Ποια θα ειναι η θεση των πτυχιουχων μετα την επανασταση?

Ειναι οι πτυχιουχοι εργατικη ταξη?

Ποια θα ειναι η θεση των πτυχιουχων μετα την επανασταση?

Ειναι οι πτυχιουχοι εργατικη ταξη?

Θα εχουν καποιο προνομιο οι πτυχιουχοι μετα την επανασταση?

Πτυχιουχοι οπως μηχανικοι, δικηγοροι, ιστορικοι, χειρουργοι, μανατζερς διευθυντες επιχειρησεων, προγραμματιστες, γιατροι, φιλολογοι, οδοντιατροι, διαφημιστες μαρκετινγκ, σεισμολογοι, μαθηματικοι, βιολογοι, αποφοιτοι πολιτικης επιστημης, αποφοιτοι δημοσιογραφιας, αποφοιτοι καλλιτεχνικων σχολων και γενικα οποιος εχει βγαλει πανεπιστημιο. Ανηκουν στην εργατικοι ταξη ολοι αυτοι? Η καποιοι αλλα οχι ολοι?

Μετα την επανασταση θα κανουν χειρονακτικη εργασια οι πτυχιουχοι? η οχι? Πως θα αποφασιζεται ποιος θα κανει χειρονακτηκες εργασιες?

από Μαρξιστής 20/09/2019 9:33 πμ.


Σύμφωνα με τον μαρξισμό, ο ιστορικός ρόλος του καπιταλισμού είναι να αναπτύξει (με το κίνητρο του κέρδους) τα μέσα παραγωγής (εργοστάσια) ώστε να τα πάρει έτοιμα η εργατική τάξη με επανάσταση. Όταν τα πάρουμε θα είμαστε στο πρώτο στάδιο του σοσιαλισμού.

Σύμφωνα με τον Μαρξ, σε αυτό το στάδιο η οικονομία θα οργανωμένη με την αρχή "από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τη συνεισφορά του", δηλαδή ο καθένας θα καταναλώνει ανάλογα με τη συνεισφορά του στην οικονομική παραγωγή. Αν κάποιος δουλεύει λιγότερο, θα τρώει λιγότερο.

Καθώς ο σοσιαλισμός θα αναπτύσει περισσότερο την οικονομία και τα μέσα παραγωγής αυτοματοποιούνται (ρομπότ κλπ), θα περάσουμε στο "ανεπτυγμένο στάδιο σοσιαλισμού" που επίσης ονομάζεται και κομμουνισμός.

Ο Μαρξ είπε οτι στον κομμουνισμό η οικονομία θα είναι οργανωμένη με την αρχή "από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του". Δηλαδή ο καθένας θα τρώει σύμφωνα με τις ανάγκες του, ανεξάρτητα από το πόσο δουλεύει (λογικό, αφού τα εργοστάσια θα είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένα με ρομπότ κλπ).

Οπότε το ερώτημα που θέτεις έχει νόημα μόνο για το "πρώτο στάδιο του σοσιαλισμού", και όχι για το "ανεπτυγμένο στάδιο" (τον κομμουνισμό). Και για να απαντηθεί το ερώτημά σου, πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο θα μετράμε τη συνεισφορά του καθένα στην παραγωγή.

Και αυτό το απαντάει ο Μαρξ. Λέει οτι στον σοσιαλισμό το χρήμα θα καταργηθεί, και θα αντικατασταθεί με κουπόνια εργασίας βασισμένα στις ώρες εργασίας.

Αν δούλεψες 5 ώρες στα χωράφια ως αγρότης, θα πάρεις 5 κουπόνια. Αν δούλεψες 5 ώρες στο γραφείο ως πτυχιούχος ερευνητής, και πάλι 5 κουπόνια θα πάρεις. Και με κάθε κουπόνι θα καταναλώνεις μια συγκεκριμένη ποσότητα αγαθών, πχ κάθε κουπόνι μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα κιλό ρύζι.

Άρα δεν θα έχει σημασία αν είσαι πτυχιούχος ή όχι. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι το πόσες ώρες εργασίας έδωσες στη κοινωνία.

από ο μαρξ ο ιδιος 20/09/2019 1:59 μμ.


Μαρξιστής πολλή καλή απάντηση, εσυ πρεπει να χεις απάντηση για όλα. Μπορείς να μου πεις τι θα γινει την 3η μερα της επανάστασης επειδη το χω απορία ?

σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Πτυχιούχος. σκήσε το πτυχίο και σοβαρέψου.Διαβασε βιβλία γνωρισε ανθρώπους σοβαρούς του χώρου...πετα καμια μολότοφ και μη σε απασχολεί τι θα το κάνεις το πτυχίο σου καπου θα σε βολέψουμε και σένα.

από πωποποτρώνης 20/09/2019 10:19 μμ.


Αρχικά κατά ένα περίεργο τρόπο συγχέεις μέσα στα παραδείγματα σουεπαγγελματικούς χώρους που πράγματι παράγουν ένα χ έργο ανεξάρτητα ποιων συμφερόντων (γιατροί, προγραμματιστές, δάσκαλοι, σεισμολόγοι, μηχανικοί κλπ.) μαζί με την αυστηρά καλλιτεχνική απασχόληση (εδώ σηκώνει συζήτηση βέβαια, π.χ. η τέχνη είναι πνευματική εργασία ή ένα στοιχείο πέρα από τις σχέσεις μιας κοινωνίας; οι γραφίστες είναι καλλιτέχνες ή εργαζόμενοι γραφείου με ανοιχτό το photoshop;) και όλο αυτό το ετερόκλητο παρεάκι το συμπληρώνεις με πραγματικά κοινωνικά και παραγωγικά παράσιτα (όπωςείναι οι μανατζαραίοι προϊστάμενοι του τμήματος μάρκετινγκ που έκαναν μια σταρτ απ με δανεικά και στον ελεύθερο τους χρόνο γράφουν και μια βλακεία για την lifo έτσι να έχουμε να λέμε).

 

Οπότε όπως καταλαβαίνεις φυσικά και δεν είναι όλοι αυτοί εκείνο που είναι γνωστό ως "εργατική τάξη". Οι πρώτοι είναι άνθρωποι που προσφέρουν στην κοινωνία αλλά μέχρι και σήμερα ακόμα δεν τους αναγνωρίζεται γιατί έχουν την ατυχία να επιστρέφουν στον κόσμο μια υπηρεσία αντί ενός αγαθού. Οι τελευταίοι δεν είναι τίποτα άλλο από μέλη της εργατικής τάξης που είτε επιχειρούν είτε κατάφεραν να πηδήξουν έξω από την τάξη τους για να αναρριχηθούν και να φτάσουν τη μεσαία και μεγαλοαστική τάξη. Οι μεσαίοι μπορεί να είναι οτιδήποτε από τους δύο προηγούμενους, γιατί η έννοια της τέχνης μέσα στην κοινωνία είναι περίπλοκη και οποιοσδήποτε έχει εύκολη απάντηση για τον ρόλο αυτής δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει.

 

Μετεπαναστατικά το ιδανικό που πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα οι ελεύθεροι πια πολίτες είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση αυτού που ονομάζουμε "χειρωνακτική εργασία" μέσω του αυτοματισμού που θα προέρχεται από την έρευνα και την εξέλιξη της γνώσης που έχει ο άνθρωπος στο χέρι του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του με τον μικρότερο κόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί πτυχιούχοι όχι μπορούν μόνο αλλά κατά ένα τρόπο επιβάλλεται ηθικά να βοηθήσουν στην μεταλαμπάδευση των γνώσεων τους μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που η διαφορά ενός πτυχιούχου από έναν απλό προλετάριο να είναι ασήμαντη.

 

Φυσικά όμως δεν πρόκειται μετά την επανάσταση να βγουν από την πρώτη μέρα στο δρόμο ρομπότ που θα μαζεύουν τα σκουπίδια και θα καθαρίζουν τα πεζοδρόμια και θα σου φτιάχνουν τον καφέ όπως τον έκαναν τα χεράκια της μάνας σου. Και εδώ κολλάει και αυτό που είπες περί προνομίων ενός πτυχιούχου. Όχι, όλοι θα έχουν έναν ρόλο διττό. Πρώτα θα βοηθήσουν όλοι μαζί να οικοδομηθεί μια αυριανή δίκαιη αταξική κοινωνία απαλλαγμένη από το καρκίνωμα του εγωιστικού πολιτισμού που έχουμε ως σήμερα, και έπειτα θα προσπαθήσουν στο σήμερα να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε το όραμα να πραγματοποιηθεί και η επιβίωση να γίνει ζωή. Που σημαίνει ότι και γνώσεις θα χρειαστεί να αποκτήσεις/έχεις για να βοηθήσεις μέσα σε ένα εργαστήριο, ένα γραφείο, οτιδήποτε, αλλά και θα μαζέψεις σκουπιδάκια από το πεζοδρόμιο.

 

Πως θα αποφασίζεται/υλοποιείται αυτό; Ο καθένας θα αναλαμβάνει το πόστο με τη σειρά του ή με κλήρο, ας πούμε, ανάλογα με τις ικανότητες του.

από r7 21/09/2019 7:42 μμ.


Management και marketing, τώρα είναι καπιταλιστικές "επιστήμες" και οι "γνώσεις" που διδάσκουν είναι ενάντια στον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.

Όμως δεν θα εξαφανιστούν στην αναρχική κοινωνία αυτά. Θα αλλάξουν μορφή και θα γίνουν πραγματικές επιστήμες που θα βοηθάνε τη κοινωνία. Το management θα είναι η μελέτη της αυτο-οργάνωσης, και το marketing θα είναι η μελέτη των ανάγκων της κοινωνίας έτσι ώστε η οικονομική παραγωγή να οργανωθεί για τη κάλυψη αυτών των αναγκών. Βέβαια τα σημερινά πτυχία management και marketing θα είναι άχρηστα στην αναρχική κοινωνία, θα βγούνε νέα πτυχία και νέα βιβλία. Managers δεν θα έχουμε από πάνω μας, αλλά θα τους έχουμε δίπλα μας να μελετάνε την αυτο-οργάνωση μας και να προτείνουν βελτιώσεις.

Ωστόσο σε μια αναρχική κοινωνία θα πρέπει όλοι να έχουν πτυχίο. Γιατί αλλιώς μιλάμε για ανισότητα. Είναι υποχρέωση της εκπαιδευτικής επιστήμης να βρει τρόπους να κάνει την εκπαίδευση εύκολη και προσβάσιμη για όλους ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πτυχίο. Εκτός αν κάποιος φυσικά δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο για ένα πτυχίο, δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλά όσοι θέλουν θα πρέπει να μπορούν να έχουν πτυχίο.

Οι εργασίες που χρειάζονται σωματική προσπάθεια δεν θα είναι αγγαρεία αλλά είναι ευκαιρία για γυμναστική, ομαδική σωματική εργασία ώστε να είναι ταυτόχρονα και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση με τη συνοδεία μουσικής και συχνά διαλείματα για καφεδάκι και κουβεντούλα. Οι περισσότεροι θα θέλουν να συμμετέχουν για τη γυμναστική και τη κοινωνικοποίηση. Αν κάποια κοινότητα θεωρήσει οτι κάποιοι το εκμεταλλεύονται, μπορεί να γίνεται με κλήρο αλλά δεν νομίζω οτι θα χρειαστεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δώσεις κίνητρα χωρίς να χρησιμοποιήσεις καταναγκασμό.

από παρενθεση 21/09/2019 10:08 μμ.


Management marketing ειναι ειδικοτητες- κλαδοι των οικονομικων που προσαρμοζονται στις εκαστοτε δομες καθε συστηματος οπως και οι περισσοτεροι κλαδοι. Μαρκετινγκ εχει ως βαση τις ενεργειες εκεινες που εχουν να κανουν με το σχεδιασμο, την παραγωγη, την τιμολογηση, τη διανομη και την προωθηση ενος προιοντος. Στον καπιταλισμο αυτη η διαδικασια ακολουθειται για να φτασει ενα προιον στα σημεια πωλησης (γνωστο και ως 4 P product price place promotion). Η διαδικασια αυτη της αγορας γνωστη στον καπιταλισμο ως μαρκετινγκ χρησιμοποιουνταν με διαφορετικο τροπο βεβαια και στην ΕΣΣΔ και χρησιμοποιεται σε καθε συστημα γιατι πρεπει καπως να γινει η παραγωγη και η διανομη των προιοντων για να ικανοποιηθουν οι αναγκες μας. Απλα ολα αυτα προσαρμοζονται αναλογα με τις επικρατουσες συνθηκες.

από παρενθεση 21/09/2019 10:27 μμ.


Η παραγωγη και η διανομη η παροχη των προιοντων με οποιο τροπο γινεται οταν υπαρχει αναγκη. Οταν υπαρχει αυτονομη καλλιεργεια ατομου η ομαδας τοτε ενδεχομενως να υπαρχει σχεδον αυταρκεια.


Πολλοί πτυχιούχοι και τώρα είμαστε εργάτες σε καθαρά χειρωνακτικές δουλειές. Δεν δίνει κάτι ο ελληνικός καπιταλισμός σήμερα λόγω πτυχίου. Εάν εξαιρέσεις αυτούς που θα μπούνε λόγω πτυχίου στο δημόσιο , όσοι είμαστε ιδιωτικό τομέα δεν είδαμε κάτι λόγω πτυχίου. Γεμάτες οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι αποθήκες, τα συνεργεία καθαρισμού ακόμα και τα χωράφια και άλλες δραστηριότητες με πτυχιούχους που δουλεύουν/δουλεύουμε χειρωνακτικά. Μιλάω για Ελλάδα, δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης αλλά και εκεί δεν νομίζω να είναι τεράστιες οι διαφορές με εδώ.

από @ 22/09/2019 2:19 μμ.


Εργάτης δεν είναι μόνο αυτός που χειρονακτεί, εργάτης είναι και ο πτυχιούχος που εργάζεται πνευματικά.

Το αν χειρονακτείς ή όχι έχει να κάνει με το πόσο σπάνιες είναι οι γνώσεις που απέκτησες από το πτυχίο. Αν είναι σπάνιες γνώσεις θα σε βάλει να δουλεύεις πνευματικά, αλλιώς θα χειρονακτείς.

Υπάρχουν πολλά πτυχία που δεν προσφέρουν πραγματικές γνώσεις αλλά τα έχουν μόνο για να δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες οτι θα γλυτώσεις τη χειρονακτία.

Μόνο αν αλλάξει το σύστημα θα διαμοιράζεται η χειρονακτική εργασία σε όλους ώστε να μην πέφτει όλη η χειρονακτία σε εμάς.

Για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να κάνουμε επανάσταση κι αυτό θέλει οργάνωση και αποφασιστικά χτυπήματα στα αδύναμα σημεία του συστήματος, όχι απλά πορείες και κυνηγητά με τους μπάτσους. Όμως οι περισσότεροι απλά κοιτάνε να βολευτούν ατομικά κάπου και δεν βλέπουν σοβαρά το θέμα της επανάστασης.

Τελικά εμείς όλοι μαζί σαν εργατική τάξη φταίμε που δεν γίνεται επανάσταση. Ο καναπές, το ατομικό βόλεμα και ο χαβαλές της εναλλακτικούρας είναι ο πραγματικός εχθρός. Αν δεν το δούμε σοβαρά το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Μιλάω για όλη την εργατική τάξη γενικώς, όχι απλά για το κίνημα, αλλά σίγουρα και το κίνημα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το θέμα της οργάνωσης. Πάσχουμε σε αυτό το τομέα. Ακόμα και οι πιο γκερίλα επαναστατικοί στρατοί είχαν πολύ προχωρημένη οργάνωση, δεν ήταν απλά ένα συνονθήλεμα ατομικοτήτων που ο ένας πήγαινε από δω κι ο άλλος από κει.

από μπαχαλο-πτυχιουχος 23/09/2019 12:44 μμ.


Όλοι αυτοί που περιέγραψες (περά των κοινωνικών παρασιτών,που περιγραφτηκαν παραπανω) είναι εργάτες. Έχουν ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους και νιώθουν μια χάρα την μισθωτή σκλαβιά. Το πτυχίο τους δίνει το προνόμιο να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς.

Στον καπιταλισμό το συμφέρον τον εργατών είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό τον αφεντικών. Είναι μια πίτα και προσπαθούν οι 2 πλευρές να πάρουν όσο περισσότερο μπορούν. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε μια ταβέρνα, σε μια εταιρεία, σε ενα νοσοκομείο σε ένα εργοστάσιο. Απλά κάθε φορά σε διαφορετικό βαθμό.

Οι "πτυχιούχοι" συμμετέχουν ενεργά στο ανατρεπικό κίνημα. Πέρα από άπειρους μεμονωμένους συντρόφους μπορείς να δεις στέκια σε σχολές, κλαδικά σωματεία κτλπ. Εκτός αυτών είναι απίστευτα χρήσιμοι στο κίνημα (π.χ. αν θες να εχεις ενα site όπως το indymedia πρέπει κάποιοι να ξέρουν από πληροφορική, άσχετα αν έχουν πτυχιο ή οχι)

Τώρα μετά την επαναστάση δεν θα καταργηθεί η τεχνολογία. Αντίθετα η τεχνολογία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει μια ελευθεριακή κοινωνία. Ιστορικά, η τεχνολογία ήταν αυτή που έκανε εφικτή την ελαχιστοποίηση των ωρών εργασίας του ανθρώπου, ώστε αυτός να έχει κάποιο ελεύθερο χρόνο. Αν πρέπει να κουβαλήσεις κάθε πρωί 3 ώρες το νερο στην πλάτη, που χρόνος για συνελεύσεις, φροντίδα της κοινότητας κτλπ; Γιατρούς δεν θα θες; Μηχανικούς δεν θα θες;

Και τέλος να μην ξεχνάμε ότι η συζήτηση για το μετα-επαναστατικό μόνο καφενιακού επιπεδού μπορεί να είναι. Στο τώρα πάντως, περισσότερη σαπιλα βλέπω εγώ στους εργάτες της βιομηχανίας, στους αγρόκτες, στους ναυτικούς παρα στους "πτυχιούχους". Η επαφή με το πανεπιστήμιο σημαίνει επαφή με κινήματα, πολιτική ζύμωση κτλπ. Πήγαινε σε ένα επαρχιακό χωρίο να δεις τι σεξισμός υπάρχει. (Όχι ότι στα πανεπιστημια δεν υπαρχει, αλλά τουλαχίστον αυτά δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον/κάποια που γεννήθηκε σε κάποιο κωλοχώρι να έρθει σε επαφή με τα ελευθεριακά στοιχεία που θα βρει εκεί).

από ... 24/09/2019 1:51 μμ.


...το τι θα γίνει στην Α, Β ή Γ περίπτωση/περίσταση (κλασικός τύπος indymediοσυζήτησης, μεταξύ τυριού και αχλαδιού), θα καθοριστεί απ' τους μετέχοντες στις μετεπαναστατικές διαδικασίες. Δεν μας συμπερικλείω κάνοντας την -ασφαλή κατ' εμέ- υπόθεση, ότι η επόμενη επαναστατική περίοδος, αν και αναπόφευκτη ως επαναλαμβανόμενο ιστορικό γεγονός, μάλλον είναι σχετικά μακριά. Κι ό,τι κι αν πούμε, ό,τι κι αν γράψουμε, ό,τι κι αν αποφασίσουμε εμείς, αν πάνε καλά τα πράγματα στο μέλλον, θα αποφασίσουν δημιουργικά κι ελεύθερα, αγνοώντας τις μικρές ή μεγάλες επαναστατικές αυθεντίες του παρελθόντος.

από ερωτών 24/09/2019 6:50 μμ.


Ποια θα είναι η θέση των επαναστατών μετά το πτυχίο?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License