Επαναστατικός Συνδικαλισμός και Αναρχοσυνδικαλισμός

Μερικές σύντομες ιστορικές πληροφορίες.

Ο Συνδικαλισμός ως ιδεολογία πέρασε από διάφορα στάδια. Η πρωταρχική βασική ιδέα του Συνδικαλισμού ήταν η οργάνωση των εργαζομένων σε συνδικάτα ανά επάγγελμα ή χώρο εργασίας. Αυτό ήταν σε αντίθεση με άλλα πολιτικά ρεύματα όπως οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) που ήθελαν όλοι οι εργαζόμενοι από όλα τα επαγγέλματα να ενωθούν σε μια οργάνωση, γι'αυτό και η IWW δεν δεχόταν οτι είναι Συνδικαλιστές.

Ο Αναρχοσυνδικαλισμός ως ιδεολογία ξεκίνησε από ιδεολόγους όπως ο Emile Pouget. Αρχικά ήταν μια αντιδημοκρατική πρωτοποριακή (βανγκουαρδιστική) ιδεολογία. Οι πρώτοι Αναρχοσυνδικαλιστές έλεγαν οτι είναι Αναρχικοί όχι επειδή ήταν ενάντια στην ιεραρχία, αλλά επειδή αρνιόντουσαν να οργανωθούν σε πολιτικό κόμμα και να πάρουν μέρος στις εκλογές, όπως έκαναν οι Σοσιαλιστές. Γνωστοί Αναρχοσυνδικαλιστές όπως ο Hubert Lagardelle ήταν ενάντια στην ιδέα της ισότητας, θεωρόντας την μια αστική (καπιταλιστική) ιδέα, για τους ίδιους λόγους που ο Μαρξ πίστευε κι αυτός το ίδιο (όπως εξηγούσε στο έργο του Για Το Εβραϊκό Ζήτημα). Η ψηφοφορία και η συναίνεση θεωρούνταν λαθεμένοι τρόποι λήψης αποφάσεων και ο πρωταρχικός Αναρχοσυνδικαλισμός προωθούσε την ιδέα οτι οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από μια επαναστατική ελίτ που θα κινητοποιεί τους λιγότερο μορφωμένους.

Μερικοί Αναρχοσυνδικαλιστές όπως ο Pierre Monatte δεν ήταν τόσο αντιδημοκρατικοί και μετά το 1917 θεώρησαν τον Λενινισμό ένα περισσότερο δημοκρατικό μοντέλο πρωτοποριακής (βανγκουαρδιστικής) επανάστασης και κάποιοι βοήθησαν στην ίδρυση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF). Αυτό οδήγησε στον άμεσο έλεγχο κάποιων Αναρχοσυνδικαλιστικών οργανώσεων όπως η CGT από το PCF.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Ρεφορμιστικός Συνδικαλισμός που επιζητούσε βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Οι Μαρξιστές Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) άσκησαν έντονη κριτική εναντίων τους. Άλλοι όμως, που ονομάστηκαν Μαρξιστοσυνδικαλιστές, τους υποστήριξαν, όπως ο De Leon, ο Eugene Debs, και ο Antonio Gramsci. Η Γερμανική Γενική Ένωση Εργατών (AAUD) που ιδρύθηκε από Αριστεροκομμουνιστές δεν δέχτηκαν ποτέ οτι ήταν Συνδικαλιστές, ωστόσο στη πράξη δεν διέφεραν.

Οι σχέσεις των πραγματικών Αναρχικών (Μπακουνινιστών) με τους Συνδικαλιστές και τους πρωταρχικούς αντιδημοκρατικούς Αναρχοσυνδικαλιστές αρχικά ήταν ανταγωνιστική και εχθρική, αν και Αναρχικοί συμμετείχαν σε συνδικάτα με σκοπό την αναρχικοποίησή τους. Ο Αναρχοσυνδικαλιστής ηγέτης Angel Pestana αντιμετώπισε την έντονη επίπληξη των Αναρχικών επειδή δεν υποστήριζε την Αναρχική τρομοκρατία την οποία οι Αναρχικοί θεωρούσαν τότε απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει το δικαίωμα κάποιος να σχετίζεται με τον Αναρχισμό. Τελικά ο Angel Pestana διαγράφηκε από τη CNT λόγω της επιρροής των Αναρχικών λίγο πριν τον εμφύλιο και ίδρυσε δικό του πολιτικό κόμμα με το όνομα Συνδικαλιστικό Κόμμα. Η Κεντρική Οργάνωση Εργατών Σουηδίας (SAC) ήταν αρχικά Αναρχοσυνδικαλιστική αλλά αποβλήθηκε από την Αναρχοσυνδικαλιστική Διεθνή (IWA) επειδή αποδέχτηκε κρατική επιχορήγηση, κάτι που οδήγησε την SAC να αποκυρήξει τον Αναρχοσυνδικαλισμό και να αλλάξει τον αυτοχαρακτηρισμό της ιδεολογίας της σε Επαναστατικό Συνδικαλισμό. Παρομοίως, στην Ισπανία ένα κομμάτι της CNT διασπάστηκε και ονομάστηκε Ισπανική CGT (υπήρχε και υπάρχει και Γαλλική οργάνωση με τα ίδια αρχικά) όταν αποφάσησαν κι αυτοί να δεχτούν κρατική επιχορήγηση.

Ο μοντέρνος Αναρχοσυνδικαλισμός, που απέβαλλε τα αντιδημοκρατικά στοιχεία του πρωταρχικού Αναρχοσυνδικαλισμού, δημιούργηκε από τα αντι-Μπολσεβίκικα και Αναρχικά στοιχεία της CNT τη δεκαετία του 1930 καθώς και από την Ελεύθερη Ένωση Εργατών της Γερμανίας (FAUD). Ο κύριος θεωρητικός του μοντέρνου Αναρχοσυνδικαλισμού είναι ο Rudolph Rocker που θεωρούσε τον Μπολσεβικισμό μια μορφή Φασισμού. Τελικά όλα τα άλλα ρεύματα του Συνδικαλισμού και του πρωταρχικού αντιδημοκρατικού Αναρχοσυνδικαλισμού εξαφανίστηκαν καθώς οι ηγέτες τους έγιναν είτε Λενινιστές είτε Φασίστες, και η μοναδική τάση που δεν εξαφανίστηκε ήταν ο μοντέρνος Αναρχοσυνδικαλισμός που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ο σημερινός μοντέρνος Αναρχοσυνδικαλισμός προτάσσει την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με αποκεντρωμένο τρόπο: Σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι οργανώνονται σε επιτροπές που συζητάνε, βγάζουν αποφάσεις και στέλνουν αντιπροσώπους σε άλλες ανώτερες επιτροπές που συγκεντρώνουν αντιπροσώπους από πολλούς χώρους εργασίας, συνεχίζεται το ίδιο σε ανώτερα επίπεδα (πόλη, νομός, επαρχία, χώρα, περιοχή, ήπειρος, πλανήτης) και τελικά όλη η κοινωνία διοικείται από αντιπροσώπους σε μια ομοσπονδία επιτροπών. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης "από κάτω προς τα πάνω" προτάσσεται ως το μοντέλο δημιουργίας μιάς μελλοντικής Αναρχικής κοινωνίας, είτε σε επίπεδο μιάς χώρας είτε ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε από την CNT στην επαναστατημένη Αναρχική Καταλωνία (σήμερα η περιοχή ανήκει στην Ισπανία) με κέντρο τη Βαρκελώνη, ωστόσο η εφαρμογή του απέτυχε και δεν έφερε τα προσδωκόμμενα αποτελέσματα, ίσως λόγω της κατάστασης του εμφυλίου πολέμου, κι έτσι τελικά η CNT αναγκάστηκε να δημιουργήσει δομές κρατικής εξουσίας και να συνεργαστεί με τους Μαρξιστές Τροτσκιστές του Μπουχάριν του πολιτικού κόμματος POUM (στη μιλίτσια του οποίου συμμετείχε και ο γνωστός Δημοκρατικός Σοσιαλιστής George Orwell). Τελικά οι Φασίστες του Φράνκο κατέλαβαν την Καταλωνία κι έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί κατάληξη θα είχαν οι δομές που εφαρμόστηκαν.

Ο μοντέρνος Αναρχοσυνδικαλισμός δεν γίνεται δεκτός από τους περισσότερους Μαρξιστές, οι οποίοι θεωρούν απόλυτα απαραίτητη τη δημιουργία προλεταριακού κράτους μετά την επανάσταση.

Πολλοί εργαζόμενοι σε όλο το κόσμο είναι σήμερα οργανωμένοι σε Αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, κυρίως στην Ινδονησία και τη Λατινική Αμερική. Η Αναρχοσυνδικαλιστική CNT παραμένει μια από τις λίγες επαναστατικές οργανώσεις που έχουν απομείνει σήμερα στην Ισπανία.

από @νάρχας 31/08/2019 11:32 μμ.


από που κι ως που η FAUD ''απέβαλλε τα αντιδημοκρατικά στοιχεία'';;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License