Χρονολόγιο αναχαίτισης της εθνικιστικής έξαρσης στη Θεσσαλονίκη λόγω «μακεδονικού».


Οι διάφορες τάσεις του εθνικισμού έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να αναπτύξουν δράση και να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Θεσσαλονίκη, βρίσκοντας κατά καιρούς εκτεταμένο ακροατήριο, όπως φυσικά και ανάλογη αντίσταση. Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν διατηρούσε ένα συντηρητικό πόλο, όπως επίσης, με οξύμωρο τρόπο, υπήρξε ταυτόχρονα κοιτίδα ελευθεριακών πρωτοβουλιών και δράσεων. Αυτός ο συντηρητικός πόλος που βρίσκει ανά καιρούς φώλιασμα στην εκκλησία, στα σώματα ασφαλείας, σε πατριωτικές οργανώσεις/συλλόγους, σε δεξιά κόμματα, σε λούμπεν εκφραστές του φασισμού και σε πτυχές του παρακράτους, ενισχύεται με την ανά καιρούς αναμόχλευση του μακεδονικού. Τη δεκαετία του ‘90 τα -κατά πολύ ογκωδέστερα του 2018- πατριωτικά συλλαλητήρια εξέθρεψαν μια γενιά και τροφοδότησαν για πολλά χρόνια τη συντηρητική και φασιστική παράταξη, τόσο ιδεολογικά, όσο και με νέο έμψυχο δυναμικό.

Η εκ νέου ανακίνηση του μακεδονικού, με απαρχή το Γενάρη του ’18 και τέλος τα μέσα του ’19, δημιούργησε ξανά ευνοϊκές συνθήκες για κάθε είδους πατριωτική και εθνικιστική εκδήλωση. Η συνθήκη αυτή δεν αφορά προφανώς μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά σχεδόν κάθε πόλη της Μακεδονίας (νότιας), οι οποίες αυτό το διάστημα έζησαν από πρώτο χέρι τον εθνικό παροξυσμό. Στη Θεσσαλονίκη όμως υπάρχει μια ιδιαίτερη σημειολογία, αφενός γιατί αποτελεί τη μητρόπολη της Β.Ελλάδας, αφετέρου διότι η πόλη τέθηκε στο επίκεντρο «του μακεδονικού αγώνα», καθώς εκεί συντελέστηκαν τα κεντρικά μακεδονικά συλλαλητήρια, ενώνοντας τον απανταχού συρφετό των μακεδονομάχων.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, με τις αναμενόμενες κορυφώσεις και αποσυμπιέσεις, διαμορφώθηκε μια σχεδόν καθημερινή κατάσταση κατά την οποία ο εθνικισμός απέκτησε «κινηματικές» διαστάσεις, βρισκόμενος σε πολύ συχνή βάση στο δρόμο, ενώ σχεδόν μονοπωλούσαν στην κοινή γνώμη και στο δημόσιο βίο απόψεις από ήπια, έως ακραία εθνικιστικές, πάντοτε στον τόνο της επικαιρότητας. Σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον για τον κόσμο που εχθρεύεται και ασφυκτιεί στα εθνικά ιδεώδη, ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος ήταν -δυστυχώς με ελάχιστες εξαιρέσεις- ο μόνος πολιτικός χώρος, ο οποίος δεν δίστασε να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και να οργανώσει την ιδεολογική του και κινηματική αντεπίθεση. Τη στιγμή που επίσημη και ανεπίσημη αριστερά και λοιποί λεγόμενοι προοδευτικοί χώροι χαριεντίζονταν με τα συλλαλητήρια, είτε από πολιτική άποψη, είτε ακολουθώντας το ρεύμα, οι αντιεξουσιαστές, οι αναρχικές και αυτόνομοι/ες αντιφασίστες/τριες έστησαν αναχώματα και έβαλαν το λιθαράκι τους στον περιορισμό και εν τέλει στην συρρίκνωση της εθνικιστικής έξαρσης. Αυτό φυσικά δεν συνέβη χωρίς λάθη, παραλήψεις, αστοχίες, απώλειες. Το σημαντικό όμως είναι ότι ήμασταν εκεί.

Το χρονολόγιο που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής των σημαντικότερων σημείων αγώνα ενάντια στον εθνικό παροξυσμό που προκάλεσε το μακεδονικό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει ένα εργαλείο συλλογικής κινηματικής μνήμης, μιας περιόδου κατά γενική ομολογία ιστορικής. Μια συλλογική μνήμη, την οποία προφανώς κανείς ιστορικός δεν πρόκειται να καταγράψει, οφείλουμε όμως να την διαφυλάξουμε, όχι για να αποτελεί μια στείρα αφήγηση, αλλά για να αποτελέσει όπλο στους επόμενους αγώνες μας.

Το χρονολόγιο που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής των σημαντικότερων σημείων αγώνα ενάντια στον εθνικό παροξυσμό που προκάλεσε το μακεδονικό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει ένα εργαλείο συλλογικής κινηματικής μνήμης, μιας περιόδου κατά γενική ομολογία ιστορικής. Μια συλλογική μνήμη, την οποία προφανώς κανείς ιστορικός δεν πρόκειται να καταγράψει, οφείλουμε όμως να την διαφυλάξουμε, όχι για να αποτελεί μια στείρα αφήγηση, αλλά για να αποτελέσει όπλο στους επόμενους αγώνες μας.

Χρονολόγιο (Δεκέμβριος 2017-Ιούνιος 2019)

 • Δεκέμβρης 2017. Δημοσιοποιείται ότι Ελλάδα και Μακεδονία πρόκειται να μπουν σε νέα φάση επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος. Πολιτιστικοί σύλλογοι, παμμακεδονικές οργανώσεις και λοιποί πατριωτικοί σύλλογοι ορίζουν τη 21/1 ως ημέρα διεξαγωγής του πρώτου συλλαλητηρίου για το μακεδονικό ζήτημα μετά το 1992.
 • 18/1/18 μικροφωνική συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια σε κάθε εθνικισμό.
 • 20/1/18 μηχανοκίνητη πορεία αντιεθνικής προπαγάνδισης. Ενώ ο τηλεοπτικός χώρος και κάθε χώρος μαζικής κουλτούρας πάλλεται εν όψει του συλλαλητηρίου σε πατριωτικούς ρυθμούς, ο δημόσιος χώρος της πόλης, οι γειτονιές, το κέντρο, οι πλατείες, οι τοίχοι γεμίζουν με αντιεθνικιστικό περιεχόμενο. ( link , link )
 • 21/1/18 1ο συλλαλητήριο, αντισυγκέντρωση, εμπρησμός της Libertatia και επίθεση στο εκχ Σχολείο. Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο αριθμός έφτασε τις 90.000, ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν 500.000. Άλλες πηγές υποστήριξαν ότι συμμετείχαν περίπου 300.000 χιλιάδες άτομα. Πραγματοποιήθηκε ίδια ώρα αντισυγκέντρωση ενάντια σε κάθε εθνικισμό στη Καμάρα από 300 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου βρίσκονταν ως περιφρούρηση σε στέκια και καταλήψεις. Στο συλλαλητήριο εκδιώχθηκαν βίαια φασιστικές γκρούπες από πατριώτες που θεώρησαν ότι οι φασίστες καπηλεύονται την κινητοποίηση. Στη συνέχεια φασίστες (δεσμά ελλήνων και ιδεάπολις) πραγματοποίησαν την 1η επίθεση στην κατάληψη Libertatia, ενώ αργότερα ακολούθησε και 2η κυρίως από χουλιγκανοφασίστες του πάοκ με αποτέλεσμα τον εμπρησμό της κατάληψης. Αργότερα φασίστες επιτέθηκαν στο Σχολείο και απωθήθηκαν πλήρως. Η κατάληψη Libertatia ήταν άδεια από κόσμο, ενώ όλες οι επιθέσεις έγιναν με την ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας. Τέλος, οι χουλιγκανοφασίστες επιχείρησαν επίθεση στην αντισυγκέντρωση της Καμάρας μέσω της Ναυαρίνου, η οποία απωθήθηκε από μπάτσους. ( link )
 • 22/1/18 πορεία αλληλεγγύης στη Libertatia. Την επομένη του συλλαλητηρίου και εμπρησμού της κατάληψης δόθηκε μια πρώτη απάντηση από τον κόσμο του αγώνα. 2000 και πλέον άτομα διαδήλωσαν στην περιοχή της κατάληψης και του κέντρου της πόλης. Υπήρξε επίθεση της αστυνομίας με 5 συλλήψεις και ακολούθησαν συγκρούσεις. Η τελική απόφαση του εισαγγελέα για τους 5 συντρόφους/σσες ήταν ποινική δίωξη για 7 πλημμελήματα και ένα κακούργημα, αυτό του εμπρησμού. ( link )
 • Τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη αποφασίζεται από πλήθος συλλογικοτήτων και συνελεύσεων της Θεσσαλονίκης παμβαλκανική πορεία αλληλεγγύης τον Μάρτη ως μαζική και πολιτική απάντηση στον εθνικό παροξυσμό.
 • 6/2/18 αντιφασιστική περιπολία στις γειτονιές της Νεάπολης και Συκεών από 60 άτομα στα πλαίσια προπαγάνδισης της παμβαλκανικής πορείας. ( video )
 • 17/2/18 Επίθεση σε αγώνα της προοδευτικής στη Σταυρούπολη και αντανακλαστική πορεία. «Το Σάββατο 17/2/2018 η ποδοσφαιρική ομάδα μας αγωνίστηκε στο γήπεδο της Σταυρούπολης. Αρκετά λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ πολλοί οπαδοί είχαν ήδη αποχωρήσει και οι παίχτες βρίσκονταν στα αποδυτήρια, ομάδα φασιστών οπλισμένοι με καδρόνια, λοστούς και κατσαβίδια, επιτέθηκε σε όσους και όσες είχαν μείνει στην κερκίδα. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι φασίστες απωθήθηκαν δυναμικά και κυνηγήθηκαν έξω από το γήπεδο. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα της ομάδας μας. Το ίδιο κιόλας βράδυ, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στις δυτικές συνοικίες της πόλης από συντρόφους και συντρόφισσες που έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά…» ( link )
 • 27/2/18 2η πορεία αλληλεγγύης στην Libertatia ( link )
 • 2/3/18 επίθεση και ισοπέδωση των γραφείων των δεσμών ελλήνων ( link )
 • 4/3/18 περιπολία στην Καλαμαριά και «επίσκεψη» στο εστιατόριο Εσπερίδες που φιλοξένησε φασιστικές εκδηλώσεις. ( link )
 • 6/3/18 αντιεθνικιστική πορεία γειτονιάς στην πλατεία Αγ. Θεράποντα (Τούμπα) (link )
 • Δράσεις προπαγάνδισης της παμβαλκανικής πορείας «Από το Φοίνικα και την Καλαμαριά, την Τριανδρία, την Τούμπα και το Φάληρο μέχρι την Ηλιούπολη, τον Εύοσμο, την Νεάπολη, τη Σταυρούπολη και τις Συκιές η Θεσσαλονίκη κινείται σε αντιεθνικιστικούς ρυθμούς. Περισσότερες από 4000 αφίσες έχουν γεμίσει τους τοίχους ενώ τυπώθηκαν και πετιούνται 40.000 τρικάκια σε κάθε γειτονιά της πόλης που καλούν στην βαλκανική διεθνιστική διαδήλωση της 10 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη. Αντιεθνικιστικές παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε δεκάδες σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έχουν γίνει 3 αντιφασιστικές περιπολίες (η μία μηχανοκίνητη) στις ανατολικές και στις δυτικές συνοικίες της πόλης που προπαγανδίζουν την πορεία του Σαββάτου.» ( link )
 • 9/3/18 αντιεθνικιστική μικροφωνική στο Ολύμπιον, πλατεία Αριστοτέλους. 80 σύντροφοι και συντρόφισσες βρέθηκαν στη μικροφωνική προπαγάνδισης της πανβαλκανικής πορείας, Κρεμάστηκε γιγαντοπανό στο κινηματογράφο Ολύμπιον, ενώ μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα.
 • 10/3/18 παμβαλκανική πορεία αλληλεγγύης «Το Σάββατο 10/3 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παμβαλκανική πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης την οποία πλαισίωσαν τόσο με την παρουσία τους όσο και με καλέσματα σύντροφοι και συντρόφισσες από άλλες πόλεις της χώρας αλλά και από όλα τα Βαλκάνια. Η πορεία συσπείρωσε περισσότερα από 4000 άτομα και κινήθηκε δυναμικά, φωνάζοντας συνθήματα, πετώντας τρικάκια, γράφοντας σπρέι και μοιράζοντας κείμενα…». Χαράματα τη μέρα της παμβαλκανικής έγινε μίνι πορεία από τα τρένα προς το κέντρο με στόχο την ασφαλή διέλευση του κόσμου που ήρθε από άλλες πόλεις. Έπειτα από την πορεία πραγματοποιήθηκε στη ΣΘΕ εκδήλωση με Βαλκάνιους συντρόφους/ισσες, ενώ μερίδα κόσμου συγκρούστηκε στα πανεπιστήμια με τους μπάτσους. (link )
 • 17/3/18 επίθεση σε φασίστα-μέλος του ιδεάπολις ( link )
 • 18/4/18 εκδήλωση για την ανοικοδόμηση της Libertatia ( link )
 • 16/5/18 σπάσιμο και κλείσιμο των- κρυφών -γραφείων ιδεάπολις ( link )
 • 26/5/18 αντιφασιστικό τουρνουά στις δυτικές συνοικίες ( link )
 • 15/6/18 πατριωτική μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης και περιφρουρήσεις χώρων από αντιφασίστες/τριες.
 • 16/6/18 αντιφασιστική συγκέντρωση, άγαλμα Βενιζέλου ενάντια σε μακεδονικό συλλαλητήριο.
 • 17/6/18 ημέρα υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. Επεισόδια στο Πισοδέρι από φασίστες και πατριωτικούς συλλόγους.
 • 22-23/6/2018 Δύο μέρες ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό (πορεία και εκδήλωση). ( link )
 • 25/6/2018 επίθεση σε σπίτι γνωστού φασίστα ( link )
 • 27/6/18 αντιφασιστικά-αντιεθνικά μπλόκα και περιφρουρήσεις κινηματικών χώρων στην περιοχή της Ολύμπου-Φιλίππου-Ρωμαϊκής αγοράς εν όψει επικείμενης φασιστοσύναξης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μετά την εθνικιστική πορεία αποσπάστηκαν φασιστικές γκρούπες 50-60 ατόμων και έκαναν επιθέσεις σε μετανάστες και συνεργατικά εγχειρήματα στέλνοντας κόσμο στο νοσοκομείο, πάντα με την ανοχή της αστυνομίας. Το πρώτο πογκρόμ που έζησε η πόλη την τελευταία 10ετία.
 • 29/6 - 1/7/18 αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη νέα παραλία.
 • 1/7/18 αντισυγκέντρωση σε συλλαλητήριο και κατάληψη σημείου συγκέντρωσης φασιστών-πατριωτών στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι φασιστοπατριώτες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το σημείο συγκέντρωσής τους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πορείες σε παράλληλους δρόμους με ενδιάμεσα μπάτσους. Η πρώτη επιθετική ενέργεια του αντιφασιστικού κινήματος στοχευμένα σε συλλαλητήριο, κάτι που τόνωσε το ηθικό των αντιφαστιστών/τριών.
 • 2/7/18 πατριωτική μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης και περιφρουρήσεις χώρων από αντιφασίστες/τριες.
 • 8/7/18 πατριωτική μοτοπορεία με αφετηρία την Αμφίπολη και κατάληξη το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και περιφρουρήσεις χώρων από αντιφασίστες/τριες.
 • 20/7/18 αντιφασιστική προβολή ντοκιμαντέρ για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας. Από τις πρώτες αποκεντρωμένες εκδηλώσεις ενάντια στο κλίμα μακεδονικού παροξυσμού. ( link )
 • 4/7/18 Συγκέντρωση φασιστών λόγω επίσκεψης Τσίπρα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο. Κατά την επιστροφή των φασιστών έγινε επίθεση στην κατάληψη Σχολείο η οποία και αποκρούστηκε. ( video ) ( link )
 • 25/7/18 Τσάκισμα φασιστών του ιερού λόχου στα Μετέωρα. Για πρώτη φορά οι φασίστες του ι.λ. έκαναν κάλεσμα (με αφορμή τη συλλογή ειδών για πυρόπληκτους) σε συγκεκριμένη ώρα και μέρος, χωρίς κινητοποίηση της αστυνομίας. Πήραν τις απαντήσεις τους. Υπήρξαν τραυματίες από μεριάς φασιστών και μία σύλληψη από μεριάς αντιφασιστών.
 • 2/8/18 δικαστήριο συντρόφου για συμπλοκή στα Μετέωρα. ( link )
 • 5/9/18 εικαστική παρέμβαση στο άγαλμα του μεγαλέκου. «Λίγες μόλις ημέρες πριν από ακόμη ένα «συλλαλητήριο για την μακεδονία», επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε μια μικρή αισθητική παρέμβαση στο άγαλμα του μεγαλέκου, δίνοντας του μια πιο ταιριαστή κατ’ εμάς ονομασία: «Αλέξανδρος ο μέγας σφαγεύς» ( link )
 • 8/9/18 Μάχη της ΔΕΘ: Όλο το διήμερο πριν της 8/9 υπήρξε έντονος αναβρασμός στην πόλη καθώς αναμένονταν φασίστες από όλη την χώρα. Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν σε εγρήγορση με συνεχή παρουσία με τη μορφή περιπολιών, περιφρουρήσεων, αφισοκολλήσεων κτλ. τόσο στο κέντρο όσο και σε γειτονιές, ενώ στο διήμερο 5-7 υπήρχε και το φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας που έδινε αντιφασιστικό τόνο μια μέρα πριν την πολυαναμενόμενη για τους φασίστες ΔΕΘ. ( link ). Μια μέρα πριν τη ΔΕΘ υπήρξε σύλληψη συντρόφων κατά τη μετάβαση τους στη Θεσσαλονίκη: link. Το διήμερο δεν υπήρξε εν τέλει καμία παρουσία φασιστών. Το πρωινό της ΔΕΘ όμως ξεκίνησε δυναμικά καθώς υπήρξε κυνήγι φασιστών στα τρένα. https://www.youtube.com/watch?v=KqfwmZ7yTTc Στη συνέχεια έγιναν οι παράλληλες συγκεντρώσεις και πορείες. Στο τέλος των πορειών ομάδες φασιστών επιχείρησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις σε συνεταιριστικούς χώρους στην περιοχή της Ροτόντας από όπου και αποκρούστηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν μικροσυμπλοκές στο κέντρο της πόλης με τους φασίστες να ηττώνται κατά κράτος. Δυναμικά αντιφασιστικά μπλόκα υπήρχαν σε κεντρικά σημεία της πόλης μη επιτρέποντας να αποκτήσουν ούτε σπιθαμή. ( link1, link2, link3 ). Η συγκεκριμένη μέρα ήταν μια καθοριστική αντιφασιστική νίκη ενώ από εκείνη τη μέρα και έπειτα άρχισαν να ξεφουσκώνουν και τα συλλαλητήρια.
 • 14/9/18 Αντιφασιστική/ αντιεθνικιστική μοτοπορεία στις ανατολικές συνοικίες. ( link )
 • 18/9/18 μαζική και δυναμική η αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του Φύσσα. Στο τέλος της πορείας έγινε επίθεση στα γραφεία του σύριζα. ( video )
 • 31/10/18 φασίστες καλούν σε πορεία προς το αλβανικό προξενείο με αφορμή το θάνατο του ομοϊδεάτη τους Κατσίφα. Αντιφασιστική συγκέντρωση τους έφραξε το δρόμο. ( link )
 • 18/11/18 ακύρωση ομιλίας Γαβρόγλου στο 2ο γελ Συκεών από φασιστοειδή με πρόφαση το μακεδονικό.
 • Μέσα Νοέμβρη/αρχές Δεκέμβρη 2018. Κύμα μαθητικών καταλήψεων για το μακεδονικό. Κόντρα στο ρεύμα αντιφασίστριες και αντιφασίστες μαθητές/τριες δίνουν τον δικό τους αγώνα εντός και εκτός σχολείων.
 • 27/11/2018 μαθητική πορεία για τη μακεδονία. Ομάδα νεαρών στο τέλος της πορείας επιχείρησε επίθεση στην κατάληψη 111. ( link )
 • 1/12/18 μακεδονικό συλλαλητήριο και αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία.( link )
 • 14/12/18 επίσκεψη Τσίπρα στο Παλαί ντε Σπορ και εθνικιστικό συλλαλητήριο. Μετά το πέρας προκαλούνται μικροεπεισόδια. Αντισυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα. Οι φασιστομαζώξεις είναι πλέον φανερά απομαζικοποιημένες.
 • 24/1/2019 νέα συλλαλητήρια στο Λευκό Πύργο όσο πλησιάζει η μέρα της ψήφισης. Αντιφασίστες και αντιφασίστριες πήραν στο κυνήγι 30-40 φασίστες κατά την προσυγκέντρωσή τους μέχρι την παραλιακή. ( video ). Στο τέλος της φασιστοπορείας έγινε επίθεση στον εκχ Σχολείο από φασιστοχούλιγκαν με την προκλητική συνδρομή της αστυνομίας. Η περιφρούρηση της κατάληψης ήταν σε ετοιμότητα για άλλη μια φορά και απέκρουσε τους φασίστες. Στη συνέχεια οι φασίστες πάντα με τη συνοδεία των μπάτσων επιτέθηκαν στη λέσχη του απθ και βανδάλισαν το μνημείο του ολοκαυτώματος στο αριστοτέλειο. ( link, video )
 • 25/1/19 η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη.
 • 30/1/19 φασίστες στον Εύοσμο ενάντια στην παρουσία της Νοτοπούλου.
 • 2/2/19 εκδήλωση στο εργατικό κέντρο με τίτλο «Μια αναρχική οπτική για το "Μακεδονικό" με παρουσία συντρόφων από τη Βόρεια Μακεδονία ( link ). Διάφορες φασιστοομάδες και site διαδίδουν ότι προτίθενται να κάνουν «αντισυγκέντρωση» στην εκδήλωση με στόχο να τη ματαιώσουν. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά ΑΝ συνέβαινε. 150 αντιφασίστες/τριες έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο κατέλαβαν από νωρίς τον υποτιθέμενο χώρο καλέσματός τους, διασφαλίζοντας την διεξαγωγή της εκδήλωσης και ματαιώνοντας κάθε ελπίδα των φασιστών ( link ). Ενημέρωση από τις συλλήψεις μετά από απρόκλητη επίθεση των μπάτσων: link.
 • 20/2/2019 αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Νεάπολη έπειτα από φασιστική επίθεση σε σπίτι οικογένειας μεταναστών ( link )
 • 4/2/2019 φασίστες στο Λευκό Πύργο ενάντια σε μακεδονικό πολιτιστικό σύλλογο.
 • 11/3/19 σπάσιμο φασιστομάγαζου στη Ν.Κρήνη που φιλοξένησε -κρυφό- live φασιστών.
 • 25/3/19 αντιφασιστική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς ενάντια στην επικείμενη οργάνωση του «Makedonian Pride» στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. ( link )
 • 7/4/19 Makedonian hide. Οι φασίστες της πόλης (ιερός λόχος και παρακλάδια) για άλλη μια φορά έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους. Επιχείρησαν για πρώτη φορά να καλέσουν σε οργάνωση φεστιβάλ τιμώντας τη μακεδονικότητά τους. Καλούσαν ένα μήνα πριν και μάλιστα με πανελλαδική στήριξη. Δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην Καλαμαριά όπου εκείνη τη μέρα έγινε αντιφασιστική γιορτή. Άλλαξαν τελευταία στιγμή το κάλεσμα τους κρατώντας μέχρι τέλους κρυφή τη νέα περιοχή διεξαγωγής. Τελικά πήγαν Μενεμένη όπου τους ακολούθησαν και οι αντιφασίστες/τριες δίνοντας και εκεί την απάντησή τους. Πολύ σημαντικό πλήγμα αυτή η μέρα για τους φασίστες, τόσο ηθικό όσο και πολιτικό. Συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να καλέσουν σε τίποτα ανοιχτά χωρίς να ξεφτιλιστούν. ( link1, link2 )
 • 7-9/6/19 Anti.nation φεστιβάλ-συνέδριο με κύρια θεματική το μακεδονικό. ( link )

Αφιερωμένο στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, ξενύχτισαν, αιχμαλωτίστηκαν, λύγισαν ψυχολογικά, πιέστηκαν μα στάθηκαν στον ύψος τους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License