post image

Ανακοίνωση για τον αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ…

…που μοιράζουμε (μαζί με την ανακοίνωση για την εργασιακή βαρβαρότητα της «σχολικής περιόδου») τις μέρες αυτές σε χώρους δουλειάς. Στις 13/9 τη μοιράσαμε και στην έκθεση βιβλίου στο Ζάπειο, η οποία διοργανώνεται από τον ΣΕΚΒ (Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου).

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Κατά το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας έδωσε για μια ακόμα φορά τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο του βιβλίου. Τη μάχη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνες με τις ανάγκες μας.

Η κλαδική ΣΣΕ του Βιβλίου -με τους ολοένα και πιο βελτιωμένους όρους της- υπήρξε μια σημαντική εργατική κατάκτηση για όλους κι όλες μας (από το 2004 που πρωτοϋπογράφτηκε μέχρι και την κατάργηση των ΣΣΕ από τους μνημονιακούς νόμους).

Κι αν βέβαια οι όροι της αντιστοιχούσαν σε ένα μικρό μόνο μέρος των διεκδικήσεων και των πραγματικών αναγκών μας, η κλαδική ΣΣΕ υπήρξε ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, για να αγωνιζόμαστε συλλογικά και να βάζουμε ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας.

Βασικός σταθμός του αγώνα στη φάση αυτή υπήρξε η επιτυχημένη απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, η οποία μάλιστα -χάρη και στη διαχρονική σχετική προσπάθειά μας- απέκτησε διακλαδικό χαρακτήρα, καθώς έγινε από κοινού με άλλα 7 σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, οι εργοδότες επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα τελικά δεν προσήλθαν ποτέ στις διαπραγματεύσεις για κλαδική ΣΣΕ, στις οποίες ως Σύλλογος με τον κάθε επίσημο τρόπο τους καλέσαμε…

Τι σημαίνει η άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου του βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ, ΣΕΚΒ, ΣΕΒΑ, ΠΟΕΒ, ΣΕΕΒΙ, …) να συζητήσουν με το Σύλλογό μας για κλαδική ΣΣΕ;

Η άρνηση αυτή δείχνει την επιδίωξή τους να εντείνουν την εκμετάλλευσή μας, μέσα από τη διατήρηση των μισθών πείνας και του εργασιακού μεσαίωνα, καθώς και μέσα από την υπονόμευση της δράσης του Συλλόγου μας και της δυνατότητάς μας να διεκδικούμε συλλογικά.

Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικοί φορείς του κλάδου, τα μέλη των οποίων αυτοπλασσάρονται ως “οι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού”, προχωρούν τα τελευταία χρόνια σε συλλογικές κινήσεις για τη διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων (πχ ενιαία τιμή βιβλίου).

Για εμάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες η άρνηση των εργοδοτών…

> Μας βοηθά να αντιληφθούμε πόσο πολύ μας φοβούνται όταν διεκδικούμε συλλογικά και δεν στεκόμαστε απαθείς στην επίθεση που δεχόμαστε.

> Μας δείχνει ότι αυτοί γνωρίζουν τη δύναμή μας όταν δρούμε ενωμένα και συλλογικά, ακόμα κι όταν εμείς το ξεχνάμε ή το θεωρούμε ατελέσφορο.

> Μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το αίσχος της στάσης τους και πάνω απ’ όλα τη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και αυτούς.

> Καταδεικνύει ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη, συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τους συλλογικούς και οργανωμένους από τα κάτω αγώνες μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Ως Σύλλογος, από κοινού και με άλλα σωματεία και όλο τον κόσμο της τάξης μας, έχουμε να δώσουμε μια σειρά από μάχες σε σχέση με τις αντεργατικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις που προωθεί σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και αυτή η κυβέρνηση -με ιδιαίτερη αγριότητα όπως άλλωστε αναμέναμε- (βλ. νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω υποβάθμιση των ΣΣΕ και πετσόκομμα των μισθών μας, για την περαιτέρω καταστρατήγηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, για παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σωματείων και τον ασφυκτικό έλεγχο και την αποδυνάμωση αυτών, για αδικαιολόγητες απολύσεις, για περικοπές σε κοινωνικές παροχές,…). Ως προς την επίθεση των αφεντικών ενδεικτικά σημειώνουμε και την προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ -που πρόκειται να εκδικαστεί στις 8/10- για τις 3ετίες που συνυπολογίστηκαν στο νέο κατώτερο μισθό. Στο πλαίσιο όλου αυτού του αγώνα ήδη μέσα από τις διαδικασίες βάσης του Συλλόγου μας και με οριζόντιο συντονισμό και με άλλα σωματεία, οργανώνουμε τις συλλογικές αντιστάσεις μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, απεργίες,…

Παράλληλα με όλες τις μάχες αυτές, έχουμε αποφασίσει να δώσουμε και μια δυναμική συνέχεια στον -ούτως ή άλλως- διαχρονικό αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ. Έναν αγώνα στον οποίο είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά του κάθε εργαζόμενου και της κάθε εργαζόμενης του κλάδου μας.

Μάλιστα στο πλαίσιο του αγώνα αυτού -και μέσα από μια σειρά συσκέψεων και με άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά εργατικά σωματεία- προσανατολιζόμαστε ήδη στην έγκαιρη απόφαση και προετοιμασία για την οργάνωση μιας νέας διακλαδικής απεργίας στις αρχές της προσεχούς Άνοιξης.

Να συμμετέχουμε όλοι και όλες στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2019, στις 11πμ, στα γραφεία μας.

Σημειώνουμε ότι κάθε Πέμπτη στις 8.30μμ ακριβώς στα γραφεία μας γίνεται η εβδομαδιαία Συνέλευση Δράσης η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες [Τα γραφεία είναι ανοιχτά από τις 7.30μμ]

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια - Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr| https://bookworker.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License