ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ SHARAREH KHADEMI

Άλλη μια υπόθεση με πρωταγωνίστρια μια μετανάστρια ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες. Η Sharareh Khademi είχε την τύχη μέσα στο δράμα που ζει να γνωστοποιηθεί η υπόθεσή της και να μην μείνει στην αφάνεια όπως εκατομμύρια άλλες, επειδή οι συγκρατουμενές της στον Κορυδαλλό έβγαλαν ανακοινώσεις σε συμπαράσταση. Η Sharareh βρίσκεται έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς λόγω δίωξής της από το Ιρανικό καθεστώς, εκδόθηκε για αυτή ένταλμα της Interpol.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ SHARAREH KHADEMI

Άλλη μια υπόθεση με πρωταγωνίστρια μια μετανάστρια ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες. Η Sharareh Khademi είχε την τύχη μέσα στο δράμα που ζει να γνωστοποιηθεί η υπόθεσή της και να μην μείνει στην αφάνεια όπως εκατομμύρια άλλες, επειδή οι συγκρατουμενές της στον Κορυδαλλό έβγαλαν ανακοινώσεις σε συμπαράσταση. Η Sharareh βρίσκεται έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς λόγω δίωξής της από το Ιρανικό καθεστώς, εκδόθηκε για αυτή ένταλμα της Interpol. Στο Ιράν κρίθηκε ένοχη για μοιχεία ύστερα από καταγγελία του πρώην κατά συρροή κακοποιητή-άντρα της και της ορίστηκε ποινή, σύμφωνα με το ιρανικό δίκαιο, σε 60 βουρδουλιές κάτι που τελικά έπεσε σε δεύτερο βαθμό. Μη φτάνοντας αυτό, απειλήθηκε από τον ίδιο πως θα την καταγγείλει για αντικαθεστωτική δράση αυτή και την οικογένειά της, όπου τους περίμενε εκτέλεση και πως αν δεν του δοθεί καθολικά η επιμέλεια της 6χρονης κόρης τους, θα την παντρέψει στα 9 της χρόνια. Ο εφιάλτης λοιπόν ήταν προδιαγεγραμμένος για τη Sharareh και την μικρή. Έτσι αποφάσισαν να φύγουν. Η εμπλοκή της Interpol έρχεται να ολοκληρώσει το πάζλ των διώξεων αφού θεωρήθηκε ένοχη για αρπαγή ανηλίκου μετά την απόφασή της να σώσει τον εαυτό της και τη κόρη της. Φτάνοντας εδώ, το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν και την Τρίτη 15/10 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από τον Άρειο Πάγο.

Η κακοποίηση των γυναικών, οι αναγκαστικοί γάμοι κοριτσιών σε μικρή ηλικία, τα νόμιμα βασανιστήρια και οι θανατικές ποινές σε αντικαθεστωτικούς είναι δεδομένα και νομικά κατοχυρωμένα στο Ιράν. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ανελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς που υποστηρίζει την πατριαρχία, η οποία είναι διάχυτη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η μόνη διαφορά με την ‘πολιτισμένη’ δύση είναι οι ποινές που επιβάλλονται. Και εδώ γυναίκες κακοποιούνται σε καθημερινή βάση από ‘οικογενειάρχες που κανείς δεν το περίμενε, που η γειτονιά δεν το ήξερε’, και εδώ οι πολιτικοί κρατούμενοι τοποθετούνται στα πιο σκοτεινά και απόμερα κελιά των φυλακών, και εδώ το κράτος θα κυνηγήσει τους αδύναμους αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κάθε κράτος, όπου και αν αυτό βρίσκεται όπως και αν διαχειρίζεται, διατηρεί και αναπαράγει την πατριαρχία , τον ρατσισμό και τις διακρίσεις απέναντι στο ξένο και το άλλο (είτε φυλετικά είτε πολιτικά). Σε αυτή την υπόθεση άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα πως τα κράτη μπορούν να ξεχάσουν κάθε τους διαφορά και να συνεργαστούν απέναντι στον κοινό εχθρό.

Η εμπλοκή της Interpol και η παγκόσμια καταδίωξη μιας γυναίκας που δεν παρέδωσε το παιδί της στον βασανιστή τους δείχνει τον απώτερο σκοπό αυτών των μηχανισμών. Πολλάκις τα διάφορα κράτη της δύσης επικαλούνται μία ανωτερότητα σε σχέση με τα αυταρχικά καθεστώτα σε ανατολικότερα σημεία αυτού του κόσμου, αλλά βλέπουμε ότι δεν διστάζουν να αποφασίσουν την έκδοση ανθρώπων κυνηγημένων από αυτά και επιδίδονται σε ένα κύκλο διώξεων κατ’ εντολή αυτών. Στο παιχνίδι μπαίνει και η ελληνική δικαιοσύνη που οδηγεί τη Sharareh σε απέλαση. Με την απέλασή της θα ποινικοποιηθεί η μετακίνησή της θεωρούμενη ως αρπαγή της κόρης της με βάση την καταγγελία του βασανιστή της και με ένταλμα του Ιρανικού καθεστώτος. Η ελληνική δικαιοσύνη, καθώς αποτελεί ένα κρίκο στην αλυσίδα, δεν δύναται να παραβλέψει μια διακρατική δίωξη και να παρέχει επιτέλους σε αυτή και στη κόρη της ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης.

Η ελευθερία που λένε ότι προσφέρει το δημοκρατικό καθεστώς τους, φαίνεται πως δεν ισχύει για όλους. Οι μετανάστες/ριες είναι καταδικασμένοι είτε να ζουν στοιβαγμένοι/ες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε να σαπίζουν στα κελιά των φυλακών. Το πρόβλημα φαίνεται πως δεν είναι μόνο τα χαρτιά και το ποιος είναι νόμιμος και μη, όπως διαλαλούν κρατικές φωνές τον τελευταίο καιρό. Αυτό που θέλουν είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να είναι περιθωριοποιημένο, δαιμονοποιημένο, να μην έχει καμία επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό ώστε να μην μεταφέρει εμπειρίες, να μην διαταράξει την προβατοποιημένη συνοχή μας και να έρθει αντιμέτωπο με το σκληρότερο πρόσωπο του κράτους χωρίς να μαθευτεί. Εμείς όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να αφήσουμε τους μετανάστες/ριες μόνους/ες τους. Θα αγωνιστούμε μαζί απέναντι σε ότι μας καταπιέζει, απέναντι σε κάθε εξουσία.

Καλούμε λοιπόν σε αλληλεγγύη, στην δίκη της Sharareh Khademi Τρίτη 15/10/19 στις 9:30 στο Εφετείο

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ

 

Συνέλευση για την διάχυση των μεταναστευτικών αγώνων

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License