Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε ΕΜΕΙΣ και όχι το κράτος και η αστυνομία!

Κείμενο του Ελευθεριακού σχήματος Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου & την καταστολή.

Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε ΕΜΕΙΣ και όχι το κράτος και η αστυνομία!

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, μία από τις πρώτες υλοποιήσεις των προεκλογικών υποσχέσεών της ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ζήτημα που εντάσσεται στη γενικότερη ρητορική της σχετικά με την πάταξη της ανομίας. Η αποκατάσταση του «νόμου και της τάξης» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της πολιτικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας, στα πλαίσια ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιτίθεται στους/στις από τα κάτω στο όνομα μιας υποτιθέμενης «ανάπτυξης».

Βέβαια, η κατάργηση του ασύλου δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναγνωριζόταν το ακαδημαϊκό άσυλο, προβλεπόταν η επέμβαση της αστυνομίας αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Πλέον αυτό που ορίζεται με τον νέο νόμο είναι ότι οι αρμόδιες εντός του πανεπιστημίου αρχές είναι ελέυθερες να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Θεσπίζεται, δηλαδή, και επισήμως, χωρίς προσχήματα, η ανενόχλητη είσοδος της αστυνομίας στο campus σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Η κατάργηση του ασύλου παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την πάταξη των παραβατικών δραστηριοτήτων εντός τους πανεπιστημίου. Σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών των Μ.Μ.Ε. για την ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους ή σε γειτονιές ευθύνονται για την δημιουργία του επικίνδυνου εσωτερικού εχθρού. Είναι εξάλλου παλιά αυτή η τακτική, ώστε να στρώνεται το έδαφος της κρατικής καταστολής. Όπως γίνεται αργά και μεθοδικά με τους μετανάστες, ώστε να δικαιολογηθεί η κρατική βία εναντίον τους. Έτσι, λοιπόν, ταυτίζονται οι διεκδικήσεις και οι πρακτικές του φοιτητικού κινήματος με το ναρκεμπόριο και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού που εκδηλώνονται εντός του campus. Αλήθεια, αυτοί που ώθησαν τις ναρκομαφίες σε συγκεκριμένες περιοχές και έκαναν τα στραβά μάτια, μπορούν να εμφανιστούν τώρα ως σωτήρες; Είναι δυνατόν το Κράτος και η αστυνομία να τα βάλουν με τις ναρκομαφίες την στιγμή που η συνέργεια της αστυνομίας με τις μαφίες μέσα από την διαφθορά υψηλόβαθμων στελεχών και η σχέση της αστυνομίας με μεγαλοεπιχειρηματίες κατηγορούμενους σε υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών είναι γνωστές;

Το άσυλο εκφράζει την ιστορία του φοιτητικού κινήματος και τροφοδοτεί τους νέους αγώνες. Η κατάργησή του έχει σχέση με τον περιορισμό και την καταστολή των αγωνιστ(ρι)ών. Χωρίς αμφιβολία, η ρύθμιση αυτή δεν προασπίζει ούτε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ούτε προστατεύει την ασφάλεια των φοιτητών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το άσυλο υπάρχει για την ελευθερία του λόγου στο πανεπιστήμιο, καθώς αυτό είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα του συντάγματος που ισχύει σε κάθε χώρο. Ούτε φυσικά, τα μεγάλα λόγια των πρυτάνεων και των αρμόδιων αρχών μπορούν να μας πείσουν ότι αυτοί νοιάζονται για την ασφάλεια και τις ανάγκες μας. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις πρώτες κινήσεις που υλοποιεί η νέα σύνθεση του Πρυτανικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, το κλείδωμα όλων των σχολών και των εισόδων στο πανεπιστήμιο τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη γκετοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου. Το πανεπιστήμιο κλειδώνει για εμάς τους φοιτητές/τριες και μένει ανοιχτό για το ναρκεμπόριο και όποια άλλη κανιβαλιστική δραστηριότητα. Ο πανεπιστημιακός χώρος μετατρέπεται σε ένα «εκπαιδευτήριο» - αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς στέκια, φοιτητικές ομάδες και ζωή και μια ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τις ώρες που δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.

// ενάντια στην πειθάρχηση και την υποταγή σε κράτος & κεφάλαιο

Γι’ αυτό και η κατάργηση του ασύλου συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων που επηρεάζουν τις σπουδές μας και γενικότερα τις ζωές μας. Η ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του προϋπολογισμού για την παιδεία οδηγεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πλήττουν τους φοιτητές/τριες. Πρόκειται για μέτρα που υπάγονται στην φιλελεύεθρη ατζέντα της κυβέρνησης και επιτίθενται στην τάξη μας, όπως είναι η συνολική μετακύληση τους κόστους φοίτησης σε εμάς, οι περικοπές των φοιτητικών παροχών σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, μέσα σε ένα κλίμα εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών με διαγραφές των ν+2 φοιτητών, προώθηση της «αριστείας» και του ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή, η πανεπιστημιακή έρευνα εξαρτάται πλήρως από το ιδιωτικό του κεφάλαιο, όπου η εισβολή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται κανόνας. Εξάλλου, πρόσφατα θεσπίστηκε η εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι φανερό πως η γκετοποίηση του πανεπιστημίου οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας και κλείνει το μάτι στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που παρουσιάζονται συνεχώς ως πρότυπα δεν προσφέρουν τις δωρεάν φοιτητικές παροχές όπως αυτές που έχουμε εδώ, παροχές οι οποίες φυσικά κατακτήθηκαν μόνο μετά από αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Η σκόπευση πίσω από την κατάργηση του ασύλου δεν είναι άλλη παρά η επίθεση στους αγωνιζόμενους/ες. Είναι η καθυπόταξη όποιου/ας τολμά να σηκώσει κεφάλι, να τους αμφισβητήσει και να αγωνιστεί και παράλληλα μια επίθεση στους από τα κάτω, σε αυτούς και αυτές που το οικονομικό – κοινωνικό σύστημα αποκλείει. Η κατάργηση του ασύλου είναι μέρος του γενικού κατασταλτικού σχεδίου και αυτό διαφαίνεται και μέσα από το σχέδιο «εκκαθάρισης» των Εξαρχείων απο τα ναρκωτικά και την κατάλυση του «άβατου». Τα Εξάρχεια, μια γειτονιά με σημαντική πολιτική παρακαταθήκη και η περιοχή με τις περισσότερες καταλήψεις στην Αθήνα είναι εφαλτήριο πολλών κοινωνικών και ταξικών αγώνων, όπως ακριβώς το άσυλο αποτελεί αφετηρία του φοιτητικού αλλά και του ευρύτερου κινήματος. Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν μια ιδιότυπη αστυνομική κατοχή της γειτονιάς τους που συνοδεύεται από υβριστικά σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια των μπάτσων σε περιοίκους και περαστικούς. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων και καταλήψεων στέγασης μεταναστών. Αποτέλεσμα των τελευταίων είναι το ξεσπίτωμα εκατοντάδων οικογενειών και ανθρώπων και ο εγκλεισμός τους στα «κέντρα κράτησης». Αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου στοιβάζονται ψυχές σε άθλιες συνθήκες και χωρίς ζωτικές παροχές, εκεί οπού δολοφονούνται παιδιά με τις μητέρες τους, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο σύγχρονο κολαστήριο της Μόριας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε το άσυλο ως κεκτημένο του φοιτητικού και ευρύτερου κινήματος που προωθεί την δική μας οργάνωση και αντίσταση σήμερα. Είμαστε από αυτές/ούς που θέλουμε τις σχολές μας ανοιχτές, για να βρισκόμαστε στα στέκια, τους κατειλημμένους χώρους και τις ομάδες του πανεπιστημίου. Να επανοικειοποιηθούμε τους χώρους του πανεπιστημίου μακριά από πρυτάνεις, κράτος, αστυνομία και ναρκέμπορους. Για όλα αυτά, λοιπόν, ο αγώνας για την υπεράσπιση του ασύλου οφείλει να είναι συνολικός, και όχι απλά διεκδίκηση των «ακαδημαϊκών ελευθεριών και ελεύθερης διακίνησης ιδεών», όπως συχνά αναφέρεται. Συνδέει τις αντιστάσεις εντός και εκτός πανεπιστημιών με την ταξική αντεπίθεση και το όραμα της κοινωνικής χειραφέτησης. 

Ενάντια στις ναρκομαφίες και όσους τις συντηρούν, το Άσυλο ανήκει σ’ όλη την κοινωνία

Αλληλεγγύη στον κόσμο του αγώνα, τις δομές και τις καταλήψεις

 

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

e-mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

fb page: facebook.com/eleutheriakosximafilosofikisauth/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License