Τι είπε ο Τρότσκι για τη Κροστάνδη

Η εξέγερση της Κροστάνδης ενάντια στους Μπολσεβίκους αντιμετωπίστηκε βιαίως με εντολές του Τρότσκι, ο οποίος δέχτηκε τη πλήρη ευθύνη. Πώς δικαιολόγησε ο ίδιος τη πράξη του.

Μετάφραση κειμένου του Τρότσκι, από το αγγλικό κείμενο εδώ: https://www.marxists.org/archive/trotsky/1938/07/kronstadt2.htm

Ο Τρότσκι, δεχόμενος τη πλήρη ευθύνη για τη καταστολή της Κροστάνδης, δικαιολόγησε ως εξής την εντολή που έδωσε για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης ενάντια στους Μπολσεβίκους του Λένιν:

"Πολλοί ενδιαφέρονται για το αν έχω προσωπική 'ευθύνη'. Ο Souvarine [...] λέει στο βιβλίο του για τον Στάλιν οτι στην αυτοβιογραφία μου παρέμεινα σιωπηλός για την εξέγερση της Κροστάνδης [...]. Ο Ciliga στο βιβλίο του [...] λέει οτι στην καταστολή της Κροστάνδης πάνω από δέκα χιλιάδες ναύτες πυροβολήθηκαν από εμένα (αμφιβάλω αν όλος ο στόλος της Βαλτικής είχε τόσους πολλούς). Άλλοι που ασκούν κριτική λένε οτι ναι η εξέγερση είχε αντεπαναστατικό χαρακτήρα αλλά γιατί ο Τρότσκι χρησιμοποίησε τόσο απάνθρωπη καταστολή;"

"Ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό το ερώτημα. Όχι γιατί είχα κάτι να κρύψω, αλλά επειδή, αντιθέτως, δεν είχα τίποτα να πω. Η αλήθεια για το θέμα αυτό είναι οτι προσωπικά δεν συμμετείχα στη καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης, ούτε στη συνέχιση της καταστολής μετά. Στα δικά μου μάτια αυτό το γεγονός δεν έχει πολιτική σημασία. Ήμουν μέλος της κυβέρνησης, θέωρησα οτι η καταστολή της εξέγερσης ήταν αναγκαία κι άρα είχα την ευθύνη για τη καταστολή της. Μόνο εντός αυτών των ορίων απάντησα στη κριτική μέχρι σήμερα. Αλλά όταν οι ηθικολόγοι αρχίζουν να με ενοχλούν προσωπικά, κατηγορώντας με οτι χρησιμοποίησα σκληρότητα που δεν δικαιολογούνταν από τις καταστάσεις, θεωρώ δικαίωμά μου να πω: 'κύριοι ηθικολόγοι, λέτε ψέμματα λιγάκι΄."

"Η εξέγερση ξεκίνησε ενώ ήμουν στα Ουράλια. Από τα Ουράλια ήρθα κατευθείαν στη Μόσχα για το 10ο συνέδριο του κόμματος. Η απόφαση για καταστολή της εξέγερσης με στρατιωτική βία -- εάν δεν δεχόντουσαν να παραδωθούν, πρώτα με ειρηνικές διαπραγματεύσεις, μετά με ένα τελεσίγραφο -- αυτή η γενική απόφαση πάρθηκε με τη δικιά μου άμεση συμμετοχή. Όμως αφότου πάρθηκε η απόφαση, συνέχισα τη διαμονή μου στη Μόσχα και δεν πήρα μέρος, άμεσα ή έμμεσα, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη καταστολή, ήταν καθαρά θέμα της Τσέκα."

"Πώς συνέβη και δεν πήγα προσωπικά στη Κροστάνδη; Ο λόγος είναι πολιτικής φύσεως. Η εξέγερση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ζήτημα των εργατικών σωματείων. Η πολιτική δουλειά στη Κροστάνδη ήταν καθαρά στα χέρια της επιτροπής της Αγίας Πετρούπολης, που αρχηγός της ήταν ο Ζινόβιεβ. Ο ίδιος Ζινόβιεβ ήταν ο ηγέτης, ο πιο παθιασμένος ηγέτης στον αγώνα ενάντια εμένα στη συζήτηση αυτή. Πριν φύγω για τα Ουράλια, ήμουν στην Αγία Πετρούπολη και μίλησα σε μια συνάντηση των ναυτών κομμουνιστών. Η γενική εικόνα της συνάντησης μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση. Πολυτελείς και καλοταϊσμένοι ναύτες, κομμουνιστές μόνο στο όνομα, μου έδωσαν την εντύπωση παράσιτων σε σχέση με τους εργάτες και τους άνδρες του Κόκκινου Στρατού εκείνη την εποχή. Από την επιτροπή της Αγίας Πετρούπολης η καμπάνια έγινε με πολύ δημαγωγικό τρόπο. Το διοικητικό πρωσοπικό του στόλου ήταν απομονωμένο και τρομοκρατημένο. Η απόφαση του Ζινόβιεβ έλαβε, πιθανώς, το 90% των ψήφων. Θυμάμαι οτι είπα στον Ζινόβιεβ: ΄Όλα είναι πολύ καλά εδώ, μέχρι να γίνουν πολύ άσχημα΄. Μετά από αυτό ο Ζινόβιεβ ήταν μαζί μου στα Ουράλια όπου έλαβε ένα κατεπείγον μύνημα οτι στη Κροστάνδη τα πράγματα γινόντουσαν ΄πολύ άσχημα΄. Η πλειοψηφία των ναυτών ΄κομμουνιστών΄ που υποστήριξαν την απόφαση του Ζινόβιεβ πήραν μέρος στην εξέγερση. Σκέφτηκα, και το Πολιτικό Γραφείο δεν διαφώνησε, οτι οι διαπραγματεύσεις με τους ναύτες, και σε περίπτωση ανάγκης η ειρηνοποίησή τους, θα έπρεπε να γίνει με τους ηγέτες που μόλις εχτές είχαν την πολιτική εμπιστοσύνη αυτών των ναυτών. Αλλιώς, οι Κροστάνδιοι θα θεωρούσαν σαν να έπαιρνα έκδίκηση' εναντίων τους επειδή ψήφισαν εναντίων μου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κόμμα."

"Είτε σωστά είτε όχι, σε κάθε περίπτωση ήταν ακριβώς αυτές οι σκέψεις που με οδήγησαν στις αποφάσεις μου. Σταμάτησα να ασχολούμαι εντελώς με αυτή την υπόθεση. Όσον αφορά τη καταστολή, από όσο θυμάμαι, ο Dzerzhinsky είχε τη προσωπική ευθύνη και δεν δεχόταν να παρέμβαση στο τομέα ευθύνης του από κανέναν (και σωστά έκανε)."

"Το αν υπήρχαν αθώα (αχρείαστα) θύματα, δεν το γνωρίζω. Σε αυτό εμπιστεύομαι τον Dzerzhinsky περισσότερο από όσους του ασκούν κριτική. Λόγω έλλειψης δεδομένων δεν μπορώ να αποφασίσω τώρα, μετά τα γεγονότα [a posteriori], ποιός θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί και με ποιό τρόπο. Οι απόψεις του Victor Serge για το θέμα, μέσω τρίτου, δεν έχουν καμία αξία στα μάτια μου. Όμως είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω οτι ένας εμφύλιος πόλεμος δεν είναι σχολείο ανθρωπισμού. Οι ιδεαλιστές και οι ειρηνιστές (πασιφιστές) πάντοτε κατηγορούσαν την επανάσταση για "παρεκτροπές". Αλλά το σημαντικό θέμα είναι οτι οι "παρεκτροπές" δημιουργούνται λόγω της ίδιας της φύσης της επανάστασης η οποία και η ίδια δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια "παρεκτροπή" της ιστορίας. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί με βάση αυτό να απαρνηθεί γενικά την επανάσταση. Εγώ δεν την απαρνούμαι. Με αυτή την έννοια, έχω την πλήρη ευθύνη για τη καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης."

Λέων Τρότσκι, "Περισσότερα Πάνω Στη Καταστολή Της Κροστάνδης", 6 Ιουλίου 1938

από ελευθεριακός 08/09/2019 3:27 πμ.


Συζήτηση για τη Κροστάνδη από παλιό thread που περιέχει πολύ καλή ανάλυση του θέματος: https://athens.indymedia.org/post/1279857/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License