Οι Mgla στην Ελλάδα ή αλλιώς στον βωμό της διασκέδασης και του κέρδους…

Τον προσεχή Σεπτέμβριο, στις 19 και 20 του μήνα, στο Gagarin στην Αθήνα και στο Principal στη Θεσσαλονίκη, δίνουν συναυλίες οι Mgla από την Πολωνία. Στον βωμό της διασκέδασης και του κέρδους, πολλοί δεν δίνουν σημασία στον φασιστικό και ρατσιστικό ζόφο. Είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε.

post image

Τον προσεχή Σεπτέμβριο, στις 19 και 20 του μήνα, στο Gagarin στην Αθήνα και στο Principal στη Θεσσαλονίκη, δίνουν συναυλίες οι Mgla από την Πολωνία. Πρόκειται για ένα από τα συγκροτήματα του οποίου τα μέλη δεν παραδέχτηκαν ποτέ–όπως άλλωστε γίνεται συνήθως–τη ροπή τους προς ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις, όμως μια σύντομη καταγραφή κάποιων γεγονότων, μόνο εκτεθειμένους τους αφήνει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Mikolaj Zentara είχε παλιότερα ένα γκρουπ με το όνομα Leichenhalle, το οποίο κυκλοφόρησε δίσκο με τον φανερά αντισημιτικό τίτλο ‘Judenfrei’, ενώ τόσο ο Zentara, όσο και ο Maciej Kowalski, συμμετείχαν για ένα διάστημα στους Clandestine Blaze με την επίσης αντισημιτική θεματολογία, ένα γκρουπ πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Mikko Aspa, από τους πλέον γνωστούς αντικομμουνιστές και αντισημίτες μουσικούς της Σκανδιναβίας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η συνεργασία των Mgla και των δύο μελών τους με τον Mikko Aspa δεν υπήρξε πρόσκαιρη, αλλά είναι σταθερή και μόνιμη εδώ και χρόνια, μέσω της δισκογραφικής Northern Heritage Records του Aspa.

Ποιος είναι λοιπόν ο Mikko Aspa; Ιδρυτής του νεοφασιστικού γκρουπ Vapaudenristi. Συνεργάτης των επίσης νεοφασιστικών σχημάτων Pagan Skull και Goatmoon. Ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Sarvilevyt, στου οποίου τα ράφια βρίσκονται δίσκοι NSBM (National Socialist black metal) συγκροτημάτων και λογοτεχνία νεοναζιστικού περιεχομένου. Υποστηρικτής του Jesse Eppu Torniainen, γνωστού φασίστα και ηγέτη του φιλανδικού πυρήνα του Nordic Resistance Movement.

O Aspa δεν θεωρείται λοιπόν άδικα ως ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα της φινλανδικής εθνικοσοσιαλιστικής black metal σκηνής.

Προφανώς και οι Mgla θα σφυρίξουν αδιάφορα όταν ερωτηθούν για τη στενή τους σχέση μαζί του (το έχουν κάνει άλλωστε κατά καιρούς, το «δεν έχω σχέση με τα πολιτικά» αποτελεί και δική τους καραμέλα), όπως και θα ξεροβήξουν όταν η συζήτηση πάει στα δικά τους ‘Judenfrei’ του παρελθόντος, όμως ό,τι γράφεται, δεν ξεγράφεται.

Στον βωμό της διασκέδασης και του κέρδους, πολλοί δεν δίνουν σημασία στον φασιστικό και ρατσιστικό ζόφο. Είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε.

Εικόνες:

από Πάνος 29/08/2019 12:10 πμ.


Κακά τα ψέματα, πολλές φορές πέφτουμε στην λούμπα και βάζουμε πάνω από όλα το γούστο μας. Μιλάω φυσικά για άτομα που θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτικά όντα. Προσωπικά παραδέχομαι ότι έχω πάρει εισιτήριο για τη συναυλία των Mgla (το Exercises in Futility είναι από τα αγαπημένα μου άλμπουμ), παρόλα αυτά, βλέποντας και όλες αυτές τις φωτογραφίες παραπάνω, κάτι δεν μου κολλάει. Δεν το σκέφτηκα ποτέ σοβαρά, απλά άκουγα τη μουσική και γούσταρα, όμως πιστεύω ότι πλέον ήρθε η ώρα.

Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, όσο και να νιώθουμε ότι χάνουμε τη βολή μας, όσο δύσκολο και να είναι να απαρνηθούμε κάποια αγαπημένα μας σχήματα. Δεν είναι η μουσική πιο σημαντική από τον αγώνα απέναντι στον φασισμό.

από @ 02/09/2019 7:55 μμ.


Αμεσα κοινοπιησεις παντου για να αναγκαστουν εστω τα μαγαζια να μαζεψουν τις μαλακιες που φερνουν, και οι marduk ετσι ακυρωθηκαν

-

από - 07/09/2019 8:30 μμ.


Mgła + Deus Mortem - Live In Israel

Thursday, October 24, 2019 at 8:30 PM – 12:30 AM

Tel Aviv, Israel

In regard to alleged boycott of the show - perhaps naively we have thought that booking a date in Tel Aviv would in itself serve as a clear statement that there is no antisemitism or any sort of nazi sympathy involved with Mgła.We are not willing to go through guilt by association hysteria where our name will be used as tool for enforcing someone else’s agenda, hence short and to the point: we refuse to be called neonazi, racist, antisemitic etc. followers or supporters as this is simply not true.We encourage to ignore the barking & look forward to the October date.

από Oi Polloi 08/09/2019 5:52 μμ.


"Δεν θέλουμε να μας αποκαλούν αντισημίτες" λέει ο άλλος και είχε βγάλει δίσκο με τίτλο "Judenfrei". Πού έχουμε μπλέξει με δαύτους.

από προς Oi 09/09/2019 3:16 μμ.


τελευταία φορά που κοίταξα έχουμε τέλη του 2019

από αναρχικός άρα αντιφασίστας 10/09/2019 6:47 μμ.


Λίγο ενδιαφέρει το γεγονός ότι έβγαλαν κάποια ανακοίνωση, εφόσον δεν μπαίνουν στην διαδικασία να εξηγήσουν την στάση τους για όλες τις παραπάνω πληροφορίες που υπάρχουν, τις συνεργασίες τους, τους στοίχους των τραγουδιών κλπ. 

Επιπλέον, δεν πέσαμε από τα σύνεφα με την συγκεκριμένη μπάντα. Εδώ και αρκετό καιρό όποιος παρακολουθεί λίγο την black σκηνή, από την diy μέχρι την εμπορικότερη, έχει πάρει χαμπάρι τί παίζει. Και υπάρχουν ακόμη περισσότερα να προσθέσει κανείς σε αυτή την ιστορία, όπως το γεγονός ότι αρνήθηκαν να παίξουν σε αντιφασιστικό φεστιβάλ, στην Γερμανία νομίζω, λόγω του χαρακτήρα του. Θα μου πεις, τους κάνει αυτό αναγκαστικά φασίστες; Από μόνο του σίγουρα όχι, αλλά αν βάλεις όλα τα κομμάτια του παζλ κάτω, πρέπει να εθελοτυφλεί κανείς για να μην καταλάβει την αλήθεια. Άλλωστε, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να αρνηθει την αλήθεια, θα τα καταφέρει όπως και να'χει.

Επειδή γενικά ο νεοναζισμος δεν είναι (και δεν θα γίνει ποτέ) αποδεκτός σε κανένα επίπεδο στην κοινωνία με το πραγματικό του πρόσωπο και επειδή είναι ντροπή να σε αποκαλούν φασίστα (γι' αυτό και όλοι οι ακροδεξιοί μεταμορφώνονται σε..."πατριώτες" και άλλες μαλακίες όποτε χρειάζεται),  οι ακροδεξιές μπάντες, σε αντίθεση με τις αναρχικές και τις αριστερίζουσες, το κρύβουν καλά και το αναπαράγουν μόνο στο εσωτερικό του "χώρου" τους, όπου μπορούν να το παίζουν ιδεολόγοι.

Επειδή όμως οι συγκεκριμένες μπάντες είναι πάνω απ' όλα επαγγελματίες μουσικοί και βγάζουν λεφτά, δεν τις συμφέρει να τρώνε πόρτες λόγω αυτού από event και festival. Έτσι, πάντα βγάζουν μια τέτοια ανακοίνωση του στυλ "Εμείς δεν είμαστε φασίστες, μπλα μπλα μπλα...". Η τηγανίτα όμως παραμένει πάντα στεγνή και το μέλι στο βαζάκι.

Θα πω ΚΑΙ δυστυχώς ΚΑΙ ευτυχώς, πως υπάρχει ενα κομμάτι απολιτίκ μεταλλάδων (και όχι μόνο μεταλλάδων, σε όλα τα είδη υπάρχει) που δεν το ενδιαφέρει αν αναπαρράγεται χοντροκομμένη νεοναζιστική προπαγάνδα από μια μπάντα ή αν τα ατομα που την αποτελούν είναι υπεύθυνα για την επιβίωση και τη διαιώνυση του ρατσισμού-φασισμού. Τους ενδιαφέρει "μόνο η μουσική". Λες και γίνεται να διαχωρίσεις την μουσική από τον δημιουργό της και τους σκοπούς του, πόσο μάλλον σε ένα live. Ξεχνούν το γεγονός ότι έστω και μόνο με την οικονομική στήριξη σε ένα live, έστω και με την αναπαραγωγή της μουσικής των μπαντών, στηρίζουν την ύπαρξη και των ατόμων αυτών καθαυτών. Ή πολύ απλά δεν το αποδέχονται, βρίσκουν δικαιολογίες για να καλύψουν τον κώλο τους.

Λέω ευτυχώς, επειδή είναι μια μικρή, ηλίθια μειοψηφία ή έτσι καταλήγει να είναι, μετά την κατακραυγή.

Λέω δυστυχώς, επειδή μέσα σε αυτή την μειοψηφία υπάρχουν (αν είναι δυνατόν) και άτομα τα οποία μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί/αντιφασίστες/αριστεροί κλπ. Άτομα δλδ που σε άλλη φάση της καθημερινότητάς τους μπορεί μέχρι και να έχουν τραμπουκίσει γιαγιάδες με ελληνικές σημαίες σε αντιφασιστικές αντισυγκεντώσεις ή να έχουν δείρει άσχετους λούμπεν τύπους με στρατιωτικά μπλουζάκια των 2 ευρώ ή χαριμένα από την πρόνοια.  

Kαι ξαναλέω ευτυχώς, επειδή από κάτι τέτοια μικρά μπορείς να ανακαλύπτεις ποιους πραγματικά έχεις δίπλα σου συνειδητά και ποιοι είναι τουρίστες κι χομπίστες, που κάνουν τη φάση τους και βάζουν πάνω απ' όλα την δική τους καλοπέραση.

Αλλά τι να πεις, το επίπεδο σοβαρότητας και νοημοσύνης αυτών των ατόμων παραμένει το ίδιο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Κριτική σκέψη μηδέν.

από Iris 19/09/2019 2:21 μμ.


Οι συναυλίες ματαιώθηκαν, λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους. Οι Mgla επικαλέστηκαν βλάβη στο tour bus. Πριν από λίγο καιρό, να θυμίσω ότι οι Marduk είχαν επικαλεστεί πρόβλημα με τα αεροπορικά. Just saying...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License