Ανθρώπινη δουλεία στο τηλεφωνικό κέντου του καναλιού Epsilon


Δούλευα εδώ και αρκετά χρόνια στην εταιρεία καπα λαμδα ωμεγα. Στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού Epsilon. Η λέξη δούλευα είναι πολύ αξιοπρεπής για αυτό που έκανα στην εταιρεία αυτή. Ήμουν σκλάβος στο τηλεφωνικό κέντρο του Φίλιππου Βρυώνη και των υπεύθυνων του Τάσου Λαζάρου ή Λαζάρογλου και Γεωργίας Γούση. Οι φωνές τους και οι προσβολές τους ηχούν ακόμα στα αυτιά μου. Δεν υπήρχε μέρα που να μην μας προσβάλλουν ή μειώνουν από την πρώτη μέρα που πήγα εκεί. Μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό. Με λέξεις που δεν θα φανταζόμουν ότι θα μπορούσε κάποιος να πει σε υφιστάμενό του. Ηλίθιε, ζώο, άχρηστε τελείωνε, μην κοιμάσαι, δεν σε πληρώνω για να βοσκάς Κοίτα μπροστά σου, απαγορεύεται να μιλάς στον διπλανό σου, αν το ξανακάνεις, θα φύγεις και θα έρθεις αύριο. Θα φύγεις και θα έρθεις αύριο σήμαινε και σημαίνει ακόμα ότι θα χάσεις το μεροκάματο. 

Ήμασταν και είναι ακόμα ωρομίσθιοι και δουλεύουμε για τρία ευρώ την ώρα. Στην σύμβασή μας, την οποία και δεν έχουμε ξαναδεί από τότε που την υπογράψαμε, όσες φορές κι αν μερικοί από εμάς το ζητήσαμε, από ό,τι θυμάμαι η εταιρεία μπορεί να μας στείλει όπου θέλει. Στην Πέτρου Ράλλη 10, όπου και εργαζόμουν εκτυλίσσονταν και ακόμα δηλαδή, σκηνές που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι είναι αληθινές, αν δεν τις ζήσει. Εγώ τις έζησα και οι υπόλοιποι τις ζουν ακόμα. Αν δεν κάνεις τις παραγγελίες, παραγωγές, που σου ζητούν να κάνεις, σε κρατάνε δια της βίας πάνω από το ωράριο σου και είναι από πάνω σου ουρλιάζοντας διάφορα προσβλητικά προς το πρόσωπό σου επίθετα. Σε εξευτελίζουν, όχι αστεία.

Η μόνη συμφωνία στην εταιρεία αυτή είναι ότι ό,τι και να κάνεις θα παίρνεις τρία ευρώ την ώρα. Στην ουσία δουλεύεις όσο θέλουν και αν έχει δουλειά. Δέκα με δώδεκα ώρες το Σάββατο και την Κυριακή, αμειβόμενος για τρία ευρώ την ώρα και δηλωμένος για τέσσερις ώρες. Τα Σαββατοκύριακα η εταιρεία φέρνει και άλλους ανθρώπους για να δουλέψουν επικουρικά υπό το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί, ενώ η σύμβασή τους λέει ότι το λιγότερο της εργασίας τους είναι πέντε ώρες το Σάββατο και πέντε την Κυριακή, είναι ζήτημα αν δουλεύουν τέσσερις ώρες την κάθε μια από τις παραπάνω ημέρες. Και ένας θεός ξέρει για πόσες ώρες και αν είναι δηλωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα συντάξιμα όλων μας ήταν και είναι στο έλεος του θεού. Όταν υπήρχε δουλειά μπορεί να καθόμαστε και δεκατέσσερις ώρες υποχρεωτικά όλοι. Όταν δεν είχε μας έδιωχναν στην κυριολεξία όποτε τους κατέβαινε.

Το επίδομα αδείας δίνεται στους εργαζομένους στις τριανταμία δωδεκάτου της εκάστοτε χρονιάς. Η αύξηση στον κατώτατο βασικό μισθό δεν μας εδόθη ποτέ, χωρίς καμία εξήγηση εννοείται. Όταν κάποιος ρώτησε, για το συγκεκριμένο, η απάντηση ήταν ότι η εταιρεία δεν ειναι υποχρεωμένη.

Ακόμα κι αν κάποιος ένιωθε άρρωστος ή λιποθυμούσε, πράγμα που ουκ ολίγες φορές είχε συμβεί, από την πίεση, πάντα βρισκόταν από πάνω του ο Τάσος Λαζάρου ή Λαζάρογλου, το επίθετό του δεν το λέει ποτέ διότι διώκεται, για οικονομικά εγκλήματα, έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους άνεργους και απλήρωτους στο παραλθόν και διότι δεν υπάρχει πουθενά στην μισθοδοσία ή σε άλλο επίσημο έγγραφο της εταιρείας, αυτό το κτήνος για να του πει ξύπνα ζώον, εδώ δουλεύουμε, μην κάθεσαι.

Οι συνθήκες εργασίας ήταν και παραμένουν άθλιες. Όχι μόνο από τις φωνές και τις προσβολές που μερικές φορές έχουν φτάσει στα όρια της χειροδικίας εναντίον συναδέλφου, αλλά και από πλευράς υγιεινής. Μέσα στα καθήκοντά μας ήταν και ο καθημερινός καθαρισμός του χώρου και των τουαλετών, πράγμα που δεν υπήρχε στην σύμβασή μας, άρα δεν υποχρεούμεθα να το κάνουμε, γινόταν παράνομα και υπό το καθεστώς της απειλής της απόλυσης.

Ήμασταν, όταν με ανάγκασαν να υπογράψω οικειοθελή αποχώρηση απλήρωτοι δυόμιση μήνες. Όταν γίνονταν οι πληρωμές γίνονταν όποια ημερομηνία κάπνιζε στον εργοδότη. Ουδέποτε δε εδόθη ανάλυση ή βεβαίωση αποδοχών παρά τις πάρα πολλές φορές που το ζητούσαμε. Αν κανείς τολμούσε να διαμαρτυρηθεί για το οτιδήποτε γινόταν απλώς στόχος για έξτρα βασανιστήρια.

Πολλές φορές εγώ και άλλοι συνάδελφοι καταφύγαμε στις δομές του κράτους για τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, αλλά υπήρξε αδύνατο να επέμβει κάποιος αποτελεσματικά. Διότι ήταν και είναι όλοι οι φορείς μιλημένοι. Όταν ερχόταν η επιθεώρηση εργασίας ή το ΙΚΑ, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας από εμένα ή από κάποιον άλλον είτε δεν κατάφερναν να μπουν στις εγκαταστάσεις είτε έφευγαν άπρακτοι γιατί κάποιος πάντα ειδοποιούσε και έτσι οι αδήλωτοι και οι μαύροι εξαφανίζονταν, έτρεχαν να κρυφτούν σαν τα ποντίκια.

Ο νούμερο ένα βασανιστής και απατεώνας είναι ο υπεύθυνος Τάσος Λαζάρου ή Λαζάρογλου. Είναι πάντα εκεί και δεν υπάρχει πουθενά. Όταν λέω πουθενά το εννοώ. Ούτε στην μισθοδοσία ούτε πουθενά, παρόλο που στην εταιρεία είναι παντού. Εκκρεμούν πάμπολλες οικονομικές απάτες εναντίον του. Όταν κάποιος έλεγχος ερχόταν, ο Τάσος Λαζάρου ή Λαζάρογλου, εξαφανιζόταν σε χρόνο μηδέν. Δεν μπορεί να μην ήξεραν αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τελευταία, συνάδελφος φώναξε την Αστυνομία, γιατί ο Λαζάρου, της έλεγε πως αν φύγει, παραιτηθεί, θα της δώσει η εταιρεία τα χρήματά της σε κάποιο χρονικό διάστημα και εκείνη κατάφερε να φωνάξει την αστυνομία ώστε να μπορέσει να εγκαταλήψει το κτίριο και να λυθεί και το οικονομικό ζήτημά της, αλλά ο εν λόγω έγινε Λούης και παρόλο που ήταν μέσα στο κτίριο, ίσως σε άλλο γραφείο, οι αστυνομικοί, έκαναν τα στραβά μάτια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, εκτός από το να απολύσουν, την επομένη, την συνάδελφο.

Η άλλη υπεύθυνη είναι η Γεωργία Γούση, ένα φερέφωνο του Λαζάρου, που ό,τι και να της έλεγες σου απαντούσε πρόβλημά σου, δεν με ενδιαφέρει, αν δεν σου αρέσει να σηκωθείς να φύγεις, αποκαλούσε τις γυναίκες υφιστάμενές της χαζοβιόλες ή ζώο και σε όποιον τολμούσε να πάει στο γραφείο της ακόμα κι όταν εκείνη τον καλούσε έλεγε ουρλιάζοντας πήγαινε πιο μακρυά σιχαμένε, τι άλλο πρέπει να κάνω για να καταλάβετε ότι σας σιχαίνομαι.

Την προηγούμενη της 1ης Μαΐου 2019, μια από τις βοηθούς της Γ. Γούση και μετά από συνεννόηση της παραπάνω με τον Λαζάρου ή Λαζάρογλου, είπε, απευθυνόμενη σε αυτούς που θα δούλευαν, την επομένη, 1η Μαίου 2019, ότι οι πόρτες θα είναι κλειδωμένες αύριο και για αυτό θα φέρετε καφέ ή φαγητό από το σπίτι σας. Μετάφραση, κάποιοι από αυτούς που δούλεψαν ήταν αδήλωτοι. Την οδηγία αυτή την έδωσε μετά από εντολή του Τάσου Λαζάρου και της Γεωργίας Γούση.

Το πότε έμπαινε και πότε έβγαινε κάποιος στην εταιρεία γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται με την χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος του προσωπικού και εννοείται χωρίς να έχει κανείς ερωτηθεί ή ενημερωθεί για αυτό. Συνάδελφος που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί και να πει ότι είναι παράνομο έκανε αμάν να πληρωθεί και αυτό τελικά έγινε μετά από χίλια βάσανά της να πηγαινοέρχεται στο Λογιστήριο, διότι η εντολή ήταν ότι όποιος δεν έμπαινε και έβγαινε δίνοντας το δακτυλικό του αποτύπωμα, δεν πληρωνόταν. Σε όλα ο συγκεκριμένος εργοδότης είναι παράνομος. Εξευτελίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο και πιο πολύ. Τα Σαββατοκύριακα μέχρι πρότινος έκανε εκπομπή στο κανάλι Epsilon (το παλιό, το πανελλαδικής εμβέλειας, πριν γίνει OPEN ο Μένιος Φουρθιώτης) σε κάθε εκπομπή εδώ και δυο χρόνια πίσω μοίραζε λεφτά. Έπαιρνε τηλέφωνο ο κοσμάκης, διότι ο Φουρθιώτης έλεγε ότι όποιος κάνει παραγγελία θα μπει σε κλήρωση και θα κερδίσει ο τελευταίος το λιγότερο πέντε χιλιάδες ευρώ. Και πράγματι, υπήρχαν νικητές. Μόνο που δεν ήταν οι άμοιροι που περίμεναν με αγωνία τις κληρώσεις του. Ήταν κάποιες, πολλές κάθε φορά, από τις εργαζόμενες που ο Τάσος Λαζάρου ή και η Γεωργία Γούση ανάγκαζαν να περιμένουν ώρες ατελείωτες, εκτός ωραρίου, και κυρίως τις ανάγκαζαν να βγουν στον αέρα και να πουν χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα και ψεύτικο τόπο διαμονής και να κάνουν τις νικήτριες. Αυτά και άλλα πολλά που δεν βάζει ο νους κανενός συνέβαιναν στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού Epsilon, μέχρι να με αναγκάσουν να φύγω, υπογράφοντας οικειοθελή αποχώρηση, πιέζοντάς με, εμένα και άλλους συναδέλφους να κάνουμε το ίδιο.

Πριν από αυτό η επιχείρηση είχε νοικιάσει δεκάδες εργαζόμενους τους οποίους εκμεταλλεύτηκε δεόντως και μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εξηπηρέτησαν κάποια επιχορήγηση τους έστειλαν σπίτι τους. Η μόνη σταθερά στην επιχείρηση αυτή είναι ο βασανιστής Τάσος Λαζάρου, επαναλαμβάνω, ο οποίος δεν φαίνεται πουθενά και το φερέφωνό του η Γεωργία Γούση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την στιγμή που έφυγα και από ότι μαθαίνω τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο.

Ο Τάσος Λαζάρου και η Γεωργία Γούση έφεραν μια νέα συνεργασία στο τηλεφωνικό κέντρο την πώληση της κάρτας υγείας ΕΥ ΖΗΝ, του Μιχάλη Μεϊμάρη, κατά του οποίου υπάρχουν κατηγορίες για απάτη και ο οποίος, από ότι έμαθα, στο σεμινάριο που έγινε είπε στους τηλεφωνητές ότι προκειμένου να πουλήσετε θα στοχεύσετε στον φόβο του κόσμου για την υγεία τους. Όσα περιγράφω είναι αληθή στο εκατό τοις εκατό και το κάνω, διότι οι συνάδελφοί μου υποφέρουν ακόμα όλοι και όλοι υπομένουν τα παραπάνω από ανάγκη.

Ποτέ δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα σωματείο, γιατί όλοι φωβόμασταν. Η εταιρεία απασχολεί τόσο προσωπικό που μπορούν οι εργαζόμενοί της να κάνουν σωματείο. Μόλις πήγαινες να αρθρώσεις μια λέξη για κάποιο δικαίωμά σου, το οποίο εννοείται ότι δεν το ελέμβανε κανένας υπόψιν του η επόμενη λέξη ήταν δεν έχετε μόνο δικαιώματα από την εταιρεία, αλλά και υποχρεώσεις.

Η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική και κανένα κράτος δεν επεμβαίνει ούτε θα επέμβει ποτέ. Οι συνάδελφοί μου, όπως και εγώ όταν ήμουν εκεί, δουλεύαμε υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας. Αυτά γράφονται εδώ ώστε κάποτε να ακουστεί η φωνή μας. Να ακουστεί ότι όταν μου είπαν να φύγω, με κράτησαν μέσα στο κτίριο προκεινου να υπογράψω την οικοθελή μου αποχώρηση χωρίς να λάβω ακμία αποζημίωση και χωρίς να μπορώ να έχω ταμείο ανεργίας μετά.

Τονίζω ότι κανένας φορέας του κράτους ποτέ δεν έκανε κάτι για όλα αυτά που έζησα και οι υπόλοιποι εξακολουθούν και ζουν μέσα σε αυτήν την κόλαση που λέγεται εργασία εν έτη 2019.

ΑΦ


Από την ώρα που υπέπεσε στην αντίληψη του Τάσου Λαζάρογλου το παραπάνω δημοσίευμα μας κάλεσε σε meeting και μας απογόρευσε ρητά την διάδοσή και αναπαραγωγή του ή και την αποστολή αυτού έστω και μέσω messanger προς οποιονδήποτε. Είπε πως όποιος το κάνει θα απολυθεί.


Η Γεωργία Γούση, και ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήξερε τι είχε δημοσιευτεί αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό, σήμερα, επικαλούμενη το παραπάνω δημοσιεύμα, με σαφώς εκδικητική διάθεση είπε στους εργαζομένους ότι από σήμερα θα μάθουν τι σημαίνει εργασιακό bullying, έκλεισε λοιπόν τα παράθυρα και άνοιξε τα κλιματιστικά τέρατα στους χαλημότερους βαθμούς που μπορούσε.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι ότι πεθαίνουν από το κρύο και ότι ταυτόχρονα το να μην ανοίγει κανείς τα παράθυρα έστω στην ανάκληση για λίγο για να μπαίνει λίγος καθαρός αέρας, έλαβαν ως απάντηση τα ουρλιαχτά της, πολλάκις, ότι εδώ μέσα γίνεται ό,τι θέλει αυτή και όποιου δεν του αρέσει να φύγει, να σχολάσει τώρα, τωωωωρααααα.

Σημειωτέον ότι τα κλιματιστικά στον άθλιο αυτόν χώρο είναι ασυντήρητα και τις περισσότερες φορές όταν λειτουργούν οι άνθρωποι καπνίζουν. Άρα εκτός από το αφόρητο κρύο μπαίνει και το θέμα του τι εισπένει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Οι διαμαρτυρίες ήταν και για αυτό.

Σημαντική λεπτομέρεια: η Γεωργία Γούση και σήμερα αλλά και άλλες μέρες, χωρίς την αφορμή του δημοσιεύματος, κλείνει τα παράθυρα, ξαναλέω ο χώρος είναι άθλιος και χρειάζεται και αέρας για λίγο, και με αναμένα τα κλιματιστικά ανάβει προκλητικά τσιγάρο.

Συνήθως βρίσκεται μια λύση και ανοίγουν και τα παράθυρα, αλλά από σήμερα θα μάθουμε είπε τι σημαινει εργασιακό bullying, οπότε καταλαβαίνει κανείς την εκδικητική της πρόθεση.

Πολλοί έφυγαν άρρωστοι και τρέμοντας από την δουλειά σήμερα και φαντάζομαι ότι έπεται συνέχεια στην εκδίκησή της

από Β.Χ 24/06/2019 12:31 πμ.


Αναφορικά με την προηγουμένη καταγγελία του/της συναδερφου για τις συνθήκες εργασίας αξίζει να αναφερθούν 2-3 πραγματάκια που παραλειφθηκαν

Ο επίμονος και συνεχής εξευτελισμός είναι καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο σε σημείο που οι υπεύθυνοι το θεωρούν  λογικό, δεδομένο , νόμιμο και εντός των αρμοδιοτήτων τους. Η μη τήρηση του ωραρίου εργασίας είναι επίσης δεδομενη. Οι εργαζόμενοι είτε θα δουλεύουν λιγότερο είτε περισσότερο χωρίς να εκφέρουν γνώμη αλλά με  βάση τις ανάγκες της εταιρίας .Και οταν κάποιος διαφωνήσει καθυβριζεται. Επιπλέον το κάπνισμα είναι υποχρεωτικό σε σημείο να παθαίνει ο εργαζόμενος άσθμα Και το σημαντικότερο  τα δώρα οι άδειες και οι μισθοί δεν καταβάλλονται πότε σωστά και στην ώρα τους. 

Απευθυνομαι στους εργαζομένους : Ξυπνειστε πριν είναι αργά! Επειδή σήμερα δεν προσβάλλουν εσάς δεν σημαίνει πως αύριο θα γίνει το ίδιο. Και προφανως μην το δικαιολογείται εκτός αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι το θύμα προκάλεσε τον βιαστή . Σε αυτή την περίπτωση είστε αξίοι της μοίρας σας. 


Κάθε μέρα, μετά από το παραπάνω δημοσίευμα δεχόμαστε όλο και περισσότερες πιέσεις και προσβολές. "Γιατί είστε αχάριστοι και τώρα θα μάθετε τι σημαίνει εργασιακό bulying, είστε αχάριστοι, το καταλαβαίνετε; Η εταιρεία κάνει τα πάντα για εσάς, αλλά τώρα, μετά από αυτό θα φύγετε ομαδικά για να μάθετε τι είναι η ευγνωμοσύνη που πρέπει να δείχνετε, αλλά αντ' αυτού εκθέτετε την ετιαρεία κι εμένα, τώρα θα σας δω"

Αυτά λέγονται σε καθημερινή βάση από την στιγμή που δημοσιεύτηκε και αναδημοδιεύτηκε το παραπάνω δημοσίευμα, από την Γεωργία Γούση, η οποιά είναι έγκυος και επιτέλους έφυγε με άδεια την Τρίτη.

Στην θέση της άφησε τον ανιψιό της, την κουμπάρα της, την ανιψιά της και την ξαδέλφη του άντρα της (ο νεποτισμός καλά κρατεί για την συγκεκριμένη, αυτά είναι τα κριτήριά της για τους πάντες: ο βαθμός συγγένειας.

Σε meeting που έγινε σήμερα για να μας ενημερώσουν ότι φεύγει σε άδεια, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι, να μην παίρνουμε θάρρος κλπ,ο ανιψιός της μας είπε, κατά την διάρκεια του meeting, που συγκάλεσαν οι λοιπόί συγγενείς της και δη η ξαδέλφη της, κατά το οποίο ασφαλώς και μιλούσαν σε β' πληθυντικό: "σας δώσαμε προϊόντα, άρα μην είστε αχάριστοι" π.χ., μας είπε τρεις φορές ο ανιψιός της, κατά την διάρκεια του meeting ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε δουλειά: "αντί να είσαστε ευχαριστημένοι που έχετε δουλειά, κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να την χάσετε, συκοφαντώντας την εταιρεία" και μετά "να είστε ευχαριστημένοι που έχετε δουλειά, ακούτε τι σας λέω;" Κι όταν πήγα να πω κάτι: "ακούς τι σου λέω; θες να μείνεις χωρίς δουλειά; να δεις πως είναι να μην έχεις τίποτα, αν θες συνέχισε".

Δεν συνέχισα όχι γιατί φοβήθηκα ότι θα μείνω χωρίς δουλειά αλλά γιατί ένιωσα τόσον θυμό που θα του όρμαγα. 

από ΚΛ 26/07/2019 5:25 πμ.


Σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα και σε όποιον δεν αρέσει να παραιτηθεί.

Ο Άκης Τσώνης, που κανείς δεν ξέρει το αντικειμενό του, εκτός από το ότι είναι ρουφιάνος του Βρυώνη, είπε πως δεν πρόκειται να πληρωθούμε τον Αύγουστο γιατί αντιδρούμε και αν μας αρέσει, ακούσατε ζώα; η εταιρεία αυτό αποφάσισε. 

Δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, τα Σαββατοκύριακα 13 ώρες και δηλωμένοι 4 ώρες, και αν είμαστε δηλωμένοι 4 ώρες.

Οι κρατικές δομές κωφεύουν ακόμα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License