Παρέμβαση στο Ελληνο-Γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο για τους απλήρωτους μετανάστες εργάτες του "Mall of Shame"


post image

Το MALL της ντροπής χτίστηκε πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Το καλοκαίρι του 2014 μετανάστες-εργάτες με καταγωγή από την Ρουμανία προσλήφθηκαν από τις εταιρίες Metatec Fundus GmbH και Openmallmaster GmbH για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βερολίνο (Mall), οι οποίες είναι θυγατρικές της κατασκευαστικής Fettchenhauer Controlling & Logistik (FCL GmbH) με την υπόσχεση για μόνιμη δουλειά και σταθερή διαμονή. Σε αντίθεση με αυτό οι εργάτες δούλευαν ανασφάλιστα, για 10 ώρες την μέρα, με 5-6 ευρώ την ώρα, χωρίς να τους έχει εξασφαλιστεί κάποιο μέρος για να μένουν. Η εν λόγω επιχείρηση έχει εξαπατήσει πολλές φορές τους εργαζόμενους της, συνήθως μετανάστες από νοτιο-ανατολικές χώρες της Ευρώπης, πατώντας στην ανάγκη τους για επιβίωση.

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση εργάτες από την Ρουμανία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα δεδουλευμένα τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ξεκινήσουν άμεσα αγώνα για την αποπληρωμή των μισθών τους. Εντούτοις όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την παραίτηση τους (με αντάλλαγμα ένα μικρό χρηματικό ποσό) συνέχιζαν να δέχονται εκφοβισμούς και απειλές και να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε χαρτόκουτα μέσα στην επιχείρηση. Τον χειμώνα του 2014-2015 κάποιοι από τους εργάτες από την Ρουμανία ήρθαν σε επαφή με το FAU (Free Worker's Union) και ως σήμερα συνέχισαν να αγωνίζονται γα το δικαίωμά στην δουλειά και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας διοργανώνοντας πολλές παρεμβάσεις έξω από το εμπορικό κέντρο.

Μετά από αρκετούς μήνες διαδηλώσεων και δημόσιων παρεμβάσεων, οι εργάτες, με τη στήριξη της FAU κατέθεσαν αγωγές κατά της υπεύθυνης εταιρίας Harald Huth’s Leipziger Platz GmbH & Co. KG. Στις 16 Οκτωβρίου, τα αιτήματα των εργαζομένων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους θα εκδικαστούν από το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο, δηλαδή το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας για τις εργατικές διαφορές.

Το εμπορικό κέντρο που κόστισε περίπου ένα δις για να κατασκευαστεί, έχει στηρίξει τα θεμέλια του πάνω στην εκμετάλλευση και τον ιδρώτα των εργατών που δούλεψαν για την ανέγερσή του.

Από μία άλλη περιοχή του κόσμου, από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης κάποιοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να δουλεύεις απλήρωτος, χωρίς ένσημα, χωρίς δικαιώματα, ξέρουμε τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση, ξέρουμε τι σημαίνει εκμετάλλευση. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει κερδοφορία και ανάπτυξη του καπιταλισμού και πως αυτή στηρίζεται μονάχα στην δικιά μας εκμετάλλευση, ακόμα κι αν τσαλαπατά τους ίδιους τους νόμους που τα αφεντικά έχουν θεσπίσει.

Ξέρουμε όμως επίσης, ότι το δίκιο μας το κερδίζουμε μόνο με αγώνα, ξέρουμε επίσης ότι πέρα από τις εθνικές διαιρέσεις και το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, της πατριαρχίας, προλετάριοι και προλετάριες από όλο τον κόσμο ζουν τις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες ζωής και δουλειάς από εμάς, ξέρουμε επίσης πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε αναμεταξύ μας και πως κάθε αγώνας που δίνεται δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, αλλά τις συνθήκες ζωής και το μέλλον όλων μας, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, σ’ όποιο μέρος της γης κι αν βρισκόμαστε.

Πραγματοποιούμε λοιπόν παρέμβαση στο Ελληνο-Γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο ως ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης στους μετανάστες εργαζόμενους από τη Ρουμανία και να υπενθυμίσουμε στους εκπροσώπους του Γερμανικού εμπορικού, κατασκευαστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα πως όταν μπλέκεις με έναν από εμάς, μπλέκεις στην ουσία με όλους.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ MALL ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πρωτοβουλία εργαζομένων και ανέργων από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License