Μέσα Παραγωγής και Αναρχία

Σίγουρα έχουν γραφτεί πολύ καλές αναλύσεις για συλλογική διαχείριση των λεγομένων μέσων παραγωγής από πολλούς θεωρητικούς του αναρχικού χώρου. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά ώστε να γίνει κατανοητό πια τι στοχεύει η Αναρχία.

Σίγουρα έχουν γραφτεί πολύ καλές αναλύσεις για συλλογική διαχείριση των λεγομένων μέσων παραγωγής από πολλούς θεωρητικούς του αναρχικού χώρου. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά ώστε να γίνει κατανοητό πια τι στοχεύει η Αναρχία.

Αντιθέτως με την ψευδεπίγραφη απάτη της σχέσης μέσων παραγωγής και εργατικού προλεταριάτου κάτι που πολλές φορές είχε τονίσει ο Προυντόν στον Μαρξ, η αναρχία στοχεύει στην καταστροφή κάθε εξουσιαστικής σχέσης μεταξύ του πρώην όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εργατικού δυναμικού και μέσων παραγωγής για αρχή. Ο μαρξισμός καταρρίπτεται και αντιφάσκει όταν μπαίνει το δίλημμα της εξουσίας ή μη. Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ισότητα και η αξία παραγωγής να ισούται με την απολαβή όταν η διαχείριση περνάει από χέρια εξουσίας. Δεν είναι δυνατόν και το είδαμε στην πράξη όταν η κομμουνιστική πρακτική οδήγησε σε μια πιο απλή στυγνή διδακτορία. Φιλοσοφικά και πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει εξουσία και ισότιμη διαχείριση. Είναι ανήκουστο να διατυμπανίζεται ακόμα και σήμερα όταν επέφερε τόσα δεινά. Μπορεί άραγε μια μικρή κάστα με εξουσία στο όνομα του καλού της εργατικής τάξης να διαχειρίζεται με ισότητα,μα με ισότητα το προλεταριάτο;Η εξουσίαείναι εξουσία,το γνωρίζουμε χιλιάδες χρόνια τώρα και δεν μπορεί να στηθεί ένα κράτος δικαίου που θα δίνει το δικαίωμα στον προλετάριο να ορίζει την μοίρα του.

Αντιθέτως η αναρχία στοχεύει στην πλήρη διάλυση των μέσων παραγωγής όπως τα γνωρίζει ο κάθε μικροαστός που περιμένει ένα μαρξιστικό θαύμα. Ο συλλογικός σκοπός του αγώνα για ελεύθερες κολεκτίβες είναι πιο επίκαιρος από ποτέ Το μάθημα που πήραμε από τις αυθαιρεσίες των αναρχοσυνδικαλιστών στην Ισπανία είναι ένα καλό παράδειγμα για τις μετέπειτα γενιές. Τίποτα δεν μπορεί να να πλησιάσει τον παράλληλο άξονα ισότηταςκαι δικαιοσύνης μέσα από τις εξουσιαστικές σχέσεις. Τίποτα δεν “τέμνει”τον ιδρώτα του προλετάριου με τον αφέντη μεταμφιεσμένο σε προλετάριο. Η βίαιη υλική διάλυση κάθε μέσου παραγωγής επιβάλλεται όχι για την βιαιότητα που θέλουν να συνοδεύουν την αναρχία αλλά για την πλήρη διάλυση κάθε συμβόλου και κάθε υποδομής του καπιταλισμού ή κομμουνισμού κτλ. Φανταστείτε να πηγαίνατε σε μια τράπεζα αλλά επειδή δήθεν θα την είχε στα χέρια της το “εργατικό συμβούλιο” θα ήταν κάτι καινούριο. Μην γελιέστε σύντροφοι,με την Αναρχία ή με τη εξουσία. Μέση λύση δεν υπάρχει,όσοι πιστεύουν ότι η αυτοπροβολή ενός ιδεολογικά παλιάτσου σε άνθρωπο που παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης προσφέρει στην πάλη των τάξεων είναι κι αυτοί εχθροί ταξικοί.

από κομμουνιστης 08/08/2019 2:58 μμ.


κατι τετοια γραπτα αναρχικων ειναι που οδηγουν το κοσμο να γινουν κομμουνιστες


Η οικονομική ιδεολογία του Προυντον φαίνεται πιο ρεαλιστική σε σχέση με όλες τις άλλες κομμουνιστικές και αναρχικές ιδεολογίες.

Αν οι κομμουνιστές, αναρχο-κομμουνιστές και αναρχο-συνδικαλιστές ήξεραν πως θα οργανώνουν τα μέσα παραγωγής και πως θα αναδιανέμουν τα προιόντα, τότε θα είχαν φτιάξει ήδη μια ψηφιακή πλατφόρμα, πχ σαν το SAP. Δηλαδή θα μπορούσαν σήμερα και χάρης την τεχνολογία (που πιστεύω ότι είναι αρκετή) να μας δείξουν πως θα οργανώνετε η κοινωνία για να τους πιστέψουμε και να τους στηρίξουμε στην επανάσταση.

Αλλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν, γιατί δεν ξέρουν πως να φέρουν τους εργάτες σ αυτές τις αποφάσεις. Μιλάνε για εργατικά συνδικάτα, αλλά εσωτερικά δεν ξέρουν πως από τα εργατικά συνδικάτα θα αποφασίσουν τι θα παράγουν και πως θα ελέγξουν τις ελείψεις.

Έρχεται ο Προυντον και λέει με απλά λόγια, ότι από την στιγμή που δεν έχουμε κάποιον γρήγορο τρόπο να μάθουμε την ζήτηση της κοινωνίας και τις ελλείψεις της, τότε θα κρατήσουμε την αγορά ΑΛΛΑ θα υπάρχει συνταγματικός νόμος που να απαγορεύει στις εταιρίες να έχουν αφεντικά.

Δηλαδή αφήνει τις τιμές των προιόντων να λένε τι έχει μεγάλη ζήτηση ή τι είναι σε έλλειψη, αλλά η παραγωγή των προιόντων θα γίνετε αποκλειστικά και μόνο από αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις. Αυτές οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο το κέρδος, αλλά το κέρδος της επιχείρησης θα αναδιανέμετε στους εργάτες της (που είναι το κακό σε αυτό ?).

Παράδειγμα, υπάρχει μια αύξηση τιμή στις φράουλες, δεν ξέρεις αν αυτή η αύξηση οφείλετε σε καταστροφές ή αν οι άλλοι καταναλωτές ακολουθούν την δίαιτα της φράουλας και ούτε χρειάζεται να σε νοιάζει γιατί όλη αυτή η πληροφορία αναγράφεται περιληπτικά πάνω στην τιμή. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι αν αγοράσεις τις φράουλες, τα λεφτά σου θα πάνε στους εργάτες. Επίσης η ίδια τιμή λέει ότι υπάρχει κέρδος αν φτιάξεις την δικιά σου αυτοδιαχείρηση για να μαζεύεις φράουλες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας συνταγματικός νόμος που να απαγορεύει στην δημιουργία επιχειρήσεων με αφεντικά. 

Έτσι θα ξεκινήσει και η αποσύνθεση του κράτους. Παράδειγμα γιατί τα νοσοκομεία και τα σχολεία να ελέγχονται από το κράτος? Αν είναι αυτοδιαχειριζόμενα μπορούμε να προσφέρουμε κουπόνια δωρεάν παιδείας και υγείας στους πολίτες για να διαλέγουν αυτοί σε ποια αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία και νοσοκομεία να τα ξοδέψουν.

Κάποιοι θα πουν "μα αυτό είναι ελεύθερη αγορά" και ναι είναι, αλλά διαφορετική από αυτήν που βλέπουμε τώρα γιατί θα υπάρχει αυτός ο απλός συνταγματικός νόμος που θα επιβάλει την αυτοδιαχείρηση.

Ξέρω ότι διαφωνείτε, αλλά αν θέλετε εργατικά δικαιώματα, καλούς μισθούς και τα προιόντα του καπιταλισμού (πχ iPhone, video games, anime series κλπ), είναι μονόδρομος.

(εκτός και αν διαψευστώ και καταφέρετε να φτιάξετε την ψηφιακή πλατφόρμα)

Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε τώρα δημοκρατικά για συνταγματική αναθεώρηση, να ελέγξουμε την ΕΕ με αυτή την ιδεολογία στο μυαλό και να βάλουμε ταρίφες σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργάτες τους.

Και ΟΧΙ δεν λέω να ψηφίσετε Βαρουφάκη, αυτός είναι ο χειρότερος.

Αυτό που λέω είναι να δώσουμε ένα ευρώ ο καθένας και να επενδύσουμε σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις για να βγάλουν μεγάλα κέρδη και να κάνουν λόμπι.

Όμως αυτές οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και να μην έχουν δικαίωμα να πουλήσουν την εξουσία σε ιδιώτη (αλλιώς η περιουσία να πουληθεί και τα λεφτά  να χωριστούν στους εργάτες και σε όσους την στήριξαν οικονομικά).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

https://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_market_anarchism

https://www.youtube.com/watch?v=EdrBeBwHenk

από cb 18/08/2019 5:51 πμ.


και η θεωρια του προυντον ειναι αρκετα σωστη σε πολλα σημεια και ειμαι αρκετα θετικ@ ως προς αυτα που λες και προτεινεις για αυτη τη χρονικη στιγμη αλλα απο τη στιγμη που μιλαμε για αναρχια (δηλαδη αναρχικη κοινωνια οχι το πως θα φτασουμε εκει) δε θα επιβαλλεται κατι απο καποια εξουσια επομενως οι ομαδες (ενωσεις) θα χρησιμοποιησουν το συστημα και την κοινωνικη οργανωση που εκεινοι θελουν. Δε θα υπαρχουν επιχειρησεις ιδιοκτητες και ουτε απαραιτητα θα χρησιμοποιουνται τα λεφτα σαν μεσο ανταλλαγης. Αυτο για να αποφευχθουν καταστασης φτωχειας που καταλογιζονται σαν συνεπειες του σημερινου συστηματος (πχ μπορει καποιος να μην εχει το χρηματικο αντιτιμο για να αγορασει ειδη να καλυψει τις αναγκες του και ετσι να προμηθευτει απο αλλες ενωσεις η οποιος θελει να εχει αυτονομη καλλιεργεια). Οι συναλλαγες θα γινονται με τους ορους των μελων, εκτος και αν καποιες ενωσεις μεταξυ τους αποφασισουν να συνεργαστουν εθελοντικα και να ορισουν για τις συναλλαγες τους καποιο ειδος χρηματικου αντιτιμου. Ο καθενας θα πραττει οπως θελει συτονομα η στην ενωση και οι συνεργασιες θα γινονται οπως οριζουν τα μελη τους. Οσο για τα iphone και τα υπολοιπα προιοντα-υπηρεσιες που λες, αυτα ειναι σε ενα βαθμο αχρειαστα, δεν καλυπτουν αναγκες ανθρωπων πραγματικες αλλα πλαστες και ειναι προιοντα του τωρινου συστηματος. Καλη ειναι η εξελιξη για τη διευκολυνση των ζωων μας αλλα υπαρχει μια τεραστια μαζικη παραγωγη που στοχευει κυριως στο κερδος και οχι στην καλυψη αναγκων.

από μικρο αλφα 18/08/2019 7:43 μμ.


ωραία είναι όλα αυτά, αλλά άμα δεν ξέρουμε πως θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο τότε πως ξέρουμε ότι η "αναρχία" δεν είναι άλλη μια θρησκεία, που θυσιάζονται για έναν παράδεισο ?

Τα λεφτά υπάρχουν γιατί υπάρχει ζήτηση, δηλαδή οι άνθρωποι είναι ανικανοποίητοι και πάντα θα θέλουν περισσότερα.

Οι άνθρωποι είναι σαν ναρκωμανοίς και ποτέ δεν τους φτάνει μια δόση.

Θα πρέπει να αλλάξουμε την δομή μας γεννητικά για να μπορούμε να βλέπουμε αντικειμενικά την αξία.Γι αυτό δεν πιστεύω ότι στην αναρχία που αναφέρεσαι, θα φτάσει κάποτε, εκτός και αν  χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να το πετύχουμε.

Αλλά φοβάμαι ότι αν ξεκινήσουμε να βλέπουμε αντικειμενικά την αξία τότε η τέχνη του αναρχικού χώρου θα καταργηθεί, γιατί βλέποντας αντικειμενικά τα πράγματα σημαίνει ότι θα χάσουμε τα συναισθήματα μας.

Παράδειγμα το iphone μπορεί να μην έχει καμία αντικειμενική αξία σε σχέση με ένα android των 200 ευρώ, αλλά το άτομο που τα αγόρασε έχει υποκειμενικά συναισθήματα γι αυτό λόγο των διαφημισέων. Αυτό μπορεί ως παράδειγμα να σε ικανοποιεί, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για εμάς που σε μια τέτοια γεννητική τροποποιήσει θα μας κάνει να βλέπουμε ότι μια φασιστική μπλούζα θα έχει την ίδια αξία με μια κομμουνιστική μπλούζα.

Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάποια γεννητική τροποποιήση για να πετύχουμε την αναρχία.

Πιστεύω ότι μπορούμε να αποδημήσουμε τον καπιταλισμό μέσα από τον καπιταλισμό με αυτό τον νόμο του συντάγματος που ανέφερα.

Παράδειγμα, οι νεοφιλελεύθεροι θέλουν ιδιωτικά νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια, θέλουν μέσα από κουπόνια να δίνουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, με την δικαιολογία ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα από που θα παίρνουν τις υπηρεσίες τους. Αυτή η εικόνα μας έχει τρομάξει, αλλά η ίδια εικόνα δεν θα μας τρόμαζε καθόλου αν υπήρχε στο σύνταγμα η αναγκαστική αυτοδιαχείριση επιχειρήσεων ... ίσα ίσα θα τρόμαζε τους νεοφιλελεύθερους μια τέτοια ιδέα, γιατί αποδομούμε το κράτος όχι με ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως επιθυμούν οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά μέσα από αυτοδιαχειρήσεις.

από Ελεύθερος 20/08/2019 8:50 μμ.


ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν προϊόντα τύπου iPhone κλπ γιατί ΠΟΤΕ δεν είχαμε λεφτά να τα αγοράσουμε καθώς ως εργατική τάξη πληρωνόμαστε ίσα-ίσα για να επιζούμε.

Θέλουμε ένα σύστημα που να καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες σε τροφή και στέγαση.

Και αυτό το σύστημα είναι ο αναρχικός κομμουνισμός. Όποιος παράγει κάτι θα το πηγαίνει σε μια κεντρική αποθήκη, κι από εκεί θα πηγαίνουμε να παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Ούτε Προυντόν ούτε εμπορικές συναλλαγές ούτε iPhone.

από μικρό άλφα 23/08/2019 10:51 μμ.


Δεν με χαλάει καθόλου η ιδέα να πηγαίνουμε όλοι σε αποθήκες και να παίρνουμε αυτά που θέλουμε, αλλά υπάρχουν κάμποσα προβλήματα με αυτή την ιδέα.

Δεν θα αναφερθώ καν στην ουρά που μπορεί να δημιουργηθεί γιατί μπορεί η μεγάλη αποθήκη να διασπαστεί σε μικρότερες αποθήκες και μπορεί να φτιαχτεί ένα ψηφιακό σύστημα που να ενημερώνει τον πολίτη για την σειρά ... στην καλύτερη ένα drone να φέρνει τα αναγκαία.

Τα προβλήματα που θα αναφέρω δεν μπορούν να λυθούν ψηφιακά.

Το πρώτο πρόβλημα είναι, στο τι θα πρέπει να κάνει η αποθήκη αν οι ντομάτες δεν φτάνουν για όλους. Να αφήσει τους πολίτες να παίρνουν όσες θέλουν χωρίς να νοιάζονται τι θέλουν οι άλλοι ? Πως η αποθήκη μπορεί να περιορίσει τον αριθμό στις ντομάτες για να φτάνουν για όλους ? Μήπως όμως να δίνει περισσότερες ντομάτες στους διαβητικούς και στους χορτοφάγους ? Ποιοι θα έχουν τις προτεραιότητες ?

Στο πρώτο πρόβλημα αναφέρομαι στην αναδιανομή.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι είδατε πως υπάρχει έλλειψη και θέλετε να παράγετε περισσότερες ντομάτες, αλλά υπάρχει έλλειψη στα μήλα και το λίπασμα φτάνει μόνο για την αύξηση της παραγωγής του ενός. Πως θα αποφασίσετε που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο λίπασμα ? θα διαλέξετε τα μήλα γιατί είναι πιο γλυκά ή θα διαλέξετε τις ντομάτες γιατί έχουν περισσότερη βιταμίνη C ?

Στο δεύτερο πρόβλημα αναφέρομαι στην οργάνωση της παραγωγής.

Το τρίτο πρόβλημα είναι πως η αποθήκη θα φέρνει προϊόντα που οι πολίτες γουστάρουν να φοράνε. Παράδειγμα μ αρέσει να φοράω μπλούζες με γιακά και να είναι μαύρο χρώμα. Κάποιος νεοφιλελεύθερος θέλει να φοράει τις ίδιες μπλούζες με μπλε χρώμα. Η αποθήκη πως θα αποφασίσει να παράγει με βάση τα γούστα του καθενός ? Θα φοράμε όλοι τα ίδια ρούχα σαν μοναχοί ?

Στο τρίτο πρόβλημα αναφέρομαι στην τέχνη.

Αν δεν έχεις ένα αναρχοκομμουνιστικό σύστημα για να τα αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα, τότε ο καπιταλισμός δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί άσχετα με την εκμετάλλευση, αυτά τα προβλήματα τα έχει αντιμετωπίσει.

Παράδειγμα αν έχεις λεφτά στον καπιταλισμό τότε το καρβέλι στο φούρνο περιμένει εσένα, η ωραία μπλούζα σε περιμένει στην βιτρίνα και η αγαπημένη σου σειρά στο netflix. Όλα αυτά είναι μικροί εθισμοί, που κρατάνε τον καπιταλισμό γερό ακόμα και μετά από μια κρίση ... ακόμα και μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους.

Γι αυτό αν εφαρμόσουμε στον καπιταλισμό τον νόμο της αναγκαστικής αυτοδιαχείρισης, τότε όλοι θα έχουμε λεφτά για τους μικρούς μας εθισμούς.

Δεν είναι ότι διαφωνώ με το αναρχοκομμουνιστικό σύστημα, απλά δεν βλέπω ότι είναι υλοποιήσημο γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω όπως καταλαβαίνω τον καπιταλισμό. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι πολύ απλό στην λειτουργία του. Αν μπορείς να μου εξηγήσεις το αναρχοκομμουνιστικό σύστημα, όσο απλά μπορείς να μου εξηγήσεις τον καπιταλισμό, τότε ευχαρίστως να σε ακολουθήσω, γιατί θα καταλάβω πως θα υλοποιηθεί ψηφιακά για να το τεστάρουμε πριν την επανάσταση (μην πάμε και απροετοίμαστοι).

Αλλά άμα δεν το καταλαβαίνεις ούτε και εσύ, τότε καταλαβαίνεις πως βασίζεσαι σε μια πίστη που είναι πιο εύθραυστη και από τον φασισμό, γιατί οι φασίστες ξέρουν πως δουλεύει το δικό τους οικονομικό σύστημα.

Μέχρι να έρθει κάποιος που θα μου εξηγήσει πως θα δουλεύει ο αναρχοκομμουνισμός, θα θεωρώ ότι η μόνη λύση είναι η αναγκαστική αυτοδιαχείριση επιχειρήσεων στον καπιταλισμό.

από Που σαι ελεύθερε 24/08/2019 10:19 πμ.


Αυτά που γράφεις είναι τα οράματα τα δικά σου. Κανένας φτωχός δεν έχει όραμα να καλύπτει απλά τις ανάγκες τους. Εσύ πήρες όλη την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και της πέταξες το 80% για να καταλήξεις ότι ο άνθρωπος φιλοδοξεί απλά να τη βγάζει. Είναι τόσο κοντόφθαλμη αυτή η νοοτροπία σκέψης που έχετε κληρονομήσει από την αριστερά, τόσο παιδική. Τι νομίζεις ρε οι άνθρωποι είναι ζωάκια να τους ορίζεις τις ανάγκες τους, πόσο φαγακι τους είναι αρκετό πόσο όχι; Δεν σου φτάνουν τόσα ιστορικά παραδείγματα; Δε μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι δε φτιάχνεις νέα κοινωνία με όρους 2 αιώνων και πίσω; Νομίζεις ο μέσος άνθρωπος απλά θέλει να τρώει να κάνει κακά να έχει και μια στέγη να κοιμάται, από τη στιγμή που γεννιέται και να μην πεθαίνει στα 45; Που ζεις ρε; Πόσο χαμηλά θα πέσει αυτός ο πήχης;

Για να σου λυθεί η απορία, οι μετανάστες σε όλο τον κόσμο, που συνήθως μπορεί να είναι ότι τάξη θέλουν στις χώρες τους αλλά στις χώρες υποδοχής είναι προλετάριοι, δεν έχουν καμία τέτοια φιλοδοξία....να καλύπτουν απλά τις ανάγκες τους. Να ανέβουν βιοτικό επίπεδο θέλουν, να δημιουργήσουν το κεφάλαιο τους, σε βάθος χρόνου να εξοικονομήσουν για τους απογόνους τους σε κινητά ή ακίνητα. Να γίνουν μικροαστοί θέλουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Εσύ επειδή βλέπεις Πολωνούς και Αλβανούς οικοδόμους να δουλεύουν μέχρι τις 11 το βράδυ και να μη παραπονιούνται, μάλιστα να νιώθουν χαρούμενοι γυρνώντας στις οικογένειες του και ζώντας έτσι στη βιοπάλη (σε αντίθεση με τους Έλληνες που εδώ και 20 χρόνια απέχουν από τις χειρονακτικές εργασίες και προτιμούν δουλειές γραφείου και δουλειάς αέρα), νομίζεις ότι αυτά ονειρεύονται; Απλά να καλύπτονται οι ανάγκες τους; Αυτοί για τα δεδομένα των χωρών προέλευσης τους τη δεδομένη εποχή που έφυγαν, η ζωή τους εδώ είναι μικροαστική.

Η αναρχία τουλάχιστον από τέτοιου τύπου αναλύσεις από φοιτηταριό με άπειρη παροχή από μπαμπάδες μαμάδες και τα συναφή, δε πάει πουθενά, δεν δημιουργεί επαφή με τον πραγματικό κόσμο δηλαδή τις τάξεις. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License