Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της Αντιεθνικιστικής Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας στην Ανατολική Αττική

Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Η Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική δημιουργήθηκε ως απάντηση σε περιστατικά εθνικιστικής έξαρσης στις γειτονιές μας. Μερικά από αυτά προέκυψαν το φθινόπωρο του 2018 στον Γέρακα με αφορμή το μακεδονικό: μιλιταριστικά εμβατήρια μακεδονοπληξίας στην παρέλαση, εθνικιστική κατάληψη σε σχολείο της περιοχής, οργανωμένες επιθέσεις από ακροδεξιούς. Τα γεγονότα αυτά μας συσπείρωσαν, προκειμένου να εμποδίσουμε την εθνικιστική παρουσία και έκφραση στην ευρύτερη περιοχή όπου o κυρίαρχος εθνικιστικός λόγος σε ώσμωση με τον ρατσισμό δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα.

Ευθύς εξ αρχής τοποθετηθήκαμε όχι μόνο ενάντια στον φασισμό, αλλά και ενάντια στον εθνικισμό-πατριωτισμό που διακατέχει όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων τμημάτων της αριστεράς. Αρνούμαστε την ιδέα της ψευδεπίγραφης εθνικής ενότητας, διότι παρακάμπτει τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα και ανισότητες και θολώνει τους ισχύοντες ουσιαστικούς διαχωρισμούς της κατανομής του πλούτου και της στέρησης της ελευθερίας. Διότι εκτρέπει την προσοχή προς ένα φαντασιακό εχθρό που μας επιβουλεύεται, παρουσιάζει μια δήθεν συνέχεια περασμένων μεγαλείων, αποστρέφοντας την προσοχή μας από την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Έτσι, ο καπιταλισμός μπορεί ανεμπόδιστα να συνεχίζει να συνθλίβει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, παρέχοντάς του —σε αντάλλαγμα της άνευ όρων εργασίας του— συνθήκες αγωνιώδους επιβίωσης. Και αυτό όταν δεν το πετάει με αγριότητα στο περιθώριο της ανεργίας, στερώντας του ακόμη και την επιβίωση. Εθνικισμός ή πατριωτισμός, όπως τον αποκαλούν ορισμένοι, είναι η ίδια πολιτική απάτη.

Επιπλέον ο εθνικισμός αποτελεί το γόνιμο έδαφος για να φυτρώσει ο φασισμός. Ο φασισμός έχοντας ως βάση το έθνος προτάσσει την υπεροχή μιας φυλής και την ανάγκη για έναν ηγέτη στην απόλυτη εξουσία του οποίου συμμορφώνονται όλοι οι υπήκοοι. Ο επακόλουθος ρατσισμός απέναντι στις μειονότητες εκδηλώνεται με τη βίαιη περιθωριοποίηση ως και την εξάλειψή τους. Χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία, το μίσος για κομμουνιστές και αναρχικούς, για να σπείρει τον φόβο και για να εξαπολύει διώξεις. Παραμυθιάζει τον κόσμο με την «μεγάλη ιδέα» για ανακατάληψη εδαφών, αλυτρωτισμούς, βυζάντια, μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες, συνεπικουρούμενος από αντιδραστικά ιδεολογήματα περί θρησκείας, προγονολατρείας, εμμονής στην παράδοση και τα αντίστοιχα σύμβολά τους.

Ο φασισμός έρχεται να διασώσει τον καπιταλισμό στις κρίσεις του, οξύνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, προωθεί την πειθήνια εργασία, χωρίς διεκδικήσεις και απεργίες, καταργεί τα συνδικάτα και ποινικοποιεί συνολικά τις δομές αντίστασης ...«για την εθνική ανάπτυξη». Όμως από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, επωφελούνται μόνο τα αφεντικά. Περί κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθερίας ούτε λόγος.

Το γεγονός ότι το κράτος στα πλαίσια της σημερινής αστικής δημοκρατίας έχει πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, φανερώνει ότι είμαστε μάρτυρες ενός περιρρέοντος φασισμού. Το κράτος στοχεύει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις πραγματικές του ανάγκες και να δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο πολιτικά περιβάλλον. Με ιδεολογικούς μηχανισμούς (ΜΜΕ, εκκλησία, «εθνική παιδεία»), κατασταλτικούς μηχανισμούς (μπάτσοι, δικαστική εξουσία, φυλακές κ.λπ.), την εντατικοποίηση της εργασίας, τον μικροαστισμό και την καταναλωτική μανία, επιχειρεί να πετύχει αυτόν τον σκοπό.

Η θέση μας απέναντι σε όλον αυτόν τον συρφετό είναι δεδομένη: η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι καταπιεσμένοι δεν έχουμε πατρίδα. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού· ενάντια στον διάχυτο ρατσισμό και στις διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων, αδύναμων κοινωνικών ομάδων και της “διαφορετικότητας”· ενάντια στον σεξισμό και στην πατριαρχία που διαιωνίζουν την πολύμορφη βία σε βάρος των γυναικών.

Παράλληλα, δεν διαστρεβλώνουμε την εικόνα του φασισμού με τη γενίκευση της χρήσης του όρου για κάθε εξουσιαστική ή αυταρχική συμπεριφορά, υποβαθμίζοντάς τον σε μια ακόμη βρισιά που απονοηματοδοτεί το ιστορικό και πολιτικό του περιεχόμενο.

Η πρωτοβουλία παρεμβαίνει σε καθένα από τα παραπάνω ζητήματα με πολύμορφες δράσεις στις γειτονιές μας. Ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία με δημόσιες εκδηλώσεις και με τη μαχητική παρουσία μας στον δρόμο, στοχεύουμε να εξαλείψουμε από το χάρτη κάθε μορφή φασισμού.

Η πρωτοβουλία επιχειρεί να συσπειρώσει κάθε αντιφασίστρια και αντιφασίστα του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος. Λειτουργεί μέσα από ανοιχτή συνέλευση, αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα και οι αποφάσεις της είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης, ομοφωνίας και συναίνεσης.

Όσο πιο πολύ μας κλέβουν τη ζωή, τόσο μας ταΐζουν με έθνος και φυλή

Τσακίζουμε τους φασίστες σε όλες τις γειτονιές

Ιούνης 2019

Αντιεθνικιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην Ανατολική Αττική

antifanattiki@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License