Αλληλεγγύη στην Sherareh Khademi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην Sherareh Khademi, ΤΡΙΤΗ 15/10, 9:30, ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

ΣΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ*

(*σύνθημα του κινήματος σχετικά με το γυναικείο ζήτημα στο Ιραν, λίγο μετά την επανάσταση του 79)

«Η Sharareh Khademi ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με την 6χρονη κόρη της Diana, τον αδελφό και την αδελφή της. Η ίδια συνελήφθη με ένταλμα της Ιnterpol που εκδόθηκε από το Ιράν με βάση την κατηγορία του άντρα της για ‘‘αρπαγή ανηλίκου’’, δηλαδή της κόρης της. Το δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν και την Τρίτη 15/10 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από τον Άρειο Πάγο το ζήτημα της έκδοσής της.

Η 6χρονη κόρη της και τα αδέλφια της ‘‘φιλοξενούνται’’ σε καταυλισμό προσφύγων στην Ορεστιάδα. Η Sharareh έφυγε με την κόρη της από το Ιράν για να γλιτώσουν από το πατριαρχικό καθεστώς και τον άντρα της που κακοποιούσε αυτή και το παιδί τους συστηματικά. Την είχε κατηγορήσει ότι είχε σχέση με συνάδελφό της στο νοσοκομείο που εργαζόταν ως νοσοκόμα και αυτό την έφερε να δικαστεί και να καταδικαστεί σε 60 χτυπήματα-βουρδουλιές.

Σε δεύτερο βαθμό απαλλάχτηκε της ‘‘ειδεχθούς’’ αυτής κατηγορίας, όμως ο άνδρας της την χώρισε και απαιτούσε από αυτή να δεχθεί να μην έχει καμία αξίωση πάνω στο παιδί της ούτε καν να το βλέπει. Σε περίπτωση που δεν το δεχόταν την απείλησε ότι θα καταγγείλει στο ιρανικό καθεστώς αυτή και τα αδέλφια της για αντικαθεστωτική δράση, κατηγορία που έχει σίγουρη την θανατική τους καταδίκη αν εκδοθούν στον Ιράν. Όσο για την μικρή Diana το μέλλον που της ετοιμάζει ο πατέρας της είναι, εκτός από τη βία και το φόβο, ένας γάμος μόλις γίνει 9 χρονών. Μια απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια που θα διατάσσει την έκδοση της Sharareh και της κόρης της, είναι μια απόφαση που θα οδηγήσει τη μητέρα στον θάνατο και το εξάχρονο κοριτσάκι στην κηδεμονία ενός αδίστακτου άνδρα.»*

(*απόσπασμα κειμένου από τις συγκρατούμενες της Sharareh Khademi, στον Κορυδαλλό)

Η παραπάνω υπόθεση έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις καταστροφικές συνέπειες της χάραξης συνόρων στο σώμα της γης. Και τις επιβεβαιώνει δραματικά, συστηματικά και σωματικά: εγκλεισμός, αποκλεισμός, απελάσεις, βασανιστήρια.

Η μέριμνα του ελληνικού κράτους σχετικά με τις μετανάστριες περιορίζεται σε εκκενώσεις καταλήψεων, αποκλεισμό σε νησιά/camps, εγκλεισμό σε φυλακές/κέντρα κράτησης κοκ. Ενώ σε κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται το ενδεχόμενο κινδύνου της ζωής της αιτούσας, κάτι που αποτελεί υποτίθεται καταλυτικό παράγοντα για την χορήγηση άδειας παραμονής στον ελλαδικό χώρο, ξέρουμε καλά πως δεν αποτελεί ειλικρινής μέριμνα των κρατών για τους ανθρώπους. Η Sharareh και η Diana αποτελούν για το κράτος μόνο αριθμούς, μέσα στο σύνολο των αριθμών των εκατοντάδων μεταναστών και μεταναστριών που αναζητούν καταφύγιο μακριά από τα βάσανά τους. Δεν έχει σημασία η ιστορία της καθεμίας, αλλά αν αποτελεί κίνδυνο για την διασάλευση της τάξης της εκάστοτε χώρας ή της εθνικής ταυτότητας.

Η ιστορία της Sharareh δείχνει τις συνέπειες του σεξισμού και της πατριαρχίας, όπου οι επιθυμίες και οι ανάγκες μιας γυναίκας δεν μετράνε σε σχέση με αυτές του άντρα της. Μάλιστα, η διάκριση αυτή επισφραγίζεται θεσμικά, με αποφάσεις δικαστηρίων που επικροτούν την βία ενάντια σε γυναίκες, εν τέλει την κατηγοριοποίηση ανθρώπων με βάση το φύλο τους. Μια κουλτούρα που εκφράζεται σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, με διαφορετικές μορφές και εντάσεις. Οι αγώνες των γυναικών στο Ιράν εκφράζονται με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια, προβάλλοντας την εναντίωσή τους σε ένα κράτος που φυλακίζει, βασανίζει και εκτελεί όποια υψώνει ανάστημα ενάντια στην καταπίεση της.

Εμείς από τη μεριά μας έχουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: την εθνική ταυτότητα και ασφάλεια τις διασαλεύουμε πρώτες εμείς γιατί πρώτα εμάς έχουν καταπιέσει με ρόλους, πρότυπα και συμβάσεις που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις προσωπικές μας επιθυμίες και ανάγκες. Είμαστε ενάντια στην κουλτούρα και τον πολιτισμό που αναπαράγουν και επιτρέπουν τα παραπάνω όπως και κάθε είδους εκμετάλλευση ή καταπίεση.

Η Sharareh διέφυγε από το Ιράν για να προστατέψει την ίδια και την κόρη της από τις συνέπειες του σεξισμού και της καταπίεσης από το ολοκληρωτικό καθεστώς του Ιράν. Όταν με πρόσχημα το εμετικό ένταλμα της Ιντερπόλ, κινδυνεύει με απέλαση, δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και την στήριξη του αιτήματός της για παραμονή εδώ ή όπου εκείνη θελήσει.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΡΙΤΗ 15/10, 9:30, ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ SHARAREH ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ DIANA ΣΤΟ ΙΡΑΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΣΕΞΙΣΜΟ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Αναρχική ομάδα Iterimpia

προηγούμενες δράσεις σχετικά με το ζήτημα: https://athens.indymedia.org/post/1600348/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License