ιδέες για μια αντικαπιταλιστική οικονομία

πώς να φτιάξουμε μια αντικαπιταλιστική οικονομία

πρέπει να κάνουμε επανάσταση. μετά την επανάσταση πρέπει να φτιάξουμε την αντικαπιταλιστική οικονομία. έχω μερικές ιδέες.

θα πάρουμε τις μετοχές των καπιταλιστών και θα τις διαμοιράσουμε στο λαό. ο καθένας θα έχει μετοχές όλων των εταιριών που είναι στο χρηματιστήριο. έτσι όλοι θα είμαστε ιδιοκτήτες όλων των επιχειρήσεων και θα μοιραζόμαστε τα κέρδη. όλοι θα έχουμε δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις των μετόχων και θα ελέγχουμε όλες τις επιχειρήσεις.

τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται και τα λεφτά θα μπαίνουν σε κοινό λαϊκό ταμείο που θα δίνει σε κάθε άνθρωπο εγγυημένο εισόδημα. έτσι δεν θα υπάρχει φτώχεια.

από @ 02/08/2019 2:21 πμ.


Ψάξε να δεις τα άρθρα του νεομαρξιστή Richard Wolff, λέει παρόμοια πράγματα


αφού η αγοραπωλησία μετοχών δε θα μπορεί πια να γίνει, ποιό το νόημα να υπάρχει χρηματιστήριο

επίσης το ότι υπάρχουν μετοχές δε σημαίνει ότι όποιος έχει τις πιο πολλές είναι και ιδιοκτήτης με έλεγχο

η καταστροφή των ελληνικών ταμείων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα

από κοαλα 05/08/2019 11:19 πμ.


μα ετσι απλα αλλαζουν οι ιδιοκτητες, οσο υπαρχει ιδιοκτησια υπαρχει καπιταλισμος, δεν αλλαζει κατι αν οι ιδιοκτητες ειναι οι εργαζομενοι, το θεμα ειναι να μην υπαρχει καθολου ιδιοκτησια


Για να φτιάξεις μια άλλη οικονομία χρειάζεσαι ένα άλλο κράτος που θα την ορίζει και την επιβλέπει. Αυτό το όλοι ποιούς περιλαμβάνει, τους επαναστάτες, τους "πολίτες", τους κατοίκους, εντός συνόρων, ή μπορεί να έρθουν κι άλλοι; Μιλάμε για μια εθνική οικονομία που θα επιβληθεί σε όλους εντός συνόρων, γιατί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός είναι εθνικό ζήτημα, υπάρχει εθνική αυτονομία της οικονομίας, του κεφαλαίου, και της εκμετάλλευσης του "λαού", και έτσι οι συμμέτοχοι "μετεπαναστατικά" θα απελευθερωθούν.

Aπλά να ξεακαθαρίσουμε τι ακριβώς συζήτηση πάμε να στήσουμε και με ποιά προοπτική, δεν έχω αντίρρηση να συμμετέχω στην συζήτηση ρεφορμιστών Μαρξιστών σε μια ακόμα ουτοπική στόχευση ανύπαρκτων και αντιφατικών αξιωματικών συνθηκών που ορίζουν. Αρκεί να αποδεχτούμε ότι καμιά διεθνής αγορά δεν είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί κάποια επαναστατική κυβέρνηση και την νέα οικονομία της και είμαστε ικανοί να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας (οι κάτοικοι ελπίζω, όχι οι πολίτες με ρατσιστικά εθνικιστικά χαρακτηριστικά), και εντός συνόρων που θα είναι σεβαστά από διεθνείς συνθήκες που υπέγραψαν κατά καιρούς οι αντεπαναστάτες. Πάμε λοιπόν.

από αντικαπιταλιστής 10/08/2019 2:09 μμ.


τον ριτσαρντ γουλφ δεν τον ήξερα.

η επανάσταση πρέπει να γίνει γιατί δεν θα μας αφήσουν να τους πάρουμε τις μετοχές τους χωρίς πόλεμο. αυτό δεν είναι ρεφορμισμός. όμως χρειαζόμαστε πρακτικές λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα μετά την επανάσταση.

και γιαυτό σου λέω για χρηματιστήριο και μετοχές. είναι ένας θεσμός έτοιμος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, απλά παίρνουμε τις μετοχές από τους καπιταλιστές και τις μοιράζουμε στους εργαζομένους.

οι επιχειρήσεις έχουν συνελεύσεις μετόχων. εκεί ο κάθε μέτοχος ψηφίζει, νομίζω είναι μια μετοχή μια ψήφος. οπότε υπάρχουν έτοιμες οι δομές για έλεγχο των επιχειρήσεων από τους εργαζομένους που πλέον θα είναι μέτοχοι.

ταμεία υπάρχουν ήδη πχ για συντάξεις, θα φτιαχτεί ένα ταμείο που θα μαζεύει λεφτά από τις επιχειρήσεις και θα δίνει εγγυημένο εισόδημα σε όλους.

αυτά μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, είναι αντικαπιταλισμός γιατί καταργεί τους καπιταλιστές και πλέον έχουμε μια οικονομία ελεγχόμενη από τους εργαζομένους, και αφότου εφαρμοστούν αυτά μετά μπορούμε να πάμε και παραπέρα να δούμε αν πχ μπορούμε να καταργήσουμε το χρήμα εντελώς.

προφανώς αυτά για να εφαρμοστούν χρειάζονται μια δομή που να τα επιβάλλει, αν μπορέσουμε να φτιάξουμε δομή που να μην είναι κράτος τότε καλώς, αλλιώς ας χρησιμοποιήσουμε τη κρατική δομή που ήδη υπάρχει και να βρούμε τρόπους να είναι ελεγχόμενη από τους εργαζομένους, πχ ας γίνονται δημοψηφίσματα για κάθε νομοθεσία που είναι να περάσει και να ψηφίζουν όλοι, καθώς θα είναι όλοι εργαζόμενοι και δεν θα υπάρχουν καπιταλιστές νομίζω μπορεί να δουλέψει καλά κάτι τέτοιο. αλλά δεν σου λέω οτι σώνει και καλά χρειαζόμαστε κράτος, αν βρούμε άλλη δομή κανένα πρόβλημα.

για τους μετανάστες και όποιον κατοικεί εδώ, θα τους κάνουμε πολίτες οπότε θα πάρουν κι αυτοί μετοχές κανονικά.

προφανώς θα μας κάνουν πόλεμο από το εξωτερικό μετά απο μια επανάσταση. θα πρέπει να βρούμε τρόπο άμυνας. αν χρησιμοποιήσουμε τη δομή του κράτους τότε έχουμε το στρατό, αλλιώς πρέπει να βρούμε κάποια νέα δομή ικανή να οργανώσει άμυνα.

πρέπει να φύγει το μυαλό μας από την ιδέα των διαδηλώσεων κλπ και να αρχίσουμε να σκεφτώμαστε σοβαρά για επανάσταση και το πως θα οργανώσουμε την αντικαπιταλιστική οικονομία. η κατάσταση δε πάει άλλο. με διαδηλώσεις όσο συγκρουσιακές κι αν είναι δεν αλλάζει κάτι. αλλά για να γίνει επανάσταση πρέπει να οργανωθούμε σοβαρά και να ανέβουμε πάνω στα βουνά. μέσα στη πόλη δεν μπορεί να γίνει κάτι γιατί ο εχθρός έχει συγκεντρωμένη τη δύναμη του εδώ, στα βουνά όμως μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε έδαφος υπό τον έλεγχό μας μέχρι να πάρουμε και τις πόλεις.

από ο 14/08/2019 8:20 μμ.


voluntary socialism tandy francis και ideas on social organisation απο james guillaume. Ψαξε και αλλα στο ιντερνετ μπορει να βρεις. Δες λιγο και προυντον αναλυσεις. Ιδεες μπορει να πει λιγες ο καθενας αλλα πληρης αναλυση ειναι πολυπλοκο και δυσκολο να γινει γιατι πρεπει να λαβεις υποψη πολλους πολλους παραγοντες...

από 111 23/08/2019 11:18 πμ.


Δηλαδή λες οι επιχειρήσεις να γίνουν συναιτερισμοί και η αγορά (η... "ελεύθερη") να συνεχίσει να υπάρχει. Δηλαδή να συνεχίσουν να υπάρχουν πλουσιότεροι και φτωχότεροι. Το "εγγυημένο" εισόδημα δεν λύνει αυτό το πρόβλημα. Για να έχεις πραγματικά αντικαπιταλιστική οικονομία πρέπει να καταργήσεις και την αγορά, δεν γίνεται αλλιώς.

"Οι χωρικοί δεν καταλαβαίνουν οτι το ελεύθερο εμπόριο είναι ένα έγκλημα του κράτους. "Έφτιαξα ψωμί, είναι δικό μου δημιούργημα, άρα έχω το δικαίωμα να το πουλήσω" λένε οι χωρικοί, λόγω συνήθειας. Εμείς όμως λένε οτι είναι ένα έγκλημα του κράτους. Το ελεύθερο εμπόριο στο ψωμί σημαίνει πλουτισμός με το ψωμί, αυτό είναι επιστροφή στον παλιό καπιταλισμό, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, θα το πολεμήσουμε με οποιοδήποτε τίμημα." -- Βλαντιμίρ Λένιν, Νοέμβρης 1919

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License