[ΠΑΤΡΑ]Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους/ις μετανάστες/τριες

Την Δευτέρα 21/10 κάναμε παρεμβάσεις με αφίσες,τρικάκια και σπρέι σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της Παραλίας, Λεύκας και ευρύτερα. Λίγες μέρες νωρίτερα, διάφοροι σύλλογοι (πολιτιστικοί και γονέων και κηδεμόνων) κάλεσαν συγκέντρωση για την πιθανή μεταφορά μεταναστών/τριών σε ξενοδοχείο της περιοχής.

post image

Την Δευτέρα 21/10 κάναμε παρεμβάσεις με αφίσες,τρικάκια και σπρέι σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της Παραλίας, Λεύκας και ευρύτερα. Λίγες μέρες νωρίτερα, διάφοροι σύλλογοι (πολιτιστικοί και γονέων και κηδεμόνων) κάλεσαν συγκέντρωση για την πιθανή μεταφορά μεταναστών/τριών σε ξενοδοχείο της περιοχής.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Ο καπιταλισμός γεννήθηκε και γιγαντώθηκε με την εκμετάλλευση των από τα κάτω του δυτικού κόσμου, με την αφαίμαξη των αποικιών και την λεηλασία του φυσικού κόσμου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η βίαιη απόσπαση κάθε αγαθού που θεωρείται πολύτιμο γι`αυτόν άφηνε και αφήνει πίσω της μια δυστοπία. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια για την εδραίωση των συμφερόντων της εκάστοτε δύναμης σε μια περιοχή ενδιαφέροντος δεν είναι σπουδές, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές αλλά επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι διαρκείς πόλεμοι για τον ορυκτό πλούτο στην Μέση Ανατολή, η οικονομική και πολιτική κατάσταση σε διάφορες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας είναι μερικοί από τους λόγους μετανάστευσης. Η Ευρώπη “της δημοκρατίας, της ευμάρειας , της ελπίδας” φαντάζει ιδανικός και με εγγύτητα προορισμός, ικανός να αντισταθμίσει την επικινδυνότητα του ταξιδιού σ`αυτή. Οι χώρες του νότου της Ευρώπης σαν σύνορά της δέχονται τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Ο ελλαδικός χώρος στην πρόσφατη ιστορία του έχει δεχτεί σε διάφορες περιόδους μεταναστευτικές ροές. Από την Μικρασιατική καταστροφή, την Αλβανία του Χότζα και των θρησκευτικών καταπιέσεων, τους πολέμους σε Ιράκ Αφγανιστάν, τον πόλεμο στην Συρία, να είναι μερικά κομβικά σημεία. Το 2015 ήταν μια τέτοια περίοδος, καθώς μόνο εκείνη τη χρονιά εισήλθαν 836.000 άνθρωποι που βίαια αποσχίστηκαν από τους τόπους που έζησαν. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναρμονίστηκε πλήρως με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις διαχειριζόμενη την κρίση χτίζοντας hot spot, αναβαθμίζοντας τη φύλαξη των συνόρων με τη συμβολή της Frontex και χτίζοντας την Ευρώπη φρούριο. Οι μετανάστες/στριες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά αλλά και στις άλλες χώρες εισόδου δίνουν βιομετρικά στοιχεία για την ταυτοποίησή τους, καθώς και εκπαιδευτική κατάρτιση, θρησκευτική πεποίθηση κτλ. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στην κατηγοριοποίησή τους για την μετέπειτα διαχείρισή τους σε διάφορα camps αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Όσοι/ες πληρούν τα κριτήρια που τα ίδια τα κράτη και οι συμφωνίες τους ορίζουν, θα χαρακτηριστούν πρόσφυγες άρα θα έχουν χαρτιά και θα διανεμηθούν (ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε) στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το καλό βιογραφικό σπουδών και εργασιακής εμπειρίας θα αποτελέσει κριτήριο για το ποια χώρα θα δεχτεί τους εκάστοτε μετανάστες/στριες (όπως συνέβη στην Γερμανία που δέχτηκε 500.000 πριν κλείσει τα σύνορά της). Οι υπόλοιποι/ες θα χαρακτηριστούν παράνομοι/ες θα κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πλήρως εκτεθειμένοι/ες στις καιρικές συνθήκες, θα δουλέψουν όντας παράνομοι/ες ή θα αποκτήσουν προσωρινές κάρτες παραμονής λόγω της εργασίας που θα προσφέρουν επί ευτελούς αξίας, θα απελαθούν. Αυτός ο διαχωρισμός πρόσφυγα μετανάστη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια υπενθύμιση ότι χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, δικαιολογητικά κοκ απαγορεύεται η αναζήτηση ευκαιρίας για καλύτερη ζωή, πρέπει να ζήσεις εκεί που έτυχε να γεννηθείς όποιες και αν είναι οι συνθήκες.

Το αποκαλούμενο τέλος της απειλής από το ISIS που δικαιολόγησε την έναρξη της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, η διαχείριση του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι τα κύρια διαπραγματευτικά χαρτιά της Τουρκίας για τη σημερινή επίθεσή της στους Κούρδους. Μια επίθεση που αυτή τη στιγμή έχει συναντήσει χλιαρές αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ, κάτι που συνδέεται άμεσα με την προοπτική διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος που ανοίγεται, μέσα από τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις. Από τη μία αυτή η επίθεση θα εξωθήσει και άλλους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αυτούς που θα καταφέρουν να επιβιώσουν από ακόμα έναν πόλεμο, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για μια επιχείρηση που μεταξύ άλλων έχει σαν στόχο τη δημιουργία οικισμών εντός συριακού εδάφους υπό τουρκικό έλεγχο για την προώθηση των μεταναστών/στριών που βρίσκονται τόσο εντός Τουρκίας όσο και εντός ΕΕ. Συνειδητά αποφασίστηκε οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων να παιχτούν στα ζάρια, στην πιθανότητα “ελάφρυνσης” των κρατών από τους/τις κολασμένους/ες της γης.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε και αυτή το μεταναστευτικό ως αιχμή της διακυβέρνησής της πριν ακόμα ζεσταθούν τις καρέκλες που παρέλαβαν. Ήδη από τους πρώτους μήνες μετέφερε την διαχείριση του μεταναστευτικού στο υπουργείο δημόσιας τάξης, κατήργησε ρατσιστικά το ΑΜΚΑ δυσκολεύοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους/ις μετανάστες/στριες, έκοψε τη μετακίνηση προς τα σχολικά κτίρια, αυστηροποίησε τους όρους χορήγησης καρτών διαμονής και εκκένωσε πλήθος καταλήψεων στέγης στην Αθήνα με εντυπωσιακούς όρους και κάλυψη από τα ΜΜΕ. Όποιος/α τολμήσει να αντισταθεί και αγωνιστικά να διεκδικήσει καλύτερους όρους επιβίωσης θα συναντήσει τη σιδερένια πυγμή του κράτους. Η τάξη και ασφάλεια που διακηρύσσει παντού η ΝΔ, δε θα μπορούσε παρά να αφορά και τους/ις μετανάστες/στριες. Στις 29/9 μετά από πυρκαγιά κοντά στον καταυλισμό της Μόρια ξεσπάνε συγκρούσεις με την αστυνομία και την πυροσβεστική, με άμεση απάντηση τα χημικά και τη μεταφορά δυνάμεων της αστυνομίας από την Αθήνα. Η απανθρακωμένη μητέρα με το νεογέννητό της συμπληρώνουν την τεράστια λίστα θανάτων εντός ελλαδικού χώρου όλα αυτά τα χρόνια. Στην πραγματικότητα η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μετανάστες/στριες είναι απειλή, πρέπει να πεταχτούν εκτός συστήματος υγείας, πρέπει να διοχετευτούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τον ελλαδικό χώρο, πρέπει να απελαθούν.

Το ελληνικό κράτος επιλέγει κατά το δοκούν τo προφίλ των μεταναστών που θα προβάλει, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος με διαφορετικά μέτρα και σταθμά να αφορούν την ίδια κοινωνική ομάδα, ερχόμενο κατά συνέπεια σε αντιφάσεις σχετικά με τη ρητορική του. Χτίζονται συνεπώς, κριτήρια διαχωρισμού σε νόμιμους- λαθραίους ή πρόσφυγες- μετανάστες και προωθείται σε γενικότερο πλαίσιο η εικόνα είτε του «εισβολέα» είτε του υποκειμένου σε ανάγκη.

Στη περίπτωση του “εισβολέα”, στους μετανάστες φοριέται ο ρόλος του αποδιοπομπαίου τράγου για τα τρέχοντα ζητήματα (ανεργία, εγκληματικότητα κ.λ.π.) εξυπηρετώντας άρτια το δόγμα διαίρει και βασίλευε, ενισχύοντας το φαντασιακό της πατρίδας και του έθνους και τη συσπείρωση του εθνικού κορμού. Η πραγματικότητα για τη φύση και τα αίτια των ζητημάτων που πλήττουν τον κοινωνικό ιστό παραγκωνίζεται, με αποτέλεσμα το κράτος και το κεφάλαιο να μπορούν να αποκρύψουν και φαινομενικά να άρουν τους ταξικούς διαχωρισμούς, συσκοτίζοντας την πολύμορφη εκμετάλλευση/καταπίεση των από τα κάτω. Η εικόνα του μετανάστη ως εσωτερικού εχθρού αφήνει τέλος, πρόσφορο έδαφος στην έκφραση του κοινωνικού κανιβαλισμού επιρρώνοντας έτσι τη λογική του ατομισμού και καταλύοντας τη συνείδηση περί αλληλεγγύης, συνύπαρξης, κοινής θέσης απέναντι στον κόσμο της εξουσίας.

Στο προφίλ του βαλλόμενου υποκειμένου το κράτος παρουσιάζεται ως ο μοναδικός αρμόδιος διαχειριστής των καταστάσεων, προβάλλοντας ως λύση τη φιλανθρωπία. Η κάλυψη των βασικών αναγκών και επιθυμιών των μεταναστών/στριών, τα οποία είναι ήδη από τα πριν καρατομημένα, τους οδηγεί να λάβουν τα όσα ξεροκόμματα τους προσφέρονται με την μορφή που τους προσφέρονται. Συγκεκριμένα, η οποιαδήποτε προσφορά του κράτους και των ΜΚΟ παρουσιάζεται ως εγχείρημα ευαισθητοποίησης και αισθήματος αλληλεγγύης στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί παροχή αγαθών με το σταγονόμετρο (τροφή, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση κ.α.) και τελείται υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες (πληθώρα μεταναστών/στριών στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους, απουσία θέρμανσης, κ.λ.π.). Παράλληλα, συνοδεύεται από πληθώρα ψεύτικων υποσχέσεων για βελτίωση των συνθηκών, που σαν στόχο έχουν την κάμψη οποιασδήποτε αντίδρασης. Γεγονός που βοηθά και η επιβολή ενός ασφυκτικού καθεστώτος ελέγχου από τις ΜΚΟ (στοχοποίηση ατόμων που συμμετείχαν σε αγώνες ενάντια στις συνθήκες εγκλεισμού κλπ).

Ο ρόλος του κράτους ως ανθρωποφύλακα διακρίνεται και στην απομόνωση των μεταναστών από το κοινωνικό πεδίο, με την τοποθέτηση των κέντρων κράτησης εκτός του αστικού ιστού ή τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου, αποτρέποντας έτσι την τριβή των πληθυσμών και την από κοινού συλλογικοποίηση, οργάνωση και δράση. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις, όπου τα τεχνικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και συσπειρώθηκαν μετανάστες και αλληλέγγυοι (Μόρια, Χίος) ή σε περιπτώσεις εξεγέρσεων των ίδιων των μεταναστών, η απάντηση του κράτους ήταν η άμεση καταστολή και μετακίνηση των “ταραχοποιών” σε άλλες δομές ή η ποινική δίωξή τους. Έτσι, κατέστησε εμφανές πως οι κινήσεις αντίστασης και η διαχείριση των ζωών τους με όρους που οι ίδιοι επιθυμούν δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική, ποινικοποιώντας παράλληλα, τη σχέση αλληλέγγυων-μεταναστών.

Από την πλευρά μας, δε μπορούμε παρά να αντιλαμβανόμαστε πως όλοι εμείς που βρισκόμαστε στους από τα κάτω αυτού του κόσμου, αποτελούμε για το κράτος και τα αφεντικά το φτηνό υποταγμένο, ανανεώσιμο και αναλώσιμο υλικό των επόμενων γύρων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πάνω στα σώματα των μεταναστών/ριών βρίσκεται το πεδίο πειραματισμού πολιτικών καταστολής και ελέγχου, το οποίο θα το συναντήσουμε ή το συναντάμε με διάφορες εκφάνσεις όλοι και όλες μας. Με πρόταγμά μας την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των μεταναστών/τριών, κόντρα και ενάντια σε κάθε επίπλαστο διαχωρισμό στη βάση της φυλής, του φύλου, του έθνους, της θρησκείας, της σεξουαλικής προτίμησης. Συγκροτώντας μαχητικές κοινότητες αγώνα με σχέσεις ισότιμες, χρησιμοποιώντας εργαλεία αγώνα όπως οι καταλήψεις και δημιουργώντας δομές αλληλοβοήθειας, να πυκνώσουμε τις αντιστάσεις μας και να οξύνουμε τον ταξικό-κοινωνικό πόλεμο με όπλο μας την αυτοοργάνωση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

ΝA ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας,

κάθε Δευτέρα στις 19.00 στην κατάληψη Παραρτήματος (Κορίνθου & Αράτου).

asapatras.espivblogs.net / asapatras@espiv.net

Φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις (περισσότερες εδώ)

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License