Ανατομία ενός συνθήματος

Σχετικά με το σύνθημα "Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς.

Θυμάμαι το σύνθημα "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς από τα 90s. Φωναζόταν σκέτο, χωρίς τον πρώτο στίχο που προστέθηκε πολύ αργότερα, και φωναζόταν αποκλειστικά σε αντιφασιστικές πορείες ή αντιπορείες ενάντια σε ανοίγματα φασιστικών γραφείων ή ενάντια σε φασιστικές συγκεντρώσεις. Το φωναζα και εγώ, αν και είχα πλήρη επίγνωση του αντεπαναστικού ιστορικού ρόλου του ΚΚΕ και των παραφυάδων του, θεωρώντας ότι βασικά είναι ένας ωραίος τρόπος να προσβάλλουμε και να εκνευρίσουμε τους φασίστες που το ακούνε, με έμφαση στο "Μελιγαλάς", σαν να τους λέμε "χαιρόμαστε που πέθαναν οι δικοί σας, χα χα", και μέχρι εκεί. Το δε "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ" υπήρχε απλά για να κάνει ομοιοκαταληξία, σαν "ΟΛΕ-ΟΛΕ".

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και το σύνθημα, από μια πρόχειρη προσβολή για τους φασίστες, εξελίχθηκε σε κεντρικό σύνθημα της κυρίαρχης τάσης του χώρου, με τη νεόκοπη προσθήκη του στίχου "Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς." Και είναι ακριβώς αυτός ο πρώτος στίχος που γεννά μια σειρά από προβλήματα. Ας τα δούμε με τη σειρά:

1) "Ένας είναι ο δρόμος λαέ"

Η έννοια του "λαού" μας έρχεται από την εθνικιστική ιδεολογία του 19ου αιώνα που συνέβαλλε στην άνοδο των εθνικών κρατών. Αργότερα ο λαός (Volk) αποθεώθηκε από τη ναζιστική ρητορική και μεταφυσική. Εμπεριέχει υπόρρητα την ιδέα ότι οι κάτοικοι μιας χώρας συνιστούν μια σχετικά ομοιογενή ενότητα (παραβλέποντας πλήθος διαφορών και υπερτονίζοντας αυθαίρετα κάποιες ομοιότητες) τα μέλη της οποίας έχουν κοινά συμφέροντα και, ενδεχομένως, μια συλλογική βούληση. Όσοι επικαλούνται τον "λαό" θα πρέπει να μας εξηγήσουν, πρώτον, γιατί, π.χ., ένας "έλληνας" πανκ έχει περισσότερα κοινά με έναν έλληνα τρέντυ φεησμπουκάκια, και όχι με ένα "γερμανό" χαρντκορά, ο οποίος υποτίθεται ότι ανήκει σε άλλο "λαό" και, δεύτερον, μέσω ποιας μεταφυσικής αλχημείας μπορεί ένα σύνολο από άτομα, το καθένα με το δικό του μυαλό και τις δικές του επιθυμίες, να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία οντότητα με συλλογική ομόφωνη βούληση και δράση.

Η προβληματική έννοια του "λαού" έχει υποστεί κατάχρηση από την αριστερά και δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από πολιτικάντηδες λαϊκιστές. Από αναρχικούς όμως θα περίμενε κανείς να μιλούν για "επαναστάτες" ή "εξεγερμένους" (οι οποίοι φυσικά δεν έχουν εθνικό προσδιορισμό) και όχι για "λαό".

2) "Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς."

Εντελώς ανιστόρητο. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ηττήθηκε πρώτα στη Βάρκιζα και στη συνέχεια τον Δεκέμβρη του 1944 και στο δεύτερο γύρο ητήθηκε και ο ΔΣΕ.

3) "Ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς."

Ένας είναι ο δρόμος. Δεν είναι ο δρόμος της CNT-FAI, ούτε του Μάχνο, ούτε του Νετσάγεφ, του Ραβασόλ ή της συμμορίας Μπονό, ούτε βέβαια των Καταστασιακών και του Μάη του 68, ούτε των Ζαπατίστας, ούτε του Στίνα (που παραδοσιακά αναγνωρίζουν ως πρόγονο οι αναρχικοί που ζουν στην Ελλάδα), ούτε κανενος άλλου, διότι ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΌΜΟΣ, ο ΕΝΑΣ δρόμος, είναι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Περίεργα πράγματα για αναρχικούς.

Και ποιος είναι αυτός ο δρόμος; Μα να γίνουμε σαν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!

Ήτοι, να ενταχθούμε σε έναν καταπιεστικό ιεραρχικό μηχανισμο, όπου κάποιοι θα αποφασίζουν και θα διατάζουν και κάποιοι θα υπακούνε, μηχανισμό ο οποίος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης όπως ήταν τότε η ΕΣΣΔ, θα εμφορείται από εθνικισμό (βλέπε "ΕΘΝΙΚΟ Απελευθερωτικό Μέτωπο", "ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ Απελευθερωτικός Στρατός") και θα έχει ως στόχο την επιβολή στον τοπικό πληθυσμό ενός τυραννικού καθεστώτος κρατικού καπιταλισμού. Ακριβώς ό,τι ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δηλαδή.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρόκειται να φωνάξω ποτέ ξανά αυτό το χυδαίο σύνθημα και αντιμετωπίζω το λιγότερο με καχυποψία όσους το φωνάζουν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

από Από athens imc 10/09/2019 8:24 μμ.


Έχει ανοίξει συζήτηση εδώ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License