Η επαναστατική βία είναι ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωση του προλεταριάτου

Οι άρχουσες τάξεις στηρίζονται στη βία. Το προλεταριάτο θα πρέπει κι αυτό να στηριχτεί στη βία στην πάλη του εναντίον αυτών των άρχουσων τάξεων.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε «επαναστατικά μέσα» αλλά τί είναι αυτά τα μέσα; Τα «επαναστατικά μέσα» πρώτα απ' όλα είναι η βίαιη επανάσταση, οι μάχες των δρόμων, η καθημερινή οργάνωση και πολιτικοποίηση των μαζών.

Η οργάνωση και η πολιτικοποίηση είναι προπαρασκευαστικά μέσα για τον βίαιο αγώνα, και σαν τέτοια, είναι απαραίτητα στην επανάσταση του εργατικού αγώνα.

Κάθε χρησιμοποίηση βίας είναι χρήσιμη στην προλεταριακή πάλη. Δεν μπορούμε να κηρύξουμε την έναρξη της επανάστασης, αυτή θα έρθει αυθόρμητα μέσα από την εξαγριωμένη μάζα. Η επανάσταση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την μάζα.

Η ιστορία όλων των επαναστάσεων μας δείχνει ότι αυτές δεν είναι καθόλου ένα αυθαίρετο και ενσυνείδητο δημιούργημα των «αρχηγών» και των «οργανώσεων». Είναι αυθόρμητα κοινωνικά φαινόμενα, γεννημένα με οργανικό φυσικό τρόπο, που πηγάζουν από την ταξικότητα της σύγχρονης κοινωνίας.

Η βία παίζει έναν ιστορικό ρόλο και είναι η βάση της πολιτικής. Το καπιταλιστικό κράτος στο σύνολό του βασίζεται στη βία.

Ό,τι παρουσιάζεται στα μάτια μας για αστική νομιμότητα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η βία της κυρίαρχης τάξης. Η βία του κράτους παρουσιάζεται σαν ταξικά ουδέτερη. Στην πραγματικότητα, η αστική νομιμότητα και ο κοινοβουλευτισμός είναι μια ορισμένη μορφή πολιτικής ταξικής βίας, της βίας της αστικής τάξης ενάντια στο προλεταριάτο, της βίας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο νομιμόφρονος σοσιαλισμός των κομμάτων είναι καθαρή φαντασιοκοπία. Οι άρχουσες τάξεις στηρίζονται στη βία. Το προλεταριάτο θα πρέπει κι αυτό να στηριχτεί στη βία στην πάλη του εναντίον αυτών των άρχουσων τάξεων. Είναι ηλίθιο να περιμένει κανείς οτι μπορεί να χρησιμοποιοηθεί από το προλεταριάτο η νομιμότητα της αστικής τάξης.

Το πεδίο της αστικής νομιμότητας, του κοινοβουλευτισμού, είναι το πεδίο κυριαρχίας της καπιταλιστικής τάξης. Η «έννομος τάξις» είναι για την αστική τάξη η έκφραση της δικής της βίας. Η επανάσταση δεν μπορεί να γίνει με νόμιμη κοινοβουλευτική δράση, χρειάζεται η βία της εργατικής τάξης.

Η νομιμότητα είναι προϊόν του συσχετισμού δυνάμεων των διαφόρων τάξεων που σχηματίστηκε ιστορικά μέσω της βίας, ανάλογα με την επίδραση που ασκεί η βία των λαϊκών μαζών. Δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε τη βία σαν μέσο αγώνα. Η βία είναι μέσο αναντικατάστατο.

Η βίαιη επανάσταση είναι η μοναδική σωστή μέθοδος ταξικής πάλης, το μόνο μέσο που μπορεί να απελευθερώσει το προλεταριάτο.

Η βία είναι και παραμένει το μόνο πραγματικά επαναστατικό μέσο της εργατικής τάξης για τη νίκη της στη πάλη των τάξεων.

Δεν είναι η αγάπη προς τη βία που μας στρέφει σε αυτήν, αλλά η σκληρή ιστορική ανάγκη.

Η βίαιη επανάσταση είναι ο μόνος τρόπος που έχει το προλεταριάτο για να νικήσει. Η κατανόηση της ανάγκης να χρησιμοποιηθεί βία είναι απαραίτητη ώστε κάποιος να ξεπεράσει τους ρεφορμιστικούς ρομαντισμούς και να μετουσιωθεί σε πραγματικό επαναστάτη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License