post image

Με σχετικά λίγο κόσμο πραγματοποιήθηκε η πορεία ενάντια στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο και τη νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Η.Π.Α. που θα υπογραφτεί και που προβλέπει επ’ αόριστον ανανέωση της σύμβασης για τις βάσεις, αναβάθμιση τους, αγορά νέου πολεμικού εξοπλισμού, επιμέρους συμφωνίες για την ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών, ενεργειακών, στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα και η μέγιστη δυνατή συνεργασία τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στη αναβαθμισμένη και φιλοπόλεμη στρατηγική του ελληνικού κράτους στην περιοχή (με τις πλάτες και για λογαριασμό ντόπιων και πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων).

Μετά από κάλεσμα της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και της συλλογικότητας αναρχικών από τα ανατολικά, συγκροτήθηκε αναρχικό μπλοκ που στηρίχθηκε και από συντρόφους/ισσες άλλων συλλογικότητων στο οποίο συμμετείχαν 60 άτομα. Το σύνολο της πορείας (ΚΚΕ Μ-Λ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΚΕΕΡΦΑ, ΟΚΔΕ, ΑΠΟ) δεν ξεπέρασε τους 250 ανθρώπους, ενώ από το αναρχικό μπλοκ υπήρξε έντονος παλμός με συνθήματα ενάντια στον μιλιταρισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το ΝΑΤΟ, τον πόλεμο αλλά και με συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες. Ενδεικτικά ακούστηκαν:

“ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

ΜΠΛΟΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑΖΙ

Μ’ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΙ ΕΝΟΠΛΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ, ΕΤΣΙ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ”

Λόγω της οργανωμένης και με πανό, παρουσίας της Λαϊκής ενότητας στη συγκέντρωση και στην πορεία, το αναρχικό μπλοκ κράτησε διακριτή απόσταση από το υπόλοιπο σώμα της, θέλοντας να διαχωρίσει ακόμα και σε επίπεδο δρόμου τη θέση του από τις αντι-τουρκικές και αντι-μακεδονικές εθνικιστικές θέσεις που εκφράστηκαν τα τελευταία χρόνια από την ηγετική ομάδα της που στήριζε ανοιχτά τα συλλαλητήρια της ΝΔ, της χρυσής αυγής, της εκκλησίας, των καραβανάδων, των μπάτσων, των φασιστών, του εθνικού κορμού, αλλά και από τη 6μηνη παρουσία βουλευτών της ΛΑΕ στην κυβέρνηση που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 (θέσεις που κρατήσαν και μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρης του 2015 στο αντίστοιχο Eurogroup).

Δεν πάσχουμε από αριστεροφοβία, οι υπαρκτές πολιτικές και τακτικές διαφορές με οργανώσεις της αριστεράς αποτελούν πεδίο διαρκούς ιδεολογικής πάλης, αντιθέσεων, συγκλίσεων και αποκλίσεων στις διαδηλώσεις, στα σωματεία, στις συνελεύσεις, μέσα στην πραγματική ζωή της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων. Η επιλογή μας όμως τα τελευταία χρόνια είναι είτε να μην κατεβαίνουμε σε κοινές διαδηλώσεις, είτε να ζητάμε αποχώρηση ή κράτημα απόστασης από τη ΛΑΕ, είτε να το πράττουμε εμείς όπως συνέβη σήμερα (και χωρίς αυτό να γίνει ποτέ ως σήμερα με όρους φυσικής βίας ή βασισμένο στην – τις περισσότερες φορές- συντριπτική αριθμητική μας υπεροχή αλλά με επιχειρηματολογία) είναι για εμάς ζωτικής σημασίας. Και ο λόγος αυτής της κομβικότητας δεν εδράζεται μόνο στην ύπαρξη πολιτικής διαφωνίας -ακόμα και αν εν προκειμένω αφορά καθοριστικά ζητήματα, όπως είναι η σχέση του ταξικού με το εθνικό-.

Γιατί τα 2 τελευταία χρόνια και ενώ η πλειοψηφία της ΛΑΕ στήριξε πολιτικά και προσπάθησε να νομιμοποιήσει κοινωνικά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, το κίνημα στην πόλη, με αιχμή τον αναρχικό χώρο, έδωσε καθημερινές μάχες (ιδεολογικές αλλά και υλικότατες στους δρόμους) με τον βούρκο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων -αγώνα που κατάφερε να κερδίσει με βαρύ βέβαια κόστος- .

Η δική μας παρουσία λοιπόν σήμερα στη διαδήλωση έρχεται σαν συνέχεια της καμπάνιας του περασμένου Απρίλη, σαν ένα ακόμη σημείο της προσπάθειας για το στέριωμα ενός αντιπολεμικού κινήματος που θα συνδεθεί με εργατικούς αγώνες, με αγώνες μεταναστών, με αγώνες καταπιεσμένων από άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά και με αγώνες για την υπεράσπιση του φυσικού κόσμου, σαν ένα κάλεσμα που όπως έλεγε και το πανό, θέλει να υψώσει ένα ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ και ΤΑΞΙΚΟ μπλόκο στον ιμπεριαλισμό, τον μιλιταρισμό, τον πόλεμο και την καπιταλιστική “ειρήνη”, μακριά και απέναντι από εθνικές αφηγήσεις.

Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License