Ερώτηση για καπιταλισμό

Επιρροή του καπιταλισμού

Γιατί θεωρείται ότι ο καπιταλισμός είναι άδικος; Εφόσον βασίζεται σε εθελοντικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων; Παρότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τη φύση του καπιταλιστικου συστήματος,είναι αλήθεια ότι εξαιτίας του έχει μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν καλύτερα. Ποια είναι η θέση της αναρχιας μέσα σε μια τέτοια κοινωνία και τι μπορεί να προσφέρει ή να αλλάξει; Είναι  χρήσιμη;Πως μπορεί να σταθεί απέναντι στις αποδείξεις που παρέχει η ελεύθερη αγορά; Μήπως είναι προπαγάνδα του συστήματος; 

από μ 17/08/2019 11:20 μμ.


γιατι επιτρεπει την εκμεταλλευση σε πολλους τομεις  δηλαδη ο εργαζομενος μπορει να εργαζεται και να αμοιβεται πολυ λιγο σε σχεση με την παραγομενη αξια. Ετσι κερδιζει ο εργοδοτης. Για να μεγιστοποιησει τα κερδη της μια επιχειρηση πολλες φορες μπορει να πραξει ανηθικα κατα καποιο τροπο, δηλαδη να μειωσει την ποιοτητα του παραγομενου προιοντος αυξανοντας την τιμη δηλαδη κατα καποιο τροπο να δινει μη ποιοτικα προιοντα στον κοσμο αποκρυπτοντας βλαβερα χαρακτηριστικα τους (πχ προιοντα που αποσυρονται γιατι αποδειχτηκε οτι ηταν βλαβερα). Γενικα υπαρχει μεγαλη παραγωγη και πολλες φορες παραγονται αχρειαστα προιοντα και καταληγουμε ολοι να μη βαζουμε στο επικεντρο τον ανθρωπο αλλα να εξυπηρετουμε για το κερδος. Επισης πολλες φορες μπορει να παραβιαζονται δικαιωματα και ανθρωπινα δικαιωματα αφου δεν μπαινει στο επικεντρο ο ανθρωπος με συνεπεια εταιρειες να μη σεβονται κατοχυρωμενα δικαιωματα που υπαρχουν, αλλα επειδη εχουν το μονοπωλιο αρα και την εξουσια στο χωρο του μεριδιου της ομοειδους αγορας κανεις δεν μπορει να τις πληξει. Καλο ειναι η εξελιξη (συγχρονα μηχανηματα για την ιαση και γενικα για την υγεια που ειναι το πιο πολυτιμο αγαθο, τεχνολογια για μελετη του διαστηματος, χρηση ενεργειας αλλων μορφων )που γινεται για το καλο των ανθρωπων και οχι για το χτυπημα των ανθρωπων η για συμφεροντα. Η εμμονη για μεγιστοποιηση των κερδων, για εκμεταλλευση και αλλες καταστασεις ειναι συνεπειες αυτου και αλλα πολλα που βαριεμαι τωρα να αναλυω. Επισης οι μεγαλες επιχειρησεις που ασκουν εξουσια συνεργαζονται και με κρατικες εξουσιες αλλες φορες

από Soupmeister 18/08/2019 4:09 μμ.


Το γιατί ο καπιταλισμός είναι άδικος θα το δεις στα γραπτά του Μαρξ.

Αλλά η καλύτερη γνώση είναι η εμπειρία. Εμπειρικά μπορείς να βρεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου αν δοκιμάσεις να ζήσεις με τα λιγοστά χρήματα που έχει ένας άνεργος, ή αν δοκιμάσεις να επιζήσεις ως άστεγος. Αν το δοκιμάσεις σου εγγυώμαι οτι πολύ γρήγορα θα γίνεις φανατικός αντικαπιταλιστής.

Ο καπιταλισμός χωρίζει τη κοινωνία σε ιδιοκτήτες και μη-ιδιοκτήτες. Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί αυτός ο χωρισμός είναι η κοινοκτημοσύνη των μέσων παραγωγής, δηλαδή η κατάργηση της ιδιοκτησίας έτσι ώστε η κοινωνία να γίνει αταξική, να μην υπάρχει χωρισμός σε ιδιοκτήτες και μη-ιδιοκτήτες, έτσι ώστε όλα τα μέσα παραγωγής να είναι κοινόχρηστα και να γίνεται δημοκρατική διαχείρησή τους από τη κοινωνία. Το πρόβλημα με το κράτος είναι οτι προστατεύει τους ιδιοκτήτες, δεν είναι ουδέτερο αλλά ελέγχεται από τους καπιταλιστές. Παρομοίως οι καπιταλιστές ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Έτσι οι καπιταλιστές ουσιαστικά είναι κυρίαρχοι μέσα στη κοινωνία, κάτι που σημαίνει οτι η κοινωνία δεν είναι δημοκρατική (με την έννοια η κοινωνία να διοικείται από τις αποφάσεις όλων των μελών της και όχι από κλίκες και τάξεις, η αστική αντιπροσωπευτική "δημοκρατία" δεν είναι δημοκρατία αλλά μορφή ταξικού ρεπουμπλικανισμού όπου οι αντιπρόσωποι ελέγχονται από τους καπιταλιστές-ιδιοκτήτες και δρουν ενάντια στα συμφέροντα των μη-ιδιοκτητών).

Πλούτος είναι τα προιόντα που παράγονται σε μια οικονομία. Τα προιόντα παράγονται από τους εργαζομένους. Άρα ο πλούτος παράγεται από τους εργαζομένους. Ο καπιταλιστής δεν κάνει εργασία, άρα δεν παράγει πλούτο. Ο καπιταλιστής ζει από τα κέρδη που έχει λόγω της ιδιοκτησίας του πάνω στα μέσα παραγωγής (εργοστάσια κλπ). Άρα ο καπιταλιστής ζει χωρίς να εργάζεται. Τα κέρδη του δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε εργαζομένους να δουλεύουν στο εργοστάσιο για αυτόν. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι πάνε να δουλέψουν στο εργοστάσιο του καπιταλιστή επειδή δεν έχουν δικό τους μέσο παραγωγής, κι άρα είναι εξαναγκασμένοι από το καπιταλιστικό σύστημα να εργαστούν για έναν καπιταλιστή. Ο εργαζόμενος δεν πάει να δουλέψει για τον καπιταλιστή από δικιά του ελεύθερη απόφαση, αλλά επειδή είναι εξαναγκασμένος να το κάνει λόγω έλλειψης κοινόχρηστων μέσων παραγωγής. Και ο καπιταλιστής είναι υπεύθυνος για την έλλειψη κοινόχρηστων μέσων παραγωγής επειδή χρησιμοποιεί την ατομική του ιδιοκτησία στο μέσο παραγωγής που διαθέτει για να το κρατάει ανοιχτό μόνο για τους εργαζομένους που δέχονται να εργαστούν ως μισθωτοί για αυτόν, δηλαδή διά της ιδιοκτησίας αποκλήει τη χρήση του μέσου παραγωγής στους εργαζομένους που θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία τους και να μην γίνουν μισθωτοί σκλάβοι του καπιταλιστή.

Αν οι εργαζόμενοι είχαν πρόσβαση σε κοινόχρηστα μέσα παραγωγής, δεν θα χρειαζόνταν να πάνε να δουλέψουν για τον καπιταλιστή, θα μπορούσαν να φτιάξουν τα ίδια προιόντα μόνοι τους (και να τα πουλήσουν στην αγορά, ή να τα μοιράσουν δωρεάν, ή να τα καταναλώσουν οι ίδιοι). Άρα μια κοινωνία με κοινόχρηστα μέσα παραγωγής θα παρήγαγε τον ίδιο πλούτο (ή και περισσότερο ακόμα). Θα είχαμε τα ίδια προϊόντα που έχουμε και τώρα (ή και πιο πολλά), και το κεφάλαιο θα συγκεντρωνόταν σε μια κοινόχρηστη τράπεζα αντί στα χέρια των καπιταλιστών. Οι επενδύσεις για δημιουργία νέων μέσων παραγωγής θα γινόντουσαν από τη κοινόχρηστη τράπεζα, και τα κέρδη από τα κοινόχρηστα μέσα παραγωγής που δεν θα έμπαιναν στη τράπεζα θα μπορούσαν να μοιράζονται στους εργαζομένους ή και σε όλη τη κοινωνία.

Τελικά σε τί χρησιμεύει ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης στην οικονομία; Σε τίποτα δεν χρησιμεύει. Είναι παράσιτο. Και παρασιτεί στη κοινωνία μέσω της νομοθεσίας της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Η διαχείρηση του κεφαλαίου μπορεί να γίνεται από δημοκρατική συλλογική απόφαση της κοινωνίας. Δεν υπάρχει λόγος το κεφάλαιο να το διαχειρίζονται ατομικά οι καπιταλιστές. Μπορεί να το διαχειρίζεται η κοινωνία δημοκρατικά και να αποφασίζει για τη δημιουργία νέων μέσων παραγωγής. Θα καταθέτει όποιος θέλει μια πρόταση για χτίσιμο νέου εργοστασίου, θα γίνεται ψηφοφορία και αν η κοινωνία συμφωνήσει τότε θα χτίζεται το νέο εργοστάσιο. Τον καπιταλιστή που κοιτάζει το ατομικό του κέρδος δεν τον χρειαζόμαστε και δεν τον θέλουμε.

Οι συνναλαγές στην αγορά δεν είναι πραγματικά ελεύθερες για τους φτωχούς και τους ανέργους, ή τους αστέγους. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν, χρειάζονται τροφή, νερό, στέγη, και ιατρική περίθαλψη όταν έχουν προβλήματα υγείας. Όταν το εισόδημά τους δεν φτάνει για να καλύψουν τις ανάγκες τους, τότε οι συναλλαγές που κάνουν στην αγορά δεν μπορούν να θεωρηθούν ελεύθερες καθώς δεν προέρχονται από πραγματική επιλογή τους, αλλά από εξαναγκασμό λόγω της φτώχειας τους, κι αυτός ο εξαναγκασμός δημιουργείται λόγω της ελεύθερης αγοράς όπου τα προϊόντα πωλούνται για κέρδος. Επίσης πόσο ελεύθερες μπορούν να θεωρηθούν οι συναλλαγές που γίνονται υπό την επιρροή των διαφημίσεων; Η διαφήμιση είναι μορφή προπαγάνδας και σε μια σωστή κοινωνία θα αντικατασταθεί από ενημερωτικούς καταλόγους προϊόντων.

Αυτό που θέλουν οι αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι είναι κοινόχρηστα μέσα παραγωγής, δηλαδή κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας των καπιταλιστών πάνω στα μέσα παραγωγής, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα παραγωγής ως ελεύθεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί και να μην αναγκάζονται να γίνονται μισθωτοί υπάλληλοι των καπιταλιστών. Ελευθερία είναι να μπορώ να παράγω χωρίς να αναγκάζομαι να γίνω μισθωτός σκλάβος, και ο καπιταλιστής με εμποδίζει διότι με την ιδιοκτησία του μου απαγορεύει τη χρήση του μέσου παραγωγής που κατέχει διά της βίας του αστικού κράτους. Θέλουμε να μπορεί αυτός που θέλει να φτιάξει βίδες να μπει σε ένα εργοστάσιο και να τις φτιάξει, και να λάβει ως αντάλλαγμα ένα πιστοποιητικό εργασίας ώστε να μπορεί μετά να καταναλώσει προϊόντα ίσης αξίας με την εργασία που έκανε, μείων ένα ποσοστό (δημοκρατικά αποφασισμένο από τη κοινωνία) που θα πηγαίνει στη δημόσια τράπεζα που θα συγκεντρώνει το κεφάλαιο για νέες επενδύσεις για νέα μέσα παραγωγής και μείων ένα άλλο ποσοστό που θα πηγαίνει για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν κάλυψης κοινωνικών αναγκών (αποφασισμένων δημοκρατικά) όπως δρόμοι και νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ. Έτσι δεν θα χρειάζεται ο εργαζόμενος να γίνει μισθωτός σκλάβος του καπιταλιστή που έχει την ιδιοκτησία του εργοστασίου και μαζεύει ατομικό κέρδος, καθώς ο καθένας θα είναι ελεύθερος ανεξάρτητος παραγωγός.


τον καπιταλισμο μας τον επεβαλαν με τη κρατικη βια, το κρατος αποφασισε καποια στιγμη οτι πρεπει να υπαρχουν ιδιοκτητες, δεν ηταν δικια μας επιλογη ο καπιταλισμος, δεν δινουμε καμια συγκαταθεση να υπαρχουν ιδιοκτητες

από Tklof 29/08/2019 3:14 πμ.


Γιατί θεωρείται ότι ο καπιταλισμός είναι άδικος;

Γιατί είναι:

http://pass-world.gr/mesa-se-liga-xronia-to-1-twn-plousiwn-tha-katexei-ta-23-tou-pagkosmiou-ploutou/

 

Εφόσον βασίζεται σε εθελοντικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων;

Δεν βασίζεται σε εθελοντικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων. Βασίζεται στην βία, την ανισότητα, την εκμετάλευση και την διαφθορά

https://www.fractalart.gr/john-perkins/

 

Παρότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τη φύση του καπιταλιστικου συστήματος,είναι αλήθεια ότι εξαιτίας του έχει μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν καλύτερα.

Δεν έχει μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν ζουν καλύτερα

https://www.iforinterview.com/ekthesh-katapelths-tou-ohe-o-kapitalismos-katadikazei-tous-laous-sthn-peina-kai-katastrefei-to-perivallon/

 

Ποια είναι η θέση της αναρχιας μέσα σε μια τέτοια κοινωνία και τι μπορεί να προσφέρει ή να αλλάξει;

η θέση της αναρχιας μέσα σε μια τέτοια κοινωνία είναι να πολεμίσει τον καπιταλισμό την νέα τάξη πραγμάτων και την παγκοσμιοποίηση και ως ανάχωμα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα να αγωνιστεί για ελευθερία και ισότητα.

https://indicator.gr/17-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B6%CE%BF

 

Είναι χρήσιμη;

Ναί, είναι χρήσιμη ... απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας και κάθε λογής νεοφιλελέδες γκασμάδες που κάνουν ηλίθιες ερωτήσεις

 

Πως μπορεί να σταθεί απέναντι στις αποδείξεις που παρέχει η ελεύθερη αγορά;

με τις αποδείξεις που πηγάζουν απο την πραγματικότητα, την απλή λογική και οχι τα καπιταλιστικά θίνκ τάνκς που σου έχουν κάνει το μυαλό μαρμελάδα

 

Μήπως είναι προπαγάνδα του συστήματος;

Ναί, οτι έχεις γράψει είναι προπαγάνδα του συστήματος.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ie6ean8_z2E

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License