόθεση που θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο και θα φτάσει στα δικαστήρια καθώς ο πρόεδρος του Ομίλου που ανήκει η ΜΕΤΚΑ Ευάγγελος Μυτιλιναίος κατηγορήθηκε ότι χρημάτισε με 250.000 ευρώ τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Στέργιο Νέζη για να διευκολύνει το deal.

Το 2015 η ΜΕΤΚΑ θα ιδρύσει την ΜΕΤΚΑ EGN εισάγωντας την στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων και το 2017 θα συγχωνευθεί μαζί με τις θυγατρικές PROTERGIA AE και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ στον ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ ΑΕ.

Σήμερα η ΜΕΤΚΑ ENG αναλαμβάνει έργα που αφορούν συγκεκριμένα στο κομμάτι της ενέργειας σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Κεντρική Ασία και πρόσφατα και στην Αυστραλία όπου υπέγραψε deal για την παροχή ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Με όλα αυτά τα στοχεία υπόψιν μας επιλέγουμε να παρέμβουμε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΕΚΤΑ ENG με πανό, κείμενα και τρικάκια καταδεικνύοντας τον ρόλο της συγκεκριμένης εταιρίας (και συνεπώς και την επιθετικότητα του ελληνικού κεφαλαίου διεθνώς) στο σχέδιο επιβολής της πλέον σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας και στην ακραία υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της Χιλής, ένας από τους λόγους κιόλας για τους οποίους οι άνθρωποι αυτήν την στιγμή έχουν εξεγερθεί και βρίσκονται στους δρόμους ανατρέποντας την κοινωνική ομολαλότητα στη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο παρά την ακραία κρατική καταστολή και τρομοκρατία. Είναι τόση η ένταση των ταραχών που για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ στην Χιλή ο στρατός κατεβαίνει στους δρόμους για να καταστείλει τους διαδηλωτές, ενώ ήδη την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν πολλές χιλιάδες συλληφθέντες και τουλάχιστον 18 νεκροί (υπάρχουν πηγές που αναφέρουν παραπάνω), οι 4 εκ των οποίων από τα πυρά των μπάτσων ενώ άλλοι πατήθηκαν από οχήματα του στρατού .

Εμείς από την πλευρά μας με αυτήν την μικρή κίνηση και στα πλαίσια του Πανελλαδικού Καλέσματος στους εξεγερμένους στην Χιλή – 30/10 έως 1/11 επιλέγουμε να στείλουμε ένα μικρό σινιάλο αλληλεγγύης στον εξεγερμένο πληθυσμό της Χιλής και να δείξουμε πως η αλληλεγγύη δε γνωρίζει ούτε σύνορα και ούτε δυνατόν να περιοριστεί στα στενά όρια μιας εθνικής περιφέρειας.

Δύναμη και αλληλεγγύη στους εξεγερμένους/ενες της Χιλής

                                               Συνέλευση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Χιλής

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License