Σχετικά με τα ναυάγια τα σύνορα και τους πνιγμούς

Να προειδοποιήσω ότι αυτό που θα ρωτήσω είναι χαζό αλλά πρέπει να ρωτήσω.

Το ερώτημα μου είναι πολύ απλο. Τι μπορεί να κάνει κ καθενας από εκεί που βρίσκεται για να εμποδίσει τους πνιγμούς και τους θάνατους εκατοντάδων ανθρώπων; Τι μπορεί να κάνει που να είναι μακρυά από ΜΚΟ αλλά ταυτόχρονα να είναι το πιο αποτέλεσματικο; Συλλογικά τώρα τι μπορούμε να κάνουμε; Που πρέπει να στοχεύουμε για να σταματήσει όλο αυτο; πως πιέζεις όντως με συνέπεια να ανοίξουν τα σύνορα; Πώς δικτυονεσαι με συντρόφους από άλλες χώρες τις Μεσόγειου για να ενώσεις δυνάμεις; Από το πιο απλό μέχρι το πιο δυσκολο-ιδανικο ζητώ να μου πείτε γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική και νιώθω ότι είμαι ανήμπορος να βοηθήσω κάπως και να σταματήσει όλο αυτό. Απόψεις, στρατηγικές, αναλύσεις, προτεινόμενα κείμενα και βιβλία όλα θα με βοηθήσουν. 

από χει γίνει εδω και καιρό 30/07/2019 5 μμ.


είναι οι αλληλέγγυοι μεταναστών και προσφύγων να έχουν πιέσει στον Βορρά (κυρίως στην Γερμανία) προκειμένου οι χώρες που αρνούνται να τους φιλοξενήσουν οπως η Πωλωνία,η Ουγγαρία κ.α. να αναγκαστούν να αλλάξουν στάση και να τους δέχονται. Δεν γίνεται οι Τούρκοι να έχουν 2 με 3 εκατομ. πρόσφυγες και οι ανατολικοευρωπαίοι να μην συνεργάζονται

από Άσχετος 02/08/2019 4:13 μμ.


Το ζήτημα μου δεν είναι που θα πάνε. Είναι και αυτό ζήτημα να μπορεί @ καθεν@ να παει οπου χρειαζεται να είναι. το ζήτημα μου είναι να μπορούν να έρχονται χωρίς να χρειάζεται να περνάνε απο θάλασσα και δηλαδή να πνίγονται και να είναι τόσο επικύνδινο. Και πως μπορούμε εμείς να χαρα΄ξουμε μία πραγματικά και πρακτικά αλληλέγυα στρατιγική. 

από @ 05/08/2019 4:06 μμ.


Υπάρχουν κινήματα no borders σε κάθε χώρα αλλα και ομάδες πιο αυτοοργανωμένες που κάνουν ακτιβιστικές δράσεις (όχι απαραίτητα αναρχικές όμως αυτες οι ομάδες οπότε να είσαι προετοιμασμένη/ος να αντιμετωπίσεις και πιο φιλανθρωπικού τύπου άτομα, πιο απολιτικ κλπ.) όπως δράσεις αντιπληροφόρησης, αλληλεγγύης, οικονομικής ενίσχυσης σε μετανάστριες/ες ακόμα και καταληψιακά. Μπορείς να δικτυωθείς σε κάτι τέτοιο.Επίσης να ξεκινήσεις εσυ κάποια κίνηση απο τα κάτω με κόσμο που ξέρεις, στη γειτονιά ή τη δουλειά σου και να βρείτε τρόπους αληλεγγύης σε μικρή κλίμακα (το να μην έρχονται απο τη θάλασσα που λες είναι πολύ κεντρική απόφαση και δεν επηρεάζεται έτσι εύκολα ούτε ανατρέπεται χωρίς πολύ μαζικότητα) υπάρχουν και οι καθημερινές πράξεις πολιτικής που είανι εξίσου σημαντικές. Πχ. ίσως θέλετε να κάνετε επισκέψεις σε κέντρα κράτησης, να φτιάξετε αφισάκια και να κολλάτε ώστε να μην ξεχνιέται το θέμα κ να δραστηριοποιείται κόσμος, να κάνετε συζητήσεις στη γειτονιά, προβολές από ποιο ραντικαλ σκοπιά,  να μαζεύετε υλικό απο διάφορες πηγές και να το ποστάρετε από κάποιο antireport account πχ. σε σχέση με τη Λιβύη. Υπάρχουν πραγματικά πολλά πράγματα να κάνεις με πολιτική σημασία.Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι βασικό να μην κανονικοποιείται το ζήτημα του μεταναστευτικού.Τέλος ίσως μπορείς να πας σε κάποιο διασωστικό αν θες κάτι πολύ άμεσο (αν κ λίγο πολύ -πολυ δηλαδή- είναι ΜΚαδικα αυτά)... όσο για βιβλιογραφία η google δεν είναι φίλη σου αλλα αν ψάξεις λίγο με σχετικούς όρους θα βρεις πολλά πράγματα. Υπάρχει υλικό απο μποσουρες των Musaferat ας πουμε στα ελληνικά (ακόμα και η ΕΦΣΥΝ μπορεί να σε βοηθήσει να δεις χρονολογικά τις αλλαγές γιατί έχει σταθερό ρεπορτάζ - με την ανάλογη επιφύλαξη πάντα βέβαια. Στα αγγλικά υπάρχουν ακόμα πιο πολλά, αν γνωρίζεις τη γλώσσα.

από Άσχετος 10/08/2019 3:03 μμ.


Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ φίλε/η. Θα τα κοιτάξω όλα αυτά που είπες και είμαι σίγουρος ότι θα μου φανούν χρήσιμα! 

Μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τα διασωστικά, είναι μκαδικα στην ουσία. Αλλά, μήπως η πράξη της διάσωσης ακόμα και από ΜΚΟ είναι μια πρακτικά πολύ σημαντική πράξη; Που δεν γίνεται να την κρίνουμε όπως τα υπόλοιπα που γίνονται από τις ΜΚΟ; Δηλαδή αυτό που θέλω να πω αν γίνεται κάποιος να εμπλακεί μόνο με το κομμάτι της διάσωσης και να μην στηρίξει την εκάστοτε ΜΚΟ γενικά; 

Επίσης για μπροσούρες που είπες στα αγγλικά, έχεις να μου προτείνεις κάτι συγκεκριμένο;

από Άσχετος 10/08/2019 3:07 μμ.


Πώς βγάζεις επαφή με κάτι τέτοιο χωρίς να ξέρεις κανένα;

από τιμη και δοξα στο κοπελι 26/08/2019 4:49 μμ.


εμπλακείς σε ενέργειες διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο χωρίς την στήριξη των ΜΚΟ για τους προφανείς οικονομικούς λόγους και γιατί εχεις να αντιμετωπίσεις πολύ πιθανά κατασταλτικά μέτρα που έχει στρώσει ο Σαλβίνι (ακτοφυλακή,δικαστικές διώξεις...) Δεν γνωρίζω στην επικαιρότητα να εχουν αναφερθεί πλοιάρια πλην αυτά των ΜΚΟ με εξαίρεση την περίπτωση μιας τύπισσας εκ Γερμανίας η οποία όμως αν θυμάμαι καλά τυχαία συναντησε ναυαγούς τους οποίους ανέβασε στο σκάφος της και αφού εμβόλισε ενα ιταλικό περίπολο διέφυγε (απο όσο γνωρίζω πέρασε επιτυχώς τα πρώτα δικαστήρια...).

Μην αδικούμε όμως τους στεριανους κινηματίες με το τεράστιο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Μιλάνο, την πρόσφατη αντισυγκεντρώση στον Ιταλικό νότο σε πέρασμα του Σαλβίνι και άλλα που φαντάζομαι είτε θα αγνοώ είτε απλώς δεν γνωστοποιήθηκαν Ολα έχουν την σημασία τους και απόλα κερδίζεις κάτι χωρίς αυτά να σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση της αλληλεγγύης Δεν θέλω να ωραιολογήσω, βλέπω μια επιφανειακότητα στο όλο ζήτημα..,ένα έλλειμμα πληροφόρησης, μία ψιλομιζέρια για την δράση των μκο.. , αλλά σίγουρα υπάρχει και η πλευρά των μέρχις στιγμής αποτελεσμάτων με όχι κακές προοπτικές για το μέλλον.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License