Για τον Θάνο μας

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΘΑΝΟ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΘΑΝΟ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Αδερφέ, φίλε, και σύντροφε Θάνο, είχες, και έχεις, έντονη παρουσία στιςζωές μας. Είναι δύσκολο για εμάς να χωρέσουμε μονάχα σε μερικές αράδεςτην έντονη προσωπικότητα σου. Έντονη με τα λόγια σου και έντονη με τασυναισθήματα σου. Είσαι παρών με την ευθύτητα σου, την ειλικρίνεια σου,την γνησιότητα σου. Αυθεντικός. Πάντα χαμογελαστός και κοινωνικός, ακόμακαι μέσα από τα συχνά σου πειράγματα, έθετες βαθιά πολιτικά ζητήματα.Επιδίωκες πάντα να ανταλλάσσεις απόψεις, και να μαθαίνεις εσύ, ναμαθαίνουμε κι εμείς, μέσα από τις συζητήσεις μας. Δοτικός, με ανθρωπιά,και έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου, που αποδείκνυες έμπρακταμέσα από τις καθημερινές σου επιλογές, σε προσωπικό, πολιτικό, καιεπαγγελματικό επίπεδο.

Εργάτης, αντιμετώπισες τη μοίρα σου χωρίς δισταγμό. Τασσόσουν πάντα στοπλευρό των αδύναμων και των καταπιεσμένων, όπως επίτασσε η πηγαία ταξικήσου συνείδηση. Έγινες ένας κοινωνικός αναρχικός. Παρέμεινες προσηλωμένοςστον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.Πολιτικοποιήθηκες σε πολύ νεαρή ηλικία. Ενωτικό πνεύμα, μακριά απόαφοριστικές λογικές, στήριζες πολύμορφους αγώνες. Είσαι στη γενιά πουβρέθηκε στα φοιτητικά του 06 – 07 και στην εξέγερση του 08. Παρών σεκάθε ταξικό και κοινωνικό αγώνα τα χρόνια των μνημονίων: μεταξύ άλλων,στην Κερατέα· στην ΕΡΤ· στην πλατεία Συντάγματος· στη λαϊκή συνέλευσηΓαλατσίου· στην απεργία της Χαλυβουργίας· στα κεντρικά και τοπικάαντιφασιστικά αναχώματα· στον αντικατασταλτικό αγώνα και στην αλληλεγγύησε πολιτικά εγχειρήματα, και σε διωκόμενους και φυλακισμένους αγωνιστές·σε εργατικές κινητοποιήσεις, στις λευκές νύχτες, στην κυριακάτικη αργία.

Πάντα παρών με κάθε μέσο· μοιράσματα, αφισοκολλήσεις, πορείες,περιφρουρήσεις, περιπολίες· δυναμικός στη σύγκρουση με κράτος καιπαρακράτος, και τα τελευταία χρόνια, εκεί μπροστά, στον αγώνα ενάντιαστη ναρκομαφία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Πάντα παρών, και με τημηχανή σου, να τη βάζεις όποτε χρειάζεται. Υπήρξες μέλος σωματείουβάσης, οργανώθηκες σε πολιτικές ομάδες, συμμετείχες σε στέκια καικαταλήψεις, δραστηριοποιήθηκες σε συνελεύσεις. Ακόμη και μέσα από τηδουλειά σου, με ανήλικους/ες ασυνόδευτους/ες μετανάστες/ριες, ανέπτυξεςδιαπροσωπικές σχέσεις, βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορούσες.

Αγαπημένε μας Θάνο υπήρξες συνοδοιπόρος μας στο ΑυτοδιαχειριζόμενοΚοινωνικό στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο, από την αρχή του. Όσοι ήμαστανδίπλα σου, γνωρίζουμε ότι ήσουν ψύχραιμος και μετρημένος σε κρίσιμες καιδύσκολες καταστάσεις. Γεμάτος ενέργεια, μας έσπρωχνες και μαςπαρότρυνες, αλλά ταυτόχρονα, παρέμενες προσγειωμένος και εγκρατής.Συνεπής στις συλλογικές μας αποφάσεις. Όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε μαζί.Αναπτύξαμε την πολιτική μας θεώρηση και τα αντανακλαστικά μας. Κάναμεμαζί πλήθος παρεμβάσεων. Η προσοχή σου ήταν στραμμένη τόσο στα κοντινά,εδώ, στη γειτονιά σου, στο Γαλάτσι, όσο και στα μακρινά. Ήσουνδιεθνιστής.

Αδερφέ, φίλε, και σύντροφέ μας Θάνο.

«Πόσο νωρίς φεύγει το φως από τη ζωή μας.»

Όσο μεγάλο είναι το αποτύπωμα που μας αφήνεις, άλλο τόσο μεγάλο είναι τοκενό.

ΓΙΓΑΝΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΚΑΡΔΙΑ.

Η θλίψη που ριζώνει μέσα μας γίνεται ευθύνη.

«Α, ρε σύντροφε, πόσο μας λείπεις.»

«Έτσι και λίγο φανείς μπόσικος πέρασες απέναντι.»

«Μη νοιάζεσαι όμως. Θα τα καταφέρουμε.»

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΘΑΝΟ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ

ΘΑΝΟ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License