Καλησπερα σας. Εστω σε μια αναρχικη καθολικοτητα , το οικονομικο συστημα με το οποιο θα λειτουργει ο κοσμος και οι κοινωνιες πως θα ειναι δομημενο; Πχ Ο διαμοιρασμος ισοτιμα του παγκοσμιου πλουτου και πορων ,και ισες αμοιβες προς ολους , εργατες , γιατρους , πυροσβεστες κτλ. Ερχονται ομως εδω καποιοι φιλελε καπιταλες και λενε πως σε ενα αναρχικη κοινωνια και οικονομικο συστημα μη καπιταλιστικο , γιατι να παει ο αλλος να γινει εργατης και να παιρνει τα ιδια λεφτα με εναν που ειναι γιατρος , δηλαδη λενε με απλα λογια οτι ολοι θα επιλεξουν να γινουν γιατροι και γενικα να μην κανουν χειρωνακτικες εργασιες , γιατι η αναγκη του χρηματος ειναι αυτη που τους κανει σε αυτο το συστημα να υπαρχουν, και ετσι αναποφευκτα ,δε θα λειτουργει ο πρωτογεννης τομεας σε ενα αναρχικο συστημα μη καπιταλιστικο οποτε θα ειναι μη πραγματοποιησημο. Υπαρχει καποιο βιβλιο ,αρθρο ,απαντηση που μπορει καποιος να με παραπεμψει ;
-
[Θεσσαλονίκη 23/1]:Παρέμβαση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα
24/01/2021, 23:20
-
Παρέμβαση στο πάρκο τρίτση | Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού
24/01/2021, 22:04
-
Ρουβίκωνας: Μοτοπορείες σε Δάφνη/Αγ. Δημήτριο και Ψυχικό
24/01/2021, 20:46
-
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ, ΚΑΒΑΛΑ, 23/01/2021
24/01/2021, 16:06
-
24/01/2021, 14:05
-
[Ξάνθη] Πανό αλληλεγγύης στον επαναστάτη Δ.Κουφοντίνα
24/01/2021, 12:43
-
Βόλος | Μικροφωνική παρέμβαση για Δημήτρη Κουφοντίνα
24/01/2021, 11:37
-
[Ιλίσια] Ανάρτηση πανό αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα
24/01/2021, 01:35
-
[Θεσσαλονίκη] Παρέμβαση στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης
23/01/2021, 21:00
-
Αντιμπατσικά Γκράφιτι Ελευσίνα.
23/01/2021, 16:17
Υπάρχουν πολλές θεωρητικές ιδέες, και αρκετές ιδέες έχουν τεθεί και σε εφαρμογή. Δες: https://en.wikipedia.org/wiki/Anarchist_economics
Επίσης δες: https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_economics
Η μεγαλύτερη εφαρμογή του αναρχισμού και του κομμουνισμού έγινε στην Ισπανική επανάσταση το 1936 στη Καταλωνία.
Η επιστημονική κοινότητα στα πανεπιστήμια δουλεύει με αρκετά σοσιαλιστικό τρόπο: ο επιστήμονας δημοσιεύει τις ανακαλύψεις του χωρίς να έχει χρηματικό κέρδος (πέρα από τον σταθερό μισθό του). Αντί για χρηματικό κέρδος λαμβάνει κοινωνική αναγνώριση αν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη. Το σύστημα αυτό έχει παράγει όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις μέχρι σήμερα και δουλεύει τέλεια. Δεν χρειάζεται κίνητρο κέρδους για να δουλέψει μια οικονομία.
Επίσης, το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών GNU/Linux (ειδικότερα το Debian), η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, και άλλα αγαθά από τις κοινότητες του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (open-source software) και του ελεύθερου λογισμικού (free software) παράγονται με τρόπο που έχει αρκετά κοντά στις γενικές ιδέες του αναρχισμού και του κομμουνισμού.
Για τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής του Debian GNU/Linux διάβασε εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Debian#Organization
Η κοινότητα του Debian αποτελείται από χίλιους προγραμματιστές υπολογιστών που παράγουν ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα (δηλαδή ένα πρόγραμμα υπολογιστή σαν τα Microsoft Windows). Οι προγραμματιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εργασία που δεν επιθυμούν, δηλαδή κάνουν μόνο εργασίες που οι ίδιοι θέλουν να κάνουν, όποτε θέλουν φεύγουν, εργάζονται χωρίς αμοιβή, και το παραγόμενο αγαθό δίνεται δημόσια δωρεάν στο διαδίκτυο για να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε θέλει σε όλο το κόσμο.
Οι προγραμματιστές της κοινότητας κάθε δυο χρόνια ψηφίζουν για έναν αρχηγό που έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο αρχηγός ορίζει κάποιους για βοηθούς του και παίρνει αποφάσεις για τη γενική κατεύθυνση της παραγωγής. Οι προγραμματιστές έχουν γενική συνέλευση όπου μπορούν να ανακαλέσουν τον αρχηγό ή κάποιον βοηθό του, να ακυρώσουν τις αποφάσεις του αρχηγού, ή να αλλάξουν το έγγραφο κοινωνικού συμβολαίου που δρα ως σύνταγμα/καταστατικό και ορίζει το τρόπο λειτουργίας της κοινότητας. Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης παίρνονται με ψηφοφορία με τη μέθοδο Schulze: https://en.wikipedia.org/wiki/Schulze_method
Η γενική συνέλευση μπορεί να απομακρύνει από τη κοινότητα κάποιον προγραμματιστή που κρίνεται πως δρα ενάντια στο πνεύμα συνεργασίας της κοινότητας. Για να γίνει κάποιος δεκτός ως μέλος στη κοινότητα προγραμματιστών του Debian παιρνά από μια διαδικασία που είναι αρκετά δύσκολη, καταρχήν πρέπει να αποδείξει έμπρακτα οτι πραγματικά έχει όρεξη για σκληρή εργασία ως εθελοντής δίχως αμοιβή. Οποιοδήποτε μέλος θέλει μπορεί να φύγει ή να παραιτηθεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά αν μετά θέλει να ξαναμπεί πρέπει να ξαναπεράσει από διαδικασία έγκρισης από τη γενική συνέλευση.
Η εργασία για τη παραγωγή του Debian οργανώνεται πρακτικά ως εξής: ο αρχηγός θέτει γενικές κατευθυντήριες γραμμές και η γενική συνέλευση φτιάχνει λίστα με συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μέλη που δηλώνουν εθελοντές διοργανωτές, αφότου γίνουν δεκτοί από τη γενική συνέλευση, αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη οργάνωσης της παραγωγής για κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι εργασίας. Οι προγραμματιστές ως απλά μέλη κοιτάζουν τη λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και διαλέγουν πάνω σε τί θέλουν να εργαστούν εθελοντικά. Έτσι σχηματίζονται ομάδες εργασίας υπό την επίβλεψη του διοργανωτή ο οποίος βοηθά τους προγραμματιστές να συντονίσουν την δουλειά τους.
Δεν είναι πλήρης αναρχισμός ο τρόπος λειτουργίας του Debian, έχουν αρχηγό αλλά μπορούν να τον αλλάξουν με ανάκληση ή να μην υπακούν στις αποφάσεις του, αλλά είναι αρκετά κοντά στην ιδέα του αναρχισμού, αν και έχει και η κοινότητα του Debian τα δικά της προβλήματα, παρόμοια με αυτά που γενικά εμφανίζονται σε πολλές κοινότητες τέτοιου τύπου, που μερικές φορές τα βλέπουμε και σε καταλήψεις και αναρχικές συνελεύσεις, και συγκεκριμένα το πρόβλημα των μικρών ηγεμονισμών και της μικρής κλειστής κλίκας ατόμων που πιστεύουν οτι έχουν κάποιο ανώτερο δικαίωμα να ελέγχουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινότητας, που βασικά μπορούμε να τα δούμε ως εμβρυϊκές εκφράσεις του προβλήματος της εξουσίας και της συναισθήματος της ιδιοκτησίας. Ένας προγραμματιστής που εργάστηκε πάνω σε ένα κομμάτι του κώδικα μπορεί να αισθάνεται οτι πλέον αυτό το κομμάτι δικαιοματικά μπορεί να εξουσιάζει τις όποιες μετέπειτα αλλαγές γίνουν σε αυτό και μπορεί να αντιδράσει άσχημα αν πας και κάνεις κάποια αλλαγή λέγοντας οτι ο προηγούμενος δεν έκανε σωστή δουλειά. Κάθε κοινότητα εφευρίσκει διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα (πχ συζήτηση στη γενική συνέλευση ή παρέμβαση του αρχηγού).