Παρέμβαση σε νοσοκομεία της Αθήνας

Οι μετανάστες κι οι μετανάστριες όμως, δεν είναι εικόνες στις ειδήσεις ή αριθμοί σε στατιστικές. Ζουν μαζί μας, ζούμε μαζί τους. Τα νοσοκομεία είναι ένας ακόμα χώρος όπου το μεταναστευτικό αποτυπώνεται με υλικούς όρους και διαπλέκεται με τις ζωές όσων εργάζονται εκεί. Με το κείμενο αυτό δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο ιατρικό προσωπικό και τις/τους εργαζόμενες/ους, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελούν παρά τις άγριες συνθήκες εργασίας στα υποστελεχωμένα και παρατημένα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή τις/τους καλούμε σε αντίσταση ενάντια στις νέες ρατσιστικές διατάξεις που δυσχεραίνουν την πρόσβασηστην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων μεταναστών/προσφύγων δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Να καταργήσουμε τον ρατσισμό στην πράξη, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στους δρόμους και τις πλατείες, σε όλη τη δημόσια σφαίρα.

Τις προηγούμενες μέρες διακινήθηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας κείμενο που καλούσε το ιατρικό προσωπικό να αντισταθεί στις νέες ρατσιστικές διατάξεις της κυβέρνησης, βάσει των οποίων καταργείται ο ΑΜΚΑ για πρόσφυγες, μετανάστες και εργαζόμενους υπηκόους ξένων χωρών.

Το παρακάτω κείμενο διακινήθηκε στα εξής νοσοκομεία: Ελπίς, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Άγιος Σάββας, Αγία Ελένη, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, ΚΑΤ, Έλενα, Ασκληπιείο, Ερυθρός, Παίδων - Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων - Αγία Σοφία, Γεννηματά.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΆΞΕΙΣ

Για τον άνθρωπο-σύμβολο της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής Κυριάκο Μητσοτάκη, στις απεργίες «οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς»,ενώ σύμφωνα με τον ακροδεξιό Μάκη Βορίδη, οι «παράνομοι μετανάστες» δεν δικαιούνται την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Θέλοντας να ικανοποιήσει το δεξιό και ακροδεξιό της ακροατήριο και να υποστηρίξει όσο πιο εξόφθαλμα γίνεται κεφάλαιο και αφεντικά, η ΝΔ έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη ρατσιστική και αντεργατική επίθεση που υλοποιείται μέσα από σειρά νομοσχεδίων, υποτιμώντας και άλλο τις ζωές ντόπιων και μεταναστών προλετάριων.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια κυβέρνηση της ρεφορμιστικής αριστεράς που ακολούθησε πιστά τις επιταγές του κεφαλαίου προσπαθώντας ταυτόχρονα να κουκουλώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις μέσα από μια έστω επιφανειακή προνοιακή πολιτική και «υπέρ των πολλών» ρητορεία, η ΝΔ κινείται διαφορετικά, επενδύοντας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά στο πολυπαιγμένο δόγμα νομος και τάξη, στην εξαγγελία εξόντωσης εκείνων που περισσεύουν, εκείνων που δεν χωράνε. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί ακόμα πιο κυνικά και επιθετικά την πολιτική που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στη βάση της οποίας βρίσκεται ο ρατσιστικός διαχωρισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ταξική εκμετάλλευση. Έτσι λοιπόν η ΝΔ θέτει αδίστακτα στο δημόσιο λόγο τα ρατσιστικά της χαρακτηριστικά, θέλοντας να παγιώσει στις συνειδήσεις την αίσθηση πως οι έννοιες της ισότητας και της αλληλεγγύης αποτελούν οπισθοδρομικές τάσεις στα αναπτυξιακά της μοντέλα, βαρίδια του παρελθόντος που πρέπει να κοπούν με κάθε κόστος.

Εν μέσω πανηγυρισμών και εμετικών δηλώσεων βουλευτών και υπουργών, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος Βρούτση ότι «η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι», αναγγέλλοντας έτσι τον αποκλεισμό από τη δημόσια υγεία και ασφάλιση προσφύγων, μεταναστών και εργαζόμενων υπηκόων ξένων χωρών, συνανθρώπων μας δηλαδή που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν την «εναλλακτική» της ιδιωτικής ασφάλισης, που το φιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας σύντομα θα επιχειρήσει να επιβάλλει ως βασικό φορέα ασφάλισης για όλους. Τα επιχειρήματα περί ορθολογικοποίησης του συστήματος λειτουργούν στη σκιά του χιπστεροναζί Μπογδάνου που έσπευσε να ποστάρει το ανατριχιαστικό «Λευτεριά στον ΑΜΚΑ», αλλά και σαν πρόσχημα τρίτης κατηγορίας μπροστά σε μια σειρά γεγονότων κρατικής επιθετικότητας ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες: εκκενώσεις καταλήψεων, διαρκής στρατιωτικοποίηση των συνόρων, εξαγγελίες για γενίκευση των κλειστών τύπου στρατοπέδων.

Ταυτόχρονα, η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί μία ακόμη τε-ράστια μπίζνα. Διαπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας, συνεχίζεται με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και τη χάραξη νέων ισορροπιών στους εμπορικούς χάρτες και καταλήγει στην εκμετάλλευση του υποτιμημένου εργατικού δυναμικού που φτάνει στη Δύση. Τα πειράματα καταστολής πάνω στα σώματα των μεταναστών και οι συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τις ΜΚΟ ολοκληρώνουν τη μεγάλη εικόνα της θανατοπολιτικής του καπιταλισμού.Όλοι έχουν να κερδίσουν κάτι από τα παραπάνω, εκτός από τα υποκείμενα που υφίστανται εκτοπισμούς, κακοποιήσεις κάθε είδους και συχνά τον ίδιο το θάνατο, όταν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, την πείνα και την ερήμωση στη χώρα τους πνίγονται στο Αιγαίο, πυροβολούνται στα σύνορα του Μεξικού ή απανθρακώνονται λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα κράτησης της ελληνικής επικράτειας. Οι διαχωρισμοί σε πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να ορίσουν ποιοι θα είναι νόμιμοι ή παράνομοι και να νομιμοποιήσουν την εξόντωση των δεύτερων. Συχνά όμως αρκεί μια ματιά στην πραγματικότητα και οι διπλωματικοί, πολιτικοί ή νομικοί όροι ανατρέπονται: κανένας άνθρωπος δεν ξεκινά μια προσπάθεια προσέγγισης άλλης χώρας με κίνδυνο της ζωής του, αν δεν κινδυνεύει ήδη στο μέρος που βρίσκεται από πολεμικές συρράξεις ή οικονομική ανέχεια και απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Οι μετανάστες κι οι μετανάστριες όμως δεν είναι εικόνες στις ειδήσεις ή αριθμοί σε στατιστικές. Ζουν μαζί μας, ζούμε μαζί τους. Τα νοσοκομεία είναι ένας ακόμα χώρος όπου το μεταναστευτικό αποτυπώνεται με υλικούς όρους και διαπλέκεται με τις ζωές όσων εργάζονται εκεί. Με το κείμενο αυτό δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο ιατρικό προσωπικό και τις/τους εργαζόμενες/ους, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελούν παρά τις άγριες συνθήκες εργασίας στα υποστελεχωμένα και παρατημένα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή τις/τους καλούμε σε αντίσταση ενάντια στις νέες ρατσιστικές διατάξεις που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων μεταναστών/προσφύγων δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Να καταργήσουμε τον ρατσισμό στην πράξη, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στους δρόμους και τις πλατείες, σε όλη τη δημόσια σφαίρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

αναρχικές-αναρχικοί

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License