post image

Σε συνέχεια του καλέσματος για αντιφασιστική δράση μετά από τις τελευταίες ρατσιστικές επιθέσεις στα Χανιά, αποφασίστηκε και πραγματοποιηθηκε την Παρασκευή 25/10, από περίπου 30-40 συντροφους/ισσες αφισοκόλληση και ενημέρωση σε μία από τις γειτονιές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, γράφτηκαν συνθήματα και μοιράστηκαν αρκετά κείμενα στους κατοίκους της περιοχής.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Τα φασιστικά σκουπίδια δρουν μόνο νύχτα.

Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά υπήρξαν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες μεταναστών. Σε μία περίπτωση θύματα ήταν μετανάστες οι οποίοι κοιμόντουσαν έξω από ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στο Κουμ Καπί. Είχε προηγηθεί, μετά και από απαίτηση του ιδιοκτήτη και με τη συνδρομή της αστυνομίας, η απομάκρυνσή τους από το εν λόγω οίκημα, όπου είχαν βρει προσωρινά στέγη. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις η επίθεση έγινε από άτομα με ρόπαλα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Τις ίδιες μέρες στην περιοχή Κόκκινο Μετόχι τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις άνθρωποι που πήγαιναν στις δουλειές τους κατά τις πρωινές ώρες δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

Τέτοια περιστατικά έρχονται ως συνέχεια της κρατικής στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού τα τελευταία χρόνια, αλλά και της ολοένα εντεινόμενης απρόκλητης καταστολής και δαιμονοποίησης τους. Συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσχημα την παραβατικότητα καιτο εμπόριο ναρκωτικών εκκένωνε καταλήψεις, η δεξιά έρχεται βασιζόμενη στο δόγμα «νόμος και τάξη» να ποινικοποιήσει πλέον απροκάλυπτα και χωρίς ντροπές τους ίδιους τους μετανάστες. Ο κρατικός μηχανισμός επιφυλάσσει απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων μεταναστών. Ταυτόχρονα, φασίστες και παρακρατικές συμμορίες, που συχνά δρουν με την κάλυψη της αστυνομίας, επιτίθενται εναντίον τους προκαλώντας συχνά τον σοβαρό τραυματισμό τους. Εξέχον ρόλο σε όλο αυτό το θέατρο παραλόγου παίζουν φυσικά και τα πάσης φύσεως ΜΜΕ αρθρώνοντας καθημερινά ρατσιστικό λόγο δημιουργώντας κλίμα πανικού και φόβου, για να στρώσουν τελικά το έδαφος της καταστολής και της βίαιης αντιμετώπισης τους.

Μόνο τους τελευταίους μήνες και ως αποτέλεσμα των ασφυκτικών συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Στις 29/9 έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα και δύο παιδιά σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας στη Λέσβο. Ενδεικτικά, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο στοιβάζονται 14.000 άνθρωποι, ενώ οι υποδομές προορίζονταν για 3.000. Αμέσως τα ΜΜΕ έπλασαν το ρεπορτάζ που αντί να επικεντρωθεί στον θάνατο τριών ανθρώπων και τους πραγματικούς υπαίτιους, έριξαν την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες που εξεγείρονταν και προσπαθούσαν να σωθούν. Τόσο λοιπόν τα ΜΜΕ όσο και η κυβέρνηση προάγουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία για να απενοχοποιήσουν τις πρακτικές που προκαλούν χιλιάδες πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες και τον θάνατο πολλών μεταναστών μέσα και έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αν και η Χρυσή Αυγή είναι υπόδικη και εκτός Βουλής δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η μισαλλόδοξη και φασιστική ρητορική της έχει σταματήσει να εκφράζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι κάθε λογής φασίστες με αφορμή τα περσινά εθνικιστικά συλλαλητήρια, στα οποία συσπειρώθηκαν, και στηριζόμενοι στην αναβαθμισμένη κρατική καταστολή ένιωσαν την ασφάλεια να εμφανιστούν με περισσότερη άνεση στο δρόμο αλλά και να αρθρώσουν δημόσιο λόγο ξερνώντας και πάλι το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Σε αυτή τη συγκυρία είναι ακόμα πιο επιτακτική η απάντηση σε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά στα Χανιά και παντού.

Να υψώσουμε αναχώματα ενάντια στην επέλαση των φασιστών χτίζοντας δεσμούς αλληλεγγύης με τους μετανάστες. Για ακόμα μία φορά θα μας βρουν απέναντί τους.

Πρωτοβουλία ατόμων από τον α/α χώρο στα Χανιά

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License