Δεν ξεχνάμε ποιοι εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή! Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να ξεπλύνει τους φασίστες! Συγκέντρωση στο Εφετείο 18/7 9πμ


post image

Δεν ξεχνάμε ποιοι εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή! Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να ξεπλύνει τους φασίστες! Συγκέντρωση στο Εφετείο Πέμπτη 18/7 9πμ

Η Χρυσή Αυγή ενδυναμώθηκε από το αστικό μπλοκ την περίοδο `09-`11 ως δύναμη καταστολής στο ανερχόμενο ταξικό κίνημα που αναζητούσε μια εναλλακτική στρατηγική ενάντια στο καταρρέον μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.

Σε συνδυασμό με το κατασταλτικό κράτος της ΝΔ, μετά το 2012 έγινε προσπάθεια και επιτεύχθηκε μερικώς, η τρομοκράτηση του μαζικού κινήματος. Οι απαγορεύσεις των απεργιών σε συνδυασμό με τα Τάγματα Εφόδου δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος. Η οπισθοχώρηση της όποιας κινηματικής πολιτικής και η ηγεμονία της στρατηγικής της κοινοβουλευτικής ανάθεσης, καθιστούσε την «φασιστική πρόταση» ως συμπληρωματική τακτική του αστισμού, γι `αυτό και η ΝΔ προχωρεί (και κάτω από την πίεση του κινήματος) στη δίωξη για «τιθάσευση» των Ταγμάτων Εφόδου μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Παρ` όλα αυτά το 2014 η Χρυσή Αυγή παρέμενε συνομιλητής με το «βαθύ κράτος» και θα αναζητούσε την προσαρμογή της στο νέο πολιτικό σκηνικό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στερεί από τους ναζί το παραθυράκι διεξόδου ως «συμπληρωματική δύναμη» στο κράτος. Το αν θα παραμείνει, πλέον, ως δύναμη στον πολιτικό χάρτη του αστισμού θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της να διατηρήσει τους κοινωνικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς της.

Η αδιάλλακτη μάχη από τις δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού στέρησαν την κρίσιμη διετία 2015 – 2016 τη δυνατότητα κατοχύρωσης της Χρυσής Αυγής ως συστημικής δύναμης. Η ναζιστική συμμορία είχε εγκαταλείψει οριστικά τα προηγούμενα «κάστρα» σε Νίκαια και Άγιο Παντελεήμονα και αναζητούσε νέα σχέδια. Όμως, πόντο – πόντο, από γειτονιά σε γειτονιά, από θέμα σε θέμα, η Χρυσή Αυγή αδυνατούσε να δημιουργήσει μια μίνιμουμ πολιτική ατζέντα και να συγκροτήσει πολιτικές – οργανωτικές δράσεις ερχόμενη αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του Μαχητικού Αντιφασισμού.

Το 2018 τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που στήνει η ΝΔ και η ανάδειξη της αντικομμουνιστικής ατζέντας από τις δυνάμεις του αστισμού, δίνει ξανά «χώρο» στους νεοναζί. Παρ` όλα αυτά το «πουλάκι» έχει πετάξει. Η Χρυσή Αυγή παίζει περιφερειακό – συμπληρωματικό ρόλο κύρια γύρω από επιθέσεις σε στέκια και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στις μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις που στήνονται ανάλογα με τα «κέφια» της ΝΔ και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.

Η εκδίωξη της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο είναι η λήξη της μεταχρονολογημένης επιταγής που δόθηκε στο κίνημα την περίοδο `15-`17. Δυνάμεις της αριστεράς που θεωρούσαν την αντιφασιστική πάλη ως «Συριζαϊκό σχέδιο» μείνανε έξω από αυτό το κίνημα (εκτός των διαδηλώσεων «μνήμης» του Σεπτέμβρη και των Ιμίων) και φυσικά δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν ούτε εκλογικά αυτή τη μίνιμουμ επιτυχία του ταξικού κινήματος.

Η κατάληξη της κεντρικής δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών θα είναι η ύστατη χορογραφία της φασιστικής παρένθεσης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ανάλογα με τα σχέδια του βασικού αστικού πολιτικού προσωπικού (της κυβέρνησης της ΝΔ) θα εξαρτηθεί η αυστηρότητα των ποινών ή το «ξέπλυμα» των νεοναζί στην αντικομμουνιστική κολυμπήθρα της «νέας», ευρωπαϊκής δεξιάς.

Χρονολόγιο αντιφασιστικού κινήματος: πώς το ταξικό κίνημα εμπόδισε την προσαρμογή της Χρυσής Αυγής και πέτυχε την περιθωριοποίηση της

Αθήνα 11 Ιουλίου 2019

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License