Αντιεξουσιαστική φωτογραφία

Το δικαίωμα στην ελεύθερη φωτογράφηση προσώπων στο δημόσιο χώρο είναι απαραίτητο για τον πόλεμο ενάντια στην εξουσία καθώς η φωτογραφία αποτελεί τεκμήριο βίαιων πράξεων από τους μπάτσους.

Κανείς δεν πρέπει να απαγορεύει την ελεύθερη φωτογράφηση προσώπων σε δημόσιο χώρο. Η φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει το πρόσωπο ενός ασφαλίτη, ενός μπάτσου που βαρά διαδηλωτές ή μετανάστες μικροπωλητές, ή γενικότερα οτιδήποτε η εξουσία δεν θέλει να φαίνεται.

Η φωτογραφία είναι μεγάλη απειλή για την εξουσία. Ο καθένας με ένα σμαρτφών μπορεί να δράσει ως αντιεξουσιαστής φωτογράφος, να αποτυπώνει στιγμές που αποκαλύπτουν την εχθρότητα της εξουσίας προς τη κοινωνία.

Είναι απαραίτητο ο κάθε αντιεξουσιαστής να γνωρίζει τη δύναμη της φωτογραφίας ως όπλο ενάντια στην εξουσία. Και είναι απαραίτητο να επιβληθεί και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα φωτογράφησης προσώπων σε δημόσιο χώρο και δημοσίευσης φωτογραφιών με εμφανή πρόσωπα, καθώς έτσι μπορούν να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα ασφαλιτών και μπάτσων.

Η φωτογραφία είναι από τη φύση της μια αντιεξουσιαστική τέχνη, αφού τεκμηριώνει την αντικοινωνικότητα της εξουσίας με τρόπο αντικειμενικό, επιτρέπωντας στη κοινωνία να κατανοήσει ποιός είναι ο εχθρός της.

από αόρατος 28/08/2019 6:01 πμ.


Από τη στιγμή που με φωτογραφίζεις παρά τη θέλησή μου, ασκείς πάνω μου εξουσία και παραβιάζεις την αυτοδιάθεση και την ελευθερία μου.

Επομένως έχω κάθε δικαίωμα να σε ξυλοκοπήσω και να σου σπάσω τη μηχανή.

Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα αλλο._


Έχουν λογική βάση τα προαναφερθέντα κι είναι καλό ν' ανοίξει η συζήτηση, γιατί μερικοί σύντροφοι δαιμονοποιούν καταστάσεις όπως η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση. Δεν μηδενίζω τον φόβο της λειτουργίας της φωτογραφίας ή του βίντεο, ως αποδεικτικό στοιχείο δικών. Αλλά σ' αυτό το σημείο, πρέπει να κάνουμε μερικές διακρίσεις: άλλο πράγμα η καταγραφή από έναν φωτορεπόρτερ, άλλο απ' τους ασφαλίτες, άλλο από κάμερες κλειστού κυκλώματος, άλλο από περαστικούς κι άλλο από συντρόφους, που αντιλαμβάνονται την σημασία και την ουσία της πράξης τους. Γιατί η οπτική καταγραφή εκπληρώνει κι άλλον έναν σοβαρό σκοπό. Αποτελεί ιστορική απόδειξη και διαχρονικό ντοκουμέντο. Γιατί εκτός της σύγχρονης λειτουργίας της, είναι μορφή τεκμηρίωσης για τους ιστορικούς και τους ερευνητές -του κινήματος ή μη- του μέλλοντος, που θα μεταφέρουν μια αντικειμενικότερη εκδοχή της ιστορίας στους αυριανούς συντρόφους -και όχι μόνο-, υπό ένα μη μαρξιστικό, αντεξουσιαστικό, αυτόνομο κοινωνικό και ταξικό πρίσμα, το οποίο δεν υφίσταται στην αστική ιστορία. Δεν είναι εξασφαλισμένο και δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας, αλλά πρέπει να προσπαθούμε για την αποφυγή της ψευδούς εξιστόρισης της εποχής και των κοινωνικών αγώνων μας, αφήνοντας για τους μεταγενέστερους την ευρύτερη δυνατή πολυσυλλέκτικη πληθώρα κειμένων, βίντεο και φωτογραφιών. Είναι λάθος η απαξίωση αυτών των μέσων και γίνεται σαφέστερο, αν σκεφτούμε τι συνέβαινε στο παρελθόν. Πόσων "Σπάρτακων", "τυραννοκτόνων",  σβήστηκαν τα ονόματα τους απ' την ιστορία, μεθοδικά κι οργανωμένα και πως χάθηκαν για πάντα οι ιστορίες των αντίξοων αγώνων τους/αγώνων μας.

από ακουμε 28/08/2019 8:56 μμ.


τι λες ρε φιλε σοβαρα?εσυ εχεις ξεπερασει το αστικο δικαιο και εχεις παει ακομα πιο περα.τι παει να πει να μην απαγορευεται να μας τραβαει ο αλλος σε δημοσιο χωρους,με το ιδιο σκεπτικο και οι ρουφιανοι να μας τραβανε επειδη μας θεωρουν απειλη για τον τροπο ζωη τους και δεν συμμαζευεται.ουτε εμπορευματα ειμαστε ουτε αντικειμενο ενδιαφεροντος για τον καθε τσατσορουφιανο αυτου του κοσμου.


Καλύτερα όχι κινητό γιατί η κάμερα τους δεν έχει σωστό ζουμ για φωτο από μακρυά. Βέβαια στην ανάγκη όλα ΟΚ είναι, αλλά γενικά είναι καλύτερα μια ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή μικρή, υπάρχουν κάτι μικρές που κοστίζουν 50 ευρώ και το μέγεθος τους δεν είναι μεγαλύτερο από ένα κινητό, αυτές έχουν καλύτερο ζουμ από τα κινητά κι έτσι μπορείς να βγάζεις από μεγάλη απόσταση, γράφουν τις φωτό σε κάρτες μνήμης SD που μετά τις βάζεις σε υπολογιστή ή λάπτοπ για να βγάλεις τις φωτό. Το μόνο πρόβλημα είναι οτι άμα σε δει κάποιος καταλαβαίνει οτι βγάζεις φωτό γιατί βλέπει οτι κρατάς φωτογραφική, ενώ με το κινητό μπορεί πχ να φαίνεσαι σαν να διαβάζεις μύνημα κλπ. Άμα προσέχεις και είσαι γρήγορος/η όμως μπορείς να βγάλεις φωτό και να εξαφανιστείς πριν προλάβει να σε δει κανείς.

από μα σιγουρος 30/08/2019 2:40 μμ.


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΔΕΝ ειναι ΟΠΛΟ!

Το να δρας ειναι αντεξουσιαστικο και όχι να το παιζεις φωτογράφος με αστική ευγένεια.

 

Α, και δεν έχεις κανενα δικαίωμα να με βγαζεις φωτό σε δημόσιο χώρο,φιλαράκο μου!!!

φτανει πια με το παλιοτηλέφωνό σου, ζήσε και λίγο,τρέξε και λίγο,βάλε τρικλοποδιά σε κανα μπάτσο,βάλε και καμια κουκούλα...

από @ 10/09/2019 3:02 πμ.


Σίγουρα δεν είναι ασφαλίτης οποιοσδήποτε κρατάει κάμερα. Κάποιος μπορεί να είναι απλά ερασιτέχνης που του αρέσει να αποθανατίζει στιγμές, άλλος μπορεί να είναι τουρίστας, κάποιος μπορεί να βγάζει κάτι άλλο από αυτό που νομίζουμε, και άλλος μπορεί να μην τραβάει καν εκείνη τη στιγμή.

Μην δεμονοποιούμε οποιονδήποτε κρατάει κάμερα χωρίς να ξέρουμε τη πραγματικότητα.

Ισχύει και το οτι η φωτογραφία είναι μια καταγραφή ιστορικών στιγμών που στο μέλλον μπορεί να έχουν σημασία.

Ισχύει και το οτι μια φωτογραφία μπορεί να αθωώσει έναν σύντροφο σε ένα δικαστήριο αν δείχνει οτι ο σύντροφος βρισκόταν αλλού από εκεί που υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα. Η κάμερα είναι απλά ένα εργαλείο. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιός χρησιμοποιεί τη κάμερα και γιατί.

από Φωτογράφος και αναρχικός 23/09/2019 10:07 πμ.


Σε μεγάλα τμήματα της ευρύτερης κοινωνίας λόγω της προπαγάνδας των καθεστωτικών ΜΜΕ υπάρχουν διάφοροι μύθους για τους αναρχικούς. Τα ΜΜΕ προβάλλουν τους αναρχικούς ως κάτι έξω από τη κοινωνία, περιθωριακό. Δημιουργούν την άποψη οτι οι αναρχικοί είναι κάποιο είδος αρρώστιας μέσα στη κοινωνία. Και δυστηχώς η εντύπωση αυτή όντως υπάρχει σε πολλούς.

Αυτή την εντύπωση μπορούμε να τη καταπολεμήσουμε αν βοηθήσουμε τη κοινωνία να απελευθερωθεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και να δει τους αναρχικούς ως ανθρώπους. Η φωτογραφία μπορεί να είναι μέρος μιας τέτοιας προσπάθειας. Η εμφάνιση προσώπων επιτρέπει συναισθηματική σύνδεση κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική κατανόηση. Όμως μπορεί να υπάρξει φωτογραφία που να διαλύει τους μύθους χωρίς να δείχνει πρόσωπα, δεν είναι αναγκαίο το πρόσωπο.

Οι φωτογραφίες σχετικά με τον αναρχικό χώρο με τις οποίες έρχεται σε επαφή η ευρύτερη κοινωνία προέρχονται κυρίως από τα καθεστωτικά ΜΜΕ κι αυτό σημαίνει οτι είναι ειδικά διαλεγμένες για να προκαλούν αρνητική ψυχολογική αντίδραση.

Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό πρέπει να φτιάξουμε περισσότερο δικό μας φωτογραφικό υλικό που να δείχνει οτι οι αναρχικοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά κανονικοί άνθρωποι. Κι όπως προείπα αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να φαίνονται πρόσωπα.

Μια φωτογραφία ενός αναρχικού ζευγαριού (γκέι, μπάι, ή ετέρο) να φιλιέται μπροστά από μπάτσους και πανώ δημιουργεί αμέσως τη ψυχολογική εντύπωση πως και οι αναρχικοί είναι άνθρωποι και νοιώθουν τον έρωτα. Η ευρύτερη κοινωνία επηρεάζεται περισσότερο ψυχολογικά και όχι τόσο από πολιτικές ιδέες. Πολλούς περισσότερους θα φέρει στον αναρχισμό ένα φωτογραφικό πρότζεκτ παρουσίασης της απλής καθημερινής ζωής των αναρχικών ως ανθρώπων παρά η βαρύγδουπη παρουσίαση πολιτικών εννοιών σε πολιτικά κείμενα που λίγοι κάθονται να διαβάσουν. Μπορεί να μην μας αρέσει να το παραδεχτούμε, αλλά η αλήθεια είναι οτι η ευρύτερη κοινωνία ή δεν διαβάζει τίποτε ή διαβάζει μόνο αθλητικές εφημερίδες. Η χρήση της φωτογραφίας όχι απλά ως ντοκουμενταριστικής καταγραφής αλλά ως τέχνης που δημιουργεί συναισθηματική εμπάθεια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ως έναυσμα ώστε κάποιος να πλησιάσει έναν πολιτικό χώρο που αλλιώς δεν θα τον πλησίαζε.

από . 23/09/2019 12:47 μμ.


θελουμε δεν θελουμε προς τα εκει μονο βρισκουμε λυσεις. χωρις οργανωση καποια πραγματα δεν λυνονται.

1) στις πορειες να υπαρχουν φωτογραφοι και ατομα με καμερες που ξερουμε ποιοι-ες ειναι, ολοι-ες οι υπολοιποι δεν βγαζουν φωτος ουτε τραβανε με καμερες, εκτος και εαν υπαρξουν επιθεσεις απο μπατσους και δημιουργουνται καταστασεις οπου θα βοηθησουν μαρτυριες μεσα απο φωτος κτλ. αργοτερα παντα σβηνονται στο μονταζ προσωπα που φαινονται.

2) η φωτογραφια και το βιντεο, οπως ειπε και καποιος-α πιο πανω θα βοηθουσε την πλευρα μας εαν δημιουργουνταν στοχευμενες ιστοριες-μαρτυριες γυρω απο τους χωρους που κινουμαστε, με σκοπο να κινησουμε το ενδιαφερον της κοινωνιας. στους καιρους που ζουμε θεωρω οτι ειναι απαραιτητη η κινητοποιηση για περισσοτερη επικοινωνια και τα παραπανω ειναι ενας τροπος επικοινωνιας.

3) χρειαζεται να εχουμε το νου μας για να καταγραφουμε με οποιο τροπο μπορουμε τις κινησεις των εχθρων μεσα απο ντοκουμεντα, για να καταδειξουμε την αληθεια των γεγονοτων όποτε αυτα συμβαινουν (βλ. αλεξης).

3) η φωτογραφια και το βιντεο ειναι απειλη για την εξουσια εαν ξερουμε πως να τα χρησιμοποιησουμε. ας το δουμε και αντιθετα, ελεγχουν σχεδον ολα τα μμε, οδηγουν τις ειδησεις και τα νεα με καλυψη που τους βολευει, που σημαινει οτι χρειαζονται τα μεσα για τον σκοπο τους. οπότε πως γινεται για εμας να μην ειναι αναγκη και ταυτοχρονα απειλη για την εξουσια, οταν την ιδια στιγμη ακριβως ετσι χρησιμοποιειται απο εκεινους?

4) εννοειται οτι δεν παυει να ισχυει οτι και μεχρι τωρα, όποτε καποιος-α διακρινει ατομο ή ατομα να καταγραφουν προσωπα και καταστασεις που δεν πρεπει, εφοσον κρινεται αναγκαιο καταστρεφεται το κινητο ή η καμερα κτλ.

μπορει για καποιους-ες να ειναι αυτονοητα ολα τα παραπανω αλλά δυστυχως δεν ειναι για ολους-ες

από Παλιός 29/10/2020 11:34 μμ.


κανένας απολύτως σεβασμός σε όποιον απεικονίζει παράτυπα συντρόφους στη διάρκεια των κοινωνικών αγώνων, αν δε έχει λάβει έγκριση!

μην συγχέονται τα δικαιώματα της τάξης μας με την ρουφιανιά του καθεστώτος που επιζητά μέσα από τους ρουφιάνους του υλικό κατηγορίας για μελλοντική χρήση!

φωτογραφικο υλικό μονάχα από τους εγκεκριμένους συντρόφους, καμία ανοχή στους ρουφιάνους των ΜΜΕ 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License