Η λήξη των εφτά χρόνων της σκοτεινής παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο συνοδεύτηκε με το κλείσιμο των περισσότερων γραφείων της σε όλη την Ελλάδα. Τα τρία εναπομείναντα γραφεία στην Αττική περιγράφουν την κατηφόρα, στην οποία βρίσκεται και οσονούπω θα καταλήξει στο γκρεμό. Το πιο πρόσφατο λουκέτο που μπήκε ήταν στη ‘’σφηκοφωλιά’’ της Σαλαμίνας. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια υπολειτουργούσε, πραγματοποιώντας ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, εκδηλώσεις και πλαισιωμένες από ξεχασμένους χουντόγερους, οι επίσημοι ‘’τίτλοι του τέλους’’ έπεσαν πριν δύο εβδομάδες και σκόρπισε ακόμα περισσότερα χαμόγελα στο ντόπιο πληθυσμό που είχε ταλαιπωρηθεί από την παρουσία των νεοναζί. Τα γραφεία της Σαλαμίνας υπήρχαν από τη δεκαετία του `90 όταν η Χρυσή Αυγή ήταν μια μικρή συμμορία, αλλά λειτουργούσαν χάρις την ανοχή του παραδοσιακού, συντηρητικού χαρακτήρα του νησιού.

Η υπόθεση της Σαλαμίνας, δυστυχώς, προσέφερε πλούσια ‘’τροφή’’ στον Μαχητικό Αντιφασισμό που, ευτυχώς, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των συσχετισμών και των συνθηκών των τελευταίων 4 χρόνων, κατάφερε να απομονώσει τους φασίστες και να τους κάνει ‘’ξένους’’ στην περιοχή.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στην πρώτη γνωριμία με αιτία την υπόθεση βασανισμού του Αιγύπτιου Τάλεμπ Ουαλίντ από τα ντόπια αφεντικά του, που έλαβε χώρα το 2013. Η δικαστική διαδικασία με κατηγορούμενους τους ιδιοκτήτες του φούρνου ‘’Σταρ’’, που εργαζόταν ο άτυχος μετανάστης, μπήκε στην τελική ευθεία το καλοκαίρι του 2015 προσφέροντας στην ΟΡΜΑ την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις πρώτες μαχητικές αντιφασιστικές παρεμβάσεις στις γειτονιές και στο λιμάνι της Σαλαμίνας με αποκορύφωμα την αντιφασιστική διαδήλωση στις 4/7/2015. Η παρουσία του Μαχητικού Αντιφασισμού παράλληλα στις δικαστικές αίθουσες του Πειραιά σχημάτισε την κατάλληλη πολιτική ατμόσφαιρα, σπάζωντας την τρομοκρατία που είχαν καθιερώσει τα προηγούμενα χρόνια οι βασανιστές, και δεν επέτρεψε στις έδρες, τόσο πρωτόδικα, όσο στο εφετείο, να ξεδιπλώσουν πιθανά σχέδια ξεπλύματος των φασιστών. Οι φασίστες κρίθηκαν ένοχοι και η ΟΡΜΑ κατοχυρώθηκε ως νικήτρια στις συνειδήσεις του κόσμου του νησιού.

Ο νικηφόρος αντιφασιστικός αγώνας όμως δεν κρίθηκε σε μία μάχη. Από το 2014 η ΟΡΜΑ κατάφερε να εκδιώξει τη Χρυσή Αυγή από το κομβικό σημείο των ‘’εκδοτηρίων των Ferry Boat’’ στο Πέραμα. Μέχρι και τότε, η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κάθε Καθαρά Δευτέρα και Αγίου Πνεύματος, παρεμβάσεις στις οποίες έχυναν το ρατσιστικό και αντεργατικό δηλητήριό τους. Οι ρόλοι άλλαξαν και οι αγωνιστές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να στήνουν περήφανα τα λάβαρα του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, στο σημείο, με τους Χρυσαυγίτες να παραμένουν εξαφανισμένοι και ηττημένοι. Δύο φορές που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τους νέους συσχετισμούς, την πρώτη αντικρίζοντας παρατεταγμένη την ΟΡΜΑ αποχώρησαν άρον άρον προς τα γραφεία τους 3/6/2017 και τη δεύτερη, στήνοντας δολοφονική ενέδρα, έξω από το λακέδικο, εργοδοτικό σωματείο, απέτυχαν για άλλη μία φορά να αποσυντονίσουν τους κομμουνιστές, ωθούμενοι περισσότερο στο πολιτικό περιθώριο.

Το κεφάλαιο που αφορά την αγαστή συνεργασία της πρώην δημάρχου της Σαλαμίνας με τους ναζί είναι πλούσιο. Αρχικά, η επιμονή της να αποτελεί τη μοναδική δήμαρχο σε όλη την Αττική που συνέχιζε να προσκαλεί στις επίσημες εκδηλώσεις του δήμου Σαλαμίνας, τον νεοναζί και υπόδικο Λαγό, αναπόφευκτα δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.

Λίγες μέρες πριν την επέτειο δολοφονίας Φύσσα το 2017, αντιφασίστες αφισοκολλητές δέχθηκαν επίθεση από Χρυσαυγίτη φύλακα σχολείου. Ανήμερα της αντίστοιχης επετείου του 2018, αντιφασίστας που πήγαινε στη συναυλία μνήμης που γινόταν στη Δραπετσώνα και ενώ είχε περάσει στο Πέραμα για να πάρει το λεωφορείο, δέχθηκε επίθεση από Χρυσαυγίτες με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις κλιμάκια της ΟΡΜΑ διεκδίκησαν να τοποθετηθούν στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να καταδικάσει τις φασιστικές επιθέσεις. Η δήμαρχος αποφάσισε και στις δύο περιπτώσεις να αναμασήσει τη χιλιωειπωμένη, αντι-ιστορική και αντικομμουνιστική καραμέλα ‘’ταύτισης των δύο άκρων’’ στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τους νεοναζί.

Τέλος, το πιο μελανό σημείο που χαράχτηκε στη μνήμη όλων των Σαλαμίνιων πολιτών λόγω του συνεχούς πείσματος να προστατεύει τους νεοναζί δολοφόνους, ήταν όταν αυτοί επιτέθηκαν σε προγραμματισμένη εκδήλωση της ΟΡΜΑ και της δημοτικής κίνησης ΝΑΥΜΑΧΗΑ που πραγματοποιήθηκε 11/12/2017 στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. Οι μαρτυρίες Σαλαμίνιων πολιτών, τα ντοκουμέντα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αλλά και η παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και δημοτικού συμβούλου που ‘’σφύριξε κλέφτικα’’ δεν ήταν ‘’πειστικά’’ για τη δήμαρχο που πήρε ίσες αποστάσεις από τις αυταπάτες και την πραγματικότητα μη επιτρέποντας, κι αυτή τη φορά, να τοποθετηθούν πολιτικές δυνάμεις, που τις αφορούσαν, στο δημοτικό συμβούλιο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, έφαγε γερό πολιτικό χαστούκι και βγήκε 3η απέχοντας πολύ από τη δεύτερη θέση και το πέρασμα στο δεύτερο γύρο. Σιχαμένος από την φιλοναζιστική στάση της Νεοδημοκράτισσας, ο προοδευτικός και ο δημοκρατικός κόσμος του νησιού, της γύρισε καθοριστικά την πλάτη και αυτό μεταφράστηκε στα ποσοστά. Έτσι κατάφερε να συμπληρώσει ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της Σαλαμίνας και σφραγίστηκε ως άλλος ένας ηττημένος συνεργάτης των νεοναζί.

Τα λουκέτα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η μιζέρια και η κατάθλιψη των τραμπούκων μελών της, οι ανάσες ζωής των καταπιεσμένων και οι κερδισμένες στιγμές ελευθερίας τους δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Προέκυψαν από μία συνεργασία ανθρώπων που με αποφασιστικότητα, στοχοπροσήλωση, σχέδιο και καθημερινό αγώνα. Οφείλουμε να πανηγυρίσουμε απολαμβάνοντας υπεύθυνα το αποτέλεσμα, με πείσμα για τους επόμενους δύσκολους αγώνες απέναντι στην ακροδεξιά και το ρεβανσισμό της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ίχνος εφησυχασμού. Η παρακαταθήκη όλων όσων αναφέρθηκαν θα αξιοποιηθεί, όπως θα συμβεί σε κάθε γειτονιά που δόθηκε ο αγώνας, ώστε η ταξική πάλη να ενταθεί και να κερδίσουμε.

Αθήνα, 13/10/2019

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License